ÇCHD 2016 20th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 31

Vactrel Diagnosed With Newborn Baby Care in Process

H Demiroğlu*, S Torun**
*Baskent University, Adana Dr. Turgut Noyan Research and Educational Centre
**

VATER acronym (vertebral anomalies, anal malfarmasyo's, Trekeal and esophageal abnormalities, radialdisplaz) is the first in Quan in 1973 and described by Smith. After this first defining the acronym of my cardiac, renal and expanded by the inclusion in the joint anomalilerini formed as the VACTER'L asosiasyo. VACTREL word; V = vertebral anomalies, anal atresia = C = congenital heart defects, Ta = tracheo oesophageal defects, renal-urinary abnormalities and R = L = means limb abnormalities. VACTER'L asosiasyo or the diagnosis of at least 3's combination of major malformations is considered to be clarified further the association must have.

VACTREL diagnosis can lead to death is being intarauter the disease is usually identified at birth. Trekeoözofageal fistula, anal atresia, respiratory complications as a result of a cardiac defect dispilazi and may result in early death.The development of the etiology VACTERL asosiyasyon is important to recognize the symptoms of the disease. Because it allows treatment of disease, monitoring of complications and ultimately prevent morbidity and possible mortality.

a pattern of birth defects in newborns with a rare VACTER'L asosiasyo can require a lot of major surgery. In this disease accompanied by malformations; Newborn consistently good nursing care is required to be able to fight infections and along with surgery. Nursing diagnosis, the patient, family or provides clinical decision making by nurses in meeting the needs of society .This case report of a rare and advanced cases of VACTER'L syndrome of symptoms encountered since the hospitalization of newborns and need nursing diagnoses with the sake of maintenance process experiences to guide clinical nurse working with other data collected as part of the process amaçlanmaktadır.hemşirelik diagnosis were identified, planned initiatives, the results of the application is implemented and evaluated. As part of this process in determining the diagnosis NANDA (North American Nursing Diagnosis Association / North American Nursing Diagnosis Association) diagnosis were used.

Vactrel Tanılı Yenidoğanın Hemşierlik Bakım Süreci

H Demiroğlu*, S Torun**
*Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi
**Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

VATER akronimi (vertebral anomalileri, anal malfarmasyon, Trekeal ve özefageal anomaliler, radialdisplazi) ilk olarak 1973 yılında Quan ve Smith tarafından tanımlanmaktadır. Bu ilk tanımlamadan sonra bu akronimin kardiyak, renal ve eklem anomalilerinide içermesi ile genişleyerek VACTER’L asosiasyonu olarak şekillenmiştir. VACTREL sözcüğü;  V= Vertebral anomaliler, A = anal atrezi, C=  konjenital kalp defektleri, TE =  trakeo özofageal defektler, R = Renal-üriner anomaliler  ve L = Ekstremite anormallikleri anlamına gelmektedir. VACTER’L asosiasyonu tanısının kesinlik kazanabilmesi için  sayılan major malformasyonlardan en az 3’nün birlikteliğinin yada daha fazla birlikteliğin bulunması gerekmektedir.

VACTREL tanısı intarauterin ölümlere neden olabilmekte olup hastalık genellikle doğumda fark edilmektedir. Trekeoözofageal fistül, anal atrezi, solunum sistemi dispilazisi ve kardiak defektlerin komplikasyonları sonucu erken ölümler ile sonuçlanabilmektedir.

VACTERL asosiyasyonunun gelişim nedeni bilinmemekte olup  hastalığa ait bulguların tanınması önem arz etmektedir. Çünkü  bu sayede hastalığın  tedavisi, komplikasyonların takibi ve sonuçta morbidite ve mortalitenin engellenmesi mümkün olabilmektedir.

Yeni doğanlarda doğumsal defektlerin nadir rastlanan bir paterni olan VACTER’L asosiasyonu çok fazla majör cerrahi girişim gerektirebilmektedir. Malformasyonların eşlik ettiği bu hastalıkta; yeni doğanın sürekli olarak cerrahi girişimlerle ve beraberinde enfeksiyonlarla mücadele edebilmesi için iyi bir hemşirelik bakımı gerekmektedir. Hemşirelik tanıları, hasta,aile ya da toplumun ihtiyaçlarını karşılama konusunda hemşirenin klinik karar vermesini sağlamaktadır .Bu olgu sunumu ile nadir görülen ve ileri bir vaka olan VACTER’L sendromlu yeni doğanın hastaneye  yatışından  itibaren karşılaşılan semptomların ve gereksinimlerini hemşirelik tanıları ile ortaya koyup bakım süreci deneyimlerinin klinikte çalışan diğer hemşirelere rehberlik etmesi amaçlanmaktadır.Hemşirelik süreci kapsamında veriler toplanmış, tanılar belirlenmiş, girişimler planlanmış, uygulanmış ve uygulamaların sonuçları değerlendirilmiştir. Bu süreç kapsamında tanıların belirlenmesinde NANDA (North American Nursing Diagnosis Association / Kuzey Amerikan Hemşirelik Tanıları Birliği) tanıları kullanılmıştır.

 

Close