Oral Presentation - 26
THE ROLE OF THE OPERATING THEATRE NURSES DURING THE PREPARA TION PERIOD FOR ENDOSCOPIK PROCEDURES AND PERKUTANEOUS NEPHPOLITHOTOMY (PNL) IN PEDIATRIC URINARY CALCULI
N Çevik, E Şenel, HF Atayurt, HT Tiryaki
With developing technology great changes have occurred in Pediatric Surgical procedures during the last decade. Percutaneous nephrolithotomy (PNL) as a minimal invasive method is being preferred to open surgery in the trectment of renal calculi especially after the routine initiation at laparoscopic and endoscopic procedures and a new experience has been started in the operating theatre nursory requring new knowledge and skill. Recently PNL procedures has gained popularty with the productions of suitable size instruments for pediatric patients. It has such advantages as low treatment cost, short stay time in the hospital for the patient and minimal surgical incision.
In our clinic PNL has been a routine application during the last 2 year loading surgical nurses to gain a new experience. Nurse has a very important role in conducting a PNL prucedure without a problem. On which side of the patient will be oporated and accordingly placing the scopy, endovision and stone crusher device on propor side of the oporating table is very important. Also controls must be mide to ensure that the scopy device is working, stone crusher device has suitable probos and working without problem. Also preparing the whole necessary instruments for the procedures and providing the heated NaCl liquid is very important. Placing a load protective sheat on the genital region of the patient must be provided as well as deressing protective lead gowns on herself and rest of the crew. When the procedure has started the suitable size ureteral sounds, quide wires, dilatators and amplatz sheats must be ready and must be controlled that they are apt to use. Perfusion liquid must be watched, amplatz sheat must be stable, extirpated calculi must be collected and deliverence for examination must be provided. It is mandatory to get practice of nursery training from the centers where the procedure is being applied and utilize the experiences of these centers fort he clinics who are beginning endoscopic urological initiative.
In this study our experiences with 72 cases who have referred to our clinic in between the years 2009-2010 whith urinary stones and have treated are shared.
ÇOCUK ÜRİNER SİSTEM TAŞLARINDA ENDOSKOPİK GİRİŞİMLERE VE PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ (PNL) YE HAZIRLIK SÜREÇLERİNDE AMELİYATHANE HEMŞİRELİĞİNİN ROLÜ
N Çevik, E Şenel, HF Atayurt, HT Tiryaki
Gelişen teknoljiyle beraber Cocuk Cerrahisi girşimlerinde de son 10 yılda büyük değişikler olmuştur. Özellikle laparaskopik ve endoskopik girişimlerin rutin uygulanmaya başlanması ile Perkütan Nefrolitotomi (PNL) mimimal invaziv bir yöntem olarak böbrek taşlarının tedavisinde açık cerrahiye tercih edilen bir metod haline gelmiş ve ameliyathane hemşireliğinde yeni bilgi ve beceri isteyen bir dönem başlamıştır. Çocuk hastalar için uygun boyutta aletlerin üretilmesi ile son yıllarda PNL işlemleri popülerlik kazanmıştır. Hastanın hastanede kalış süresinin kısa olması, düşük tedavi maliyeti, iş ve güç kaybının daha az olması ve minimal cerrahi kesi gibi avantajlara sahiptir.
Kliniğimizde son 2 yıldır rutin olarak uygulanmaya başlanan PNL, ameliyathane hemşirelerinin yeni bir deneyim kazanmasına neden olmuştur. PNL işleminin sorunsuz yapılabilmesinde hemşirenin çok önemli bir rolü vardır. Hastanın hangi tarafında çalışılacağı, buna göre skopi, endovizyon ve taş kırma cihazının ameliyat masasının uygun tarafına yerleştirilmesi, skopi cihazının sağlıklı çalıştığının kontrolü, taş kırma cihazının uygun proplarla sorunsuz çalıştığının kontrolü, işlemler için gerekli tüm aletlerin ve ısıtılmış serum fizyolojik mayinin hazırlanması çok önemlidir. Hastanın genital bölgesini koruyan kurşun plakanın ve kendi dahil diğer ekibin kurşun gömlek giymeleri sağlanmalıdır. İşlem başladığında üreter katateri, guide wire’lar, dilatatörler, amplatz sheatlerin uygun boylarda hazır durumda veya tekrar kullanılabilir durumda olduğunun kontrolü gereklidir. Perfüzyon sıvısının takibi, amplatz sheatin sabitlenmesi, çıkarılan taşların toplanması ve tetkik için gönderilmesi sağlanmalıdır.
Tüm bu işlemlerin öğrenilmesinde; deneme yanılma yöntemi yerine prosedürü uygulayan merkezlerde hemşirelik eğitimi alınması ve bu merkezlerin deneyimlerinden faydalanılması endoskopik ürolojik girişimlere başlayan klinikler için çok önemlidir.
Bu çalışmada 2009 – 2010 yıllarında kliniğimize üriner sistem taşı nedeniyle başvuran ve tedavileri yapılan 72 olgu ile ilgili tecrübemiz paylaşılmıştır.