ÇCHD 2017 21st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 11

Patients affecting pediatric surgical nurses in professional life: a qualitative research

D Soydaş Yeşilyurt, S Ünver, E Makal, Ü Yıldız Fındık
Trakya University, Faculty of Health Sciences, Department of Surgical Nursing, Edirne

Introduction: Among health care workers, nurses as getting more face-to-face communication with patients may be required to establish a psychological link among patient care and this communication may affect both nurses and patients positively or negatively.

Objective: The aim of this research is to determine the patients affected pediatric surgical nurses in their professional life and how they are affected by these patients.

Method: This research was conducted between June-July 2017 with 8 pediatric surgical nurses at a university health center for medical research and practice. Phenomological approach was used as a qualitative research method. Ethical and institutional permissions were required before this research. Nurses were given written volunteer approval. Data were collected with a semi-structured interview form by in-depth interview method. During the interviews, voice was recorded and these records were written on word documents to write the themes and categories appropriately. In the analysis of the data, basic and in-depth analyses methods were used.

Results: The average age of the nurses was 31.63±5.76 years and average experience year was 8.46±7.80. Four nurses had children.

According to the results of the analysis, "death", "congenital anomaly", "difficult vascular access" were accepted as categories for the first theme of this research as it was “patients affecting pediatric surgical nurses", and "social dimension", "psychological dimension" were accepted as categories for the second theme of this research as it was "being effected status of pediatric surgical nurses". In the research, it was determined that pediatric surgical nurses were sociologically and  psychologically affected from the situations of the patients, they had an emotional connection with the patients and their families, continued to meet with the children, experienced sympathy for the illness by experiencing feelings like sadness, happiness and joy and they could cope with the negative feelings.

Conclusion: It is thought that the results of this research will contribute the literature to know the effects of child patients on pediatric surgical nurses’ professional life.

Keywords: Nurse, Pediatric patient, Professional life, Qualitative research, Surgery.

 

Mesleki yaşamlarında çocuk cerrahisi hemşirelerini etkileyen hastalar: Bir nitel araştırma

D Soydaş Yeşilyurt, S Ünver, E Makal, Ü Yıldız Fındık
Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Edirne

Giriş: Sağlık çalışanları arasında hasta ile daha fazla yüz yüze iletişim halinde olan hemşirelerin hastalarına bakım verirken fiziksel ve psikolojik bir bağ kurması gerekebilmekte ve bu bağdan her iki taraf da olumlu ya da olumsuz olarak etkilenebilmektedirler.

Amaç: Bu araştırmanın amacı, mesleki yaşamlarında çocuk cerrahisi hemşirelerini etkileyen hasta olgularını ve hemşirelerin bu hastalardan nasıl etkilendiklerini belirlemektir.

Yöntem: Araştırma Haziran-Temmuz 2017 ayları arasında, bir üniversitenin sağlık araştırma ve uygulama merkezinde, 8 çocuk cerrahisi hemşiresi ile yapıldı. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomolojik yaklaşım kullanıldı. Araştırmanın yürütülebilmesi için gerekli etik kurul ve kurum izinleri alındı. Hemşirelerin yazılı gönüllü olurlarının alınmasının ardından veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine görüşme yöntemi ile toplandı. Görüşmeler esnasında ses kaydı yapıldı ve dökümleri Microsoft Word belgesine yazılarak uygun tema ve kategoriler çıkarıldı. Verilerin analizinde temel analiz ve derinlemesine analiz yöntemleri uygulandı.

Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamalarının 31.63±5.76 yıl, çocuk cerrahisi deneyimlerinin ortalama 8.46±7.80 yıl olduğu ve dördünün çocuk sahibi olduğu saptandı. Analiz sonuçlarına göre, araştırmanın birinci teması olan “çocuk cerrahisi hemşirelerini etkileyen hastalar”a yönelik olarak “ölüm”, “konjenital anomali” ve “zor damaryolu” kategorileri; ikinci teması olan “çocuk cerrahisi hemşirelerinin etkilenme durumları”na yönelik olarak “sosyal boyut” ve “psikolojik boyut” kategorileri belirlendi. Araştırmada çocuk cerrahisi hemşirelerinin hastaların durumlarından psiko-sosyal olarak etkilendikleri, hastalar ve aileleri ile duygusal bir bağ kurdukları, çocuk hastalar ile görüşmeye devam ettikleri, üzüntü, mutluluk, sevinç gibi duygular yaşayarak hastalara karşı sempati duydukları ve yaşadıkları olumsuz duygularla baş edebildikleri belirlendi.

Sonuç: Araştırma sonuçlarının çocuk cerrahisi hemşirelerinin mesleki yaşamlarında etkilenme durumlarının bilinmesi yönünde literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Çocuk hasta, Hemşire, Mesleki yaşam, Nitel araştırma.

Close