Oral Presentation - 21
THE COMPARISON OF ANXIETY LEVELS AMONG MOTHERS WHOSE CHILDREN ARE TREATED IN THE DEPARTMENT OF PEDIATRIC SURGERY
S Lale, H Taşkınlar, D Işık, N Yüksel
Aim: Having surgery or being hospitalized is a difficult experience causing stress and anxiety on children and parents. In this study it is planned to compare the anxiety levels of mothers who are care givers and non-care givers to their post-operative children.
Materials and Methods: At our clinic, Beck Anxiety test was performed on the mothers of 62 patients who were operated between January 1st and February 1st of 2011, withholding the outgoing patients. Moreover, the effects of whether the children have been operated or admitted to the hospital previously and the education levels of mothers have been compared on the anxiety levels of mothers.
Results:The study includes 62 mothers of which 39 were care-givers in hospitals and 23 were not. According to the results, there were no statistically significant difference between care-giver and non care-giver mothers (median points 15, 13; p: 0.548). Comparing education levels showed no significance but the lowest points of the test belonged to the scores of college-graduate mothers. The anxiety scores of mothers whose children had been operated before are found to be significantly high (median points 15, 8; p: 0.049).
Conclusion:The study demonstrates that the anxiety of mothers whose children were previously operated statistically increases the anxiety. We suggest that it is necessary to provide additional support in attempts to decrease the anxieties of mothers of children operated before.
ÇOCUK CERRAHİSİ SERVİSİNDE YATMAKTA OLAN HASTALARDA ANNE REFAKATLİLİĞİNİN EBEVEYN ANKSİYETESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
S Lale, H Taşkınlar, D Işık, N Yüksel
Amaç: Ameliyat olmak çocuklar ve ebeveynler üzerinde stres ve anksiyete yaratan zor bir deneyimdir. Bu çalışmada çocuk cerrahisi kliniğinde yatmakta olan çocuklarına refakat eden ve etmeyen annelerin anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması planlandı.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 1 Ocak 2011 - 1 Şubat 2011 tarihleri arasında günübirlik ameliyatlar dışında opere olan, çalışmaya katılmaya rıza gösteren 62 hastanın annesine yüz yüze görüşülerek Beck Anksiyete testi uygulanmıştır. Ayrıca çocuğun daha önce ameliyat olup, olmadığının ya da hastanede yatıp, yatmamasının ve annelerin eğitim durumlarının, anne anksiyetesi üzerine olan etkileri karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya 39’u refakat eden 23’ü refakat etmeyen toplam 62 anne alınmıştır. Beck anksiyete testi sonuçlarına göre refakat eden ve etmeyen annelerin sırasıyla ortalama puanları 15,13; p:0.548. Eğitim düzeyleri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmamakla birlikte anksiyete skorunun en düşük üniversite mezunu annelerde olduğu görülmüştür. Daha önce en az bir kez ameliyat olan hastaların annelerinin anksiyete puanlarının ortanca değerleri olmayanlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (15, 8; p: 0.049).
Tartışma: Çalışmamızda daha önceden ameliyat olan hastaların annelerinde anksiyetenin istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı bulunmuştur. Özellikle birden fazla cerrahi uygulanan çocukların annelerine anksiyetelerini azaltmaya yönelik girişimlerde bulunulması gerektiğini düşünmekteyiz.