ÇCHD 2012 16th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 7

MEDİCAL NUTRİTİON THERAPY İN CHILDREN WİTH ESOPHAGEL BURN CORROSİVE

    

Ingestion of corrosive substance  in childhood, may cause esophagel burns and life –threatining complications.Nutrition,which is required for maintenance of life in adulthood,is also an important companent for growth and development in children.

Dysphagia,acid reflux,respiratory problems, increased  energy and protein requirement or tissue regeneration and construction and long- term  growth, retardation  may ocur in children with corrosive burns.Therefore  nutrition is  more important in this age group.

Considering these  effects in planning  of the nutrition and determining the content of nutrition will help children’ s  growth and devolopment and will support the patient’ s response to other  therapies, also will reduce  the risk of infection .Preferred way of nutrition in the  treatment is oral rout..Supplements are required  when oral nutrition is limited. Parenteral nutrition or enteral nutrition must be used when oral nutrition is not possible .Nasogastric tube ,gastrostomy,nasojejunal tube and jejunostomy are enteral  routes  commonly used.Giving appropriote amounts of nutrients ,is very important for   children’s   growth  and devolopment. Child’s  metabolic  state   must be stabilized by enteral nutrition,  tissue loss must be prevented  , normal growth  must be provided and  normal growth must be ochieved.

Daily energy  intake  may increased  by 50-100 % in order to be catch the normal  growth.In  ınfants  and older chilldren, calories must be provided by  40-50 % of carbonhydrates ,35-40%  of fats.Daily protein requirement  varies according to the child’s growth rate and the biological value of the protein ..Children  who recieve enteral nutrition ,must be monitored regulary in terms  of growth ,liquid energy nutrient intake, clinical and  biochemical changes in blood, intolerance, and possible side  effects.

KOROZİF ÖZOFAGUS YANIKLI ÇOCUKLARDA TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ

Çocukluk yaş grubunda kaza ile içilen korozif maddeler, ciddi özofagus yanıklarına ve yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilirler.. Beslenme tüm hasta çocuklarda olduğu gibi özofagus  yanıklı  çocuklarda da tedavinin önemli bir parçasıdır.

 

Korozif  yanıklı  çocuklarda görülen yutma güçlüğü, reflü,  solunum problemleri ,doku yapımı için gerekli yüksek enerji ve protein ihtiyacı ve uzun dönemde görülen büyüme geriliği bu  çocuklarda beslenmeyi daha önemli hale getirmektedir Beslenmenin planlanması ve içeriğinin belirlenmesinde bu etkilerin göz önüne alınması hasta çocuğun diğer   tedavilere yanıtına destek olacak ve enfeksiyon riskini azaltacaktır

Beslenme tedavisinde öncelikli tercih yolu oral beslenmedir. Oral beslenmenin kısıtlı olduğu durumlarda  zenginleştirilmiş ürünlerle takviye yapılmalıdır. Oral   beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda tüple enteral beslenme ya da parenteral  beslenme kullanılmalıdır. Sıklıkla kullanılan enteral yollar nazogastrik tüp, gastrostomi, nazojejunal tüp ve jejunostomidir. Sürekli büyümesi ve gelişmesi gereken bir çocukta besin öğelerinin uygun miktarlarda verilmesi çok önemlidir. Enteral beslenme ile çocuğun metabolik durumu stabilize edilmeli, doku yıkımı  önlenmeli, normal büyümesi sağlanmalıdır. Çocuğun yakalama büyümesi yapabilmesi için günlük enerji alımı %50-100 artırılabilir. Süt çocuklarında ve daha büyük çocuklarda kalorinin %40- 50’si karbonhidratlardan, %35-40’ı yağlardan sağlanmalıdır. Günlük protein gereksinimi proteinin biyolojik değerine ve çocuğun büyüme hızına göre değişir

 

Enteral beslenen  çocuklar  yeterli büyüme, sıvı  ,enerji ,ve b esin alımı , yan etkiler ve intolerans gelişimi açısından  düzenli olarak izlenirken klinik ve  biyokimyasal olarak  da kontrol altında tutulmalıdır.

  

Close