ÇCHD 2015 19th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 17

ROLE OF SCRUB NURSE IN PATIENTS WITH LAPAROSCOPIC SUTURING

N Yıldırım*, B Tander**, M Günaydın**, F Bernay**
*Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, operating room nurse, Samsun-Turkey
**Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Samsun, Turkey

Aim: One of the most challanging parts of the laparoscopic surgery is suturing. To enhance the surgery and surgeon’s duties, the role of scrub nurse is evaluated.

Patients and Methods: Between 2005 and 2015, laparoscopic appendectomy and Nissen fundoplication surgeries, where scrub nurse made prefabricated sutures, were evaluated according to problems, complications and outcome. Patients’ charts were reviewed. In all appendectomy cases, the scrub nurse prepared three endoloops using modified Roeder knot. Two knots were placed at the proximal part of the stump and one knot on the distal removed appendix. To place the suture, a knot pusher or a laparoscopic dissector was used. At fundoplication, the wrap’s first suture (a modified Roeder knot) on the caudal side was made by the scrub nurse and placed extracorporally towards intracorporally to make a secure ligation. In some cases, the suturu biting the diaphragma was also made by the nurse.

Results: None of the patients with laparoscopic appendectomies (105 of them were perforated appendicitis) had any stump problems such as leakage or disfunction. There were 35 Laparoscopic Nissen procedures. None of them had wrap displacement or dehiscence.

Conclusion: Endoloops made by scrub nurse facilitates the dissections in laparoscopic appendectomies and Nissen fundoplications. Especialy in streched tissues, extracorporally prepared modified Roeder knots by scrub nurse are safe and effective. 

LAPAROSKOPİK CERRAHİDEKİ SÜTÜR UYGULAMALARINDAKİ HEMŞİRENİN ROLÜ

N Yıldırım*, B Tander**, M Günaydın**, F Bernay**
*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ameliyathane Hemşiresi, Samsun-Türkiye
**Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Samsun, Türkiye

Amaç: Laparoskopik ameliyatların en zorlu kısımlarından biri sütür atılması gereken durumlardır. Bu noktada ameliyatı kolaylaştırmak, süresini kısaltmak ve cerrahın işini kolaylaştırmak için ameliyathane hemşiresinin rolü irdelendi.

Hastalar ve Yöntem: 2005-2015 tarihleri arasında ameliyathane hemşiresinin sütur işlevinde rol aldığı laparoskopik apendektomi ve laparoskopik Nissen ameliyatlarında uygulanan sütürlerle ilgili oluşan sorunlar, komplikasyonlar ve sonuçları retrospektif olarak irdelendi. Bu tarihteki hastaların dosyaları ameliyat notları, epikrizleri atılan sütürler bağlamından gözden geçirildi. Laparoskopik uygulama tüm apendektomi olgularının ameliyathane hemşiresi tarafından henüz ameliyat başlamadan üçü asıl biri yedek olmak üzere modifiye Roeder yöntemi ile kement hazırlandı. Cerrah tarafından apendektomi evresine geçildiğinde iki adet kement proksimalde, bir adet kement distalde kalacak şekilde apendiks köküne yerleştirildi. Düğümün oturması için düğüm ilerletici ya da laparoskopik disektör kullanıldı. Nissen fundoplikasyonda da özefagusun çevresine sarılan fundusun kaudalindeki ilk sütüru, dürümün yerine iyi oturması ve sonraki sütürlere yardımcı olması amacıyla ekstrakorporal olarak atıldı. Cerrah tarafından fundustan ve özefagustan geçildikten sonra karnın dışında modifiye Roeder düğümü kullanılarak hemşire tarafından sütürler, sütür ilerletici ya da laparaskopik disektör yardımıyla yerine oturtuldu. Kimi olgularda diyaframdan geçirilen sütürlerin düğümü de hemşire tarafından yapıldı.

Bulgular: Belirtilen tarihler arasında 105 tanesi perfore apandisitte yapılan tüm  laparoskopik  apendektomilerde güdük tarafında iki adet sütür konuldu. Hiçbir hastada güdük atması ya da sızdırması olmadı. Aynı tarihlerde 35 adet Laparoskopik Nissen ameliyatı yapıldı. Bunlarında hiçbirisinde dürüm açılması ya da dürüm dispozisyonu gibi dikiş güvenliğinden kaynaklı sorun ya da komplikasyon görülmedi.

Sonuç:  Apendektomilerde kement uygulaması, fundoplikasyonlarda de ekstrakorporal dikişlerin düğümlerinin amaliyathane hemşiresi tarafından yapılması ameliyatı kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır ve özellikle bir araya gelecek olan dokuların gergin olma olasılığı durumlarında hemşire tarafından yapılan ekstrakorporal modifiye Roeder düğümleri etkili ve güvenlidir. Rutin laparaskopi yapılan ameliyathanelerde, ameliyathane hemşirelerinin ekstrakorporal düğüm eğitimi almaları hasta güvenliği ve cerrahi başarı açısından önemlidir.

Close