Oral Presentation - 9
IMPORTANCE OF PREPARATION BEFORE PEDIATRIC SURGERY AND NURSE'S ROLE
Regardless of age and level of development, physical, emotional, and cognitive aspects of all children in the preoperative period are the requirements to prepare for surgery.
It is informed and prepared about practices in pre-operative nursing interventions.
In children are implemented a bad preoperative preparation program, insomnia, loss of appetite, problems such as school problems were seen more frequently in the postoperative period.
The nurse is also important to know the reasons for the parent's anxiety. Parents anxiety, leads to an increase of the child's anxiety
Many applications which nurses are not important can be very important for the parent. Parents should see all the stages prior to surgery.
Periods causative anxiety to the child and family in the periods of pre-operative; hospital admission, pre-operative tests, the day before the surgery, premedication injection for hours before going to the operating room.
In period preoperative nurse roles can be classified in three stages.
At the first stage, the nurse, collects data on children and their parents. Besides general information about the child and the parent, the child and the family's fears, concerns, information about operations, support systems, should also include data on beliefs about health and disease.
The second stage, the nurse, according to the child's growth and development period properties, collects data and implements nursing interventions. Determines behavioral techniques prior to surgery according to age group.
Evaluated the efficacy of interventions made in the third stage. It is evaluated how much they are ready for surgery of child and family
Improper preparation process child's fears and concerns. Sleep disturbances, loss of appetite, lack of confidence, leads to be experienced problems such as rejection.
It results to bad live experiences about hospital of child.
The child's age, developmental stage properties and taking into account the individual characteristics of the child and the parent, prepared preoperative preparation program and implemented nursing interventions;
- Ensures proper maintenance of the development of the child.
- Allows to cope with transactions.
- The child and the parent, and reduces anxiety.
- Allows parents to participate in the care of the child.
- Reduces post-operative complications period.
PEDİATRİK CERRAHİ ÖNCESİ HAZIRLIĞIN ÖNEMİ VE HEMŞİRENİN ROLÜ
Yaşı ve gelişim düzeyine bakılmaksızın, bütün çocukların ameliyat öncesi dönemde fiziksel, duygusal ve bilişsel yönden ameliyata hazırlanmaya gereksinimleri vardır.
Ameliyat öncesi hemşirelik girişimleri, çocuğu ve ailesini, girişimler hakkında bilgilendirmeye ve işlemlere hazırlanmaya yönelik olmalıdır.
Ameliyat öncesi iyi bir hazırlık programı uygulanmayan çocuklarda, ameliyat sonrası dönemde uykusuzluk, iştahsızlık, okul problemleri gibi sorunların daha sık görüldüğü saptanmıştır.
Hemşirenin ebeveynin anksiyetesinin nedenlerini bilmesi de önemlidir. Ebeveynin anksiyetesi çocuğun da anksiyetesinin artmasına yol açmaktadır.
Hemşire için önemli olmayan birçok uygulama, ebeveyn için çok önemli olabilir. Hemşire ameliyat öncesinde ebeveynin tüm aşamaları görmesini sağlamalıdır.
Ameliyat öncesi dönemde çocuk ve aileye anksiyete yaşatan dönemler; hastaneye kabul, ameliyat öncesi testler, ameliyattan önceki gün, premedikasyon enjeksiyonu, ameliyathaneye gitmeden önceki saatlerdir.
Hemşirenin ameliyat öncesi hazırlıktaki rolleri üç aşamada sınıflandırılabilir.
İlk aşamada, hemşire, çocukla ve ebeveynle ilgili verileri toplar. Çocuğa ve ebeveyne ilişkin genel bilgilerin yanında, çocuğun ve ailenin korkuları, endişeleri, ameliyat hakkındaki bilgileri, destek sistemleri, sağlık-hastalıkla ilgili inançlara ilişkin verileri de içermelidir.
İkinci aşamada hemşire, toplanan verilere ve çocuğun büyüme gelişme dönemi özelliklerine göre hemşirelik girişimlerini belirler ve uygular. Ameliyat öncesinde yaş grubuna göre uygulayacağı davranışsal yöntemleri belirler.
Üçüncü aşamada yapılan girişimlerin etkinliği değerlendirilir. Çocuk ve ailenin ameliyata ne derece hazır oldukları değerlendirilir.
Uygun olmayan hazırlık süreci, çocuğun korku ve endişelerini attırır. Uyku sorunları, iştahsızlık, güvensizlik, girişimleri reddetme gibi sorunlar yaşanmasına yol açar.
Hastane ile ilgili deneyimleri kötü yaşamasına neden olur. Çocuğun yaşı, gelişim dönemi özellikleri ve çocuk ve ebeveynin bireysel özellikleri dikkate alınarak hazırlanan ameliyat öncesi hazırlık programı ve uygulanacak hemşirelik girişimleri;
- Çocuğun gelişimine uygun bakım almasını sağlar.
- Çocuğun yapılan işlemleri anlamasını ve baş etmesini artırır.
- Çocuk ve ebeveynin ve anksiyetesini azaltır.
- Ebeveynlerin çocuğun bakımına katılmasını sağlar.
- Ameliyat sonrası dönemdeki komplikasyonları azaltır.