Oral Presentation - 18
Rapid response system in the Children's Hospital pediatric early warning score ( PEUS )
Ö Tekçam, İ Ateş, D Yiğit
Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
Pediatric wards of patients with more complex problems it is in the past.Patients with sudden loss of consciousness, respiratory distress, hypoxia, hypotension, hypertension, shock, bleeding, nausea and vomiting are the most common complications. Early identification of risk during this time will speed the patient's recovery. Pediatric Early Warning System (PEUS), enabling the early detection of critically ill patients to improve the quality of hospital care, which we use to ensure the timely, critical decisions in a hospital scoring divisions. Pediatric early warning score (pews) and The children's hospital cardiac early warning score (C-chews) are some of them. In our hospital, taking the pilot region primarily surgical pediatric services since 2014 has developed and implemented an early warning system. Then it began to be implemented in all children's services. In this study, a flow chart of pediatric early warning systems, applications and noticing worsening condition is described as critical care applications for early transfer.Conclusions: Pediatric Surgery service in our July 30, 2015 - 30mayıs hospitalized patients were followed up to the 2016 date in 1057. 0.09% of these patients as a result of work done as we Retrospek has died in service. Scoring 5 points and above is only when intubated in 0.4% of patients served, scoring 5pu and later evaluated intensive care, the number of patients who were transferred to the intensive care without being intubated identified at an early stage and the number of patients evaluated between 10.3% dür.0-3 points to 89.1%. this study shows the high success of the department of pediatric use our early warning system.Çocuk hastanesinde hızlı yanıt sistemleri: Pediatrik erken uyarı skoru(peus)
Ö Tekçam, İ Ateş, D Yiğit
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Çocuk hastanesinde hızlı yanıt sistemleri: Pediatrik erken uyarı skoru (peus)
Pediatri servislerinde bulunan hastaların eskiye göre daha kompleks sorunları vardır. Girişim, tedavi ve bakımları; tedavilerde sınırlı işbirliği , teröpatik aralığın sınırlı olması ,salgı yapan organların immatür olması,pediatrik dozların hazır olmaması ve alt dozlara ayırma ihtiyacının olması nedeniyle daha zor ve karmaşık bir hale dönüşmektedir. Pediatrik hastalarda küçük belirsizlik , gizli değişiklikleri göstermek ve dillendirmek zor olabilmektedir. Hastalarda ani bilinç kaybı, solunum sıkıntısı ,hipoksi, hipotansiyon,hipertansiyon, şok, kanama, bulantı,kusma en sık karşılaşılan komplikasyonlardır. Yatan hastalar solunum arresti veya kardiyak arrest ile ölüme kadar gidebilen ani kötüleşme riski taşımaktadırlar. Bu dönemde riskin erken belirlenmesi hastanın iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Pediatrik erken uyarı sistemi(peus), kritik hastanın erken tespit edilmesini sağlayarak hastane içi bakım kalitesini arttırmak , hastane içinde kritik kararların zamanında alınmasını sağlamak için kullandığımız bir skorlamadır. Dünyada da yatan pediatrik hastadaki klinik kötüleşmeyi zamanında tespit etmek için fizyolojik kriterleri temel alan skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Pediatrik early warning score (pews) ve The cardiac children's hospital early warning score (C-chews) bunlardan bazılarıdır. Hastanemizde 2014 yılından itibaren öncelikle cerrahi servisleri pilot bölge alınarak pediatrik erken uyarı sistemi geliştirilerek uygulanmıştır. Daha sonra tüm çocuk servislerinde uygulanmaya başlanmıştır. Bu çalışmada pediatrik erken uyarı sisteminin akış şeması,uygulaması ve durumu kötüleşen farkedilip yoğun bakıma erken transferi gibi uygulamalar açıklanmıştır.
Sonuç :Çocuk cerrahi servisimizde 30 Temmuz 2015 - 30mayıs 2016 tarihine kadar 1057 hasta yatarak izlenmiştir. Retrospektik olarak yapılan çalışma sonucunda bu hastalardan %0.09u serviste exitus olmuştur. Skorlaması 5 Puan ve üzeri olan sadece %0.4 hasta serviste entübe edilirken , skorlaması 5puan ve üzeri değerlendirilerek yoğun bakım ihtiyacı erken dönemde belirlenip entübe edilmeden yoğun bakıma transfer edilen hasta sayısı %10.3 dür.0-3 puan arasında değerlendirilen hasta sayısı ise %89.1dir.Bu çalışma pediatrik erken uyarı sisteminin servisimizdeki kullanımının yüksek başarısını göstermektedir.