Oral Presentation - 5
THE ROLE OF INTENSIVE CARE UNIT WORKERS IN ORGAN \TISSUE DONATION
Brain death can be encountered in pediatric surgery intensive care units following foreign body aspiration and trauma. The relatives should be informed about death according to their education level, religious beliefs, ethnic origin and socioeconomic status. The intensive care unit workers have very important roles in the determination of potential donors, education and support of relatives.
The first way of increasing the number of donations is to educate people about organ\ tissue donation. All of the health workers, especially those who work in intensive care units have a key role in donations.
Recently, the number of patients who benefit from donation has increased by the development surgical techniques in donation, immunosuppressives, antimicrobials and antiviral treatments.
Effective tissue\ organ donation depends on attitudes of the population and health workers, coordination and organization of transplantation unit.
Educational programs about organ\ tissue donation should be provided to increase the education levels of health workers which will positively affect the whole population.
The initial goal for increasing organ\ tissue donations should be determination and augmentation of knowledge of health workers about donation.
ÇOCUK CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE ÇALIŞANLARIN ORGAN/ DOKU BAĞIŞI VE NAKLİNDEKİ ROLÜ
Beyin ölümü, çocuk cerrahisi yoğun bakımlarında özellikle yabancı cisim aspirasyonu ve travma sonrasında görülebilen bir durumdur. Ölüm gibi kabullenilmesi zor bir konuda aileler; eğitim düzeyi, dini düşünceleri, etnik yapısı ve sosyoekonomik düzeyi gibi dış faktörler göz önüne alınarak bilgilendirilmelidir. Yoğun bakım çalışanlarının; organ bağışı koordinasyonunda potansiyel vericilerin belirlenmesinde, hasta yakınlarının eğitilmesinde ve desteklenmesinde hayati önemleri vardır.
Tüm dünyada organ ve doku bağışını dolayısıyla da nakil sayılarını artırabilmenin ilk yolu, toplumun her kesimini organ/doku bağışı ve nakli hakkında bilgilendirmek ve verilen bu bilgilerin sürekliliğini ve güncelliğini sağlayabilmektir. Tüm sağlık çalışanları özellikle yoğun bakım ünitesinde çalışanlar, organ/doku bağışı sürecinde anahtar rol üstlenmektedir.
Son yıllarda organ/doku nakli alanında cerrahi yöntemlerin gelişmesi, immunsupressif, antimikrobial, antiviral tedavi yöntemlerinin kullanılması, tedarik ve ameliyat süreçlerinde zamanın daha etkin kullanımı bütün dünyada daha fazla hastanın organ/ doku naklinden yararlanmasına ve bu imkanlara daha kolay ulaşabilmesine olanak sağlamıştır. İyi bir organ/ doku bağışı, halkın ve sağlık çalışanlarının tutumlarına ve nakil ünitesindeki koordinasyonun ve organizasyonun düzenine bağlıdır.
Organ/ doku bağışı ve nakli konusunda; öncelikle sağlık çalışanlarının bilgi açığının kapatılmasının tüm toplumu olumlu yönde etkileyebileceği gerçeğinden yola çıkılarak, medyanın toplumu yönlendirici etkisi de göz önüne alınarak, uluslararası ve ulusal gereksinimlere göre eğitim programları oluşturulmalıdır.
Organ/ doku bağışlarının artırılması için ilk hedef, sağlık çalışanlarının organ/ doku bağışı ve nakli konusunda bilgi düzeylerini belirlemek ve artırmak olmalıdır.