Oral Presentation - 27
SCRUB NURSE PREPARATION FOR SINGLE PORT LAPAROSCOPIC SURGERY
Introductıon: As innovation continues to move 21st century surgery forward, one of the emerging concepts is laparoscopic surgery with single-incision or single-trochar. The fundamental idea is to reduce trochar number and to have better postoperative comfort and convalescence.
SILS was described as early as 1992 by Pelosi et al and this method has now been utilised in many centres. This method is started to use in pediatric surgery in the last ten years and results are satisfactory.
Purpose: To give information about single-port method and preoperative scrub nurse preparation.
Materials: Sıls sets are used in all single port operations. Other instruments consist of, open surgery instruments, light source and optic, insufflation tube, scope, monitors and the laparoscopic instruments (graspers, dissectors, and scissors etc).The scrub nurse should be prepared for open surgery and single port laparoscopic surgery.
Discussion: The major disadvantages of this technique are the discomfort and decreased ergonomi for the surgeon, inserting the camera and other instruments through the same port leading malfunction, increased costs comprared to traditional laparoscopy , not suitable for infants. On the other hand, according to the first findings; it is better for cosmetic results,postoperative pain and to be single incision.
In conclusion,single port surgery is still evolving, this technique appears to be a safe and effective alternative to standard laparoscopy. Although it appears that this technique gives an advantage to cosmetically and lower postoperative pain to traditional laparoscopy,to confirm these findings prospective analysis are necessary.The scrub nurse preparation has an important role for course of operation and the time of operation.
‘’SINGLE PORT’’ LAPAROSKOPİK CERRAHİDE AMELİYATHANE HEMŞİRESİNİN HAZIRLIĞI
Giriş: Tek kesi ya da tek trokardan yapılan laparoskopik cerrahi girişimler 21. Yüzyılda giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Temel amaç; trokar sayısını azaltarak, ameliyat sonrası konforu ve iyileşme sürecini daha iyi hale getirmektir.
İlk tek port laparoskopik cerrahi Pelosi ve arkadaşları tarafından 1992’de gerçekleştirilmiştir ve sonraki dönemlerde birçok merkezde neredeyse bütün laparoskopik ameliyatlar tek port yöntemiyle yapılmaya başlanmıştır. Çocuk Cerrahisi’nde ise bu yöntem, son on yıl içinde kullanılmaya başlanmış ve sonuçları başarılı olmuştur .
Amaç: SILS tekniği ve ameliyat öncesi hemşire hazırlığı ile ilgili bilgi vermektir.
Araç-Gereç: Sıls setleri single port ile yapılan tüm ameliyatlarda kullanılmaktadır. Diğer gereçler ise açık cerrahi seti, ışık kaynağı ve optik, gaz hortumu, monitör ve laparoskopik aletlerdir. (grasper, disektör,makas vb). Ameliyathane hemşiresi hem açık cerrahiye hem de single port laparoskopik cerrahi girişime hazırlanmalıdır.
Tartışma: Sinle port yöntemin major zorlukları; cerrah için ergonomi ve konforun az olması, tüm aletlerin ve kameranın aynı kesiden girilmesine bağlı zorluklar,klasik laparoskopik cerrahiye göre yüksek maliyet ve çok küçük yaştaki hastalar için uygun olmamasıdır. İlk verilere göre ise avantajları; tek kesinin olması, daha iyi kozmetik sonuç ve daha az ağrıdır.
Sonuç olarak tek port cerrahi; standart laparoskopik cerrahiye güvenli ve efektif bir alternatif yöntem gibi görünmektedir. Klasik laparoskopiye göre kozmetik ve daha az postoperatif ağrı açısından avantaj sağlıyor gibi görünse de, bunu kanıtlamak için prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. Ameliyathane hemşiresinin hazırlığı, vakanın seyri ve ameliyat süresi açısından önem taşımaktadır.