Oral Presentation - 4
UNENDING HEALTH PROBLEM IN CHILDREN: CORROSIVE SUBSTANCE
NG Özer Özlü*, F Vural**
*Dokuz Eylül University Institute of Health Science
**Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing
Aim: Corrosive substances are widely used today and accidental ingestion by children causes serious problems. The problems experienced by children also affect their families a lot. This study was carried out in a qualitative type in order to understand deeply the experiences of the families of children taking corrosive substances and to develop solutions to the problems they experience.
Method: In-depth individual interviews were conducted with the families of the children who were treated in the pediatric surgery department of a university. A semi-structured interview form was used in the interviews. The data obtained from the interviews were analyzed in the MAXQDA program and themes and codes were created.
Results: A total of 17 family members were interviewed. Children aged 2 to 24 years and 13 children had esophageal dilatation. The age of mothers is between 22 and 48, and fathers are between 28 and 50. The years of caregiving vary between one and 21.5 years. As a result of the interviews, three main and nine sub-themes were determined. The main themes are "anxieties", "rigors" and "facilitators". In the main theme of anxieties, there are statements of children about their efforts to find a correct and reliable hospital in the process after corrosive substance injury, about what they experienced during the time they spent in the hospital, and when they think retrospectively, they still cannot forget the accident. The main theme of rigors is the problems they experience in the family, in business and professional life and in the care of the child. The main theme of facilitators includes statements about getting support from the social environment and professional support helping their changing lives.
Conclusion: Based on the results of this study, it is important to support the families of children injured due to ingestion of corrosive substances in the future. For this reason, it is recommended that support group interventions be made for these families and that nurses should be with the families during the treatment and care process.
ÇOCUKLARDA BİTMEYEN SAĞLIK SORUNU: KOROZİF MADDE ALMA
NG Özer Özlü*, F Vural**
*Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
**Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
Amaç: Korozif maddeler günümüzde yaygın olarak kullanılmakta ve kazara çocuklar tarafından alınması ise ciddi sorunlara neden olmaktadır. Çocukların yaşadığı sorunlar aileleri de çok fazla etkilemektedir. Bu çalışma korozif madde alan çocukların ailelerinin yaşadığı deneyimleri derinlemesine anlamak ve yaşadığı sorunlara çözüm önerileri geliştirmek amacıyla nitel tipte yapıldı.
Yöntem: Bir üniversitenin çocuk cerrahisi anabilim dalında tedavi gören çocukların aileleri ile derinlemesine bireysel görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanıldı. Görüşmelerden elde edilen veriler MAXQDA programında analiz edilerek tema ve kodlar oluşturuldu.
Bulgular: Toplamda 17 aile üyesi ile görüşmeler yapıldı. Çocukların yaşları 2 ile 24 arasında ve 13 çocuk özofagus dilatasyonu olmuştur. Annelerin yaşı 22 ile 48 arasında, babaların ise 28 ile 50 arasındadır. Bakım verme yılları ise bir ile 21.5 yıl arasında değişkenlik göstermektedir. Görüşmeler sonucunda üç ana, dokuz alt tema belirlendi. Ana temalar, "kaygılar", "güçlükler" ve "kolaylaştırıcılardır". Kaygılar ana temasında, çocukların korozif madde yaralanması sonrası süreçte doğru ve güvenilir bir hastaneye bulma çabalarına yönelik, hastanede geçirdikleri sürede yaşadıklarına ve geriye dönük düşündüklerinde kazayı hala unutamadıklarına dair ifadeleri yer almaktadır. Güçlükler ana temasında, aile içinde, iş ve mesleki yaşamda ve çocuğun bakımında yaşadıkları sorunlar yer almaktadır. Kolaylaştırıcılar ana temasında, sosyal çevreden destek alması ve profesyonel desteğin değişen yaşamlarına yardımcı olduğunu yönelik ifadeler yer almaktadır.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına bakılarak gelecekte korozif madde alınmaya bağlı yaralanan çocukların ailelerine destek olunması önemlidir. Bu nedenle bu ailelere destek grup girişimlerin yapılması ve hemşirelerin tedavi ve bakım sürecinde ailelerin yanında olması önerilmektedir.