Oral Presentation - 8
A Case of a Girl Having Robot-Assisted Swenson Pull-Through Surgery: Nursing Care
M Polat, E Divarcı
Ege University Faculty of Medicine Hospital, Department of Pediatric Surgery, İzmir, Turkey
Introduction: Robotic surgery is a new surgical treatment method that has been increasingly used in children in recent years. In this study, it was aimed to present an adolescent patient who underwent robot-assisted Swenson pull-through.
Case: An 18-year-old girl, with complaints of constipation since childhood, underwent various diagnostic and therapeutic interventions in her country (Iraq). The patient, whose complaints continued, was diagnosed as short segment hirshprung as a result of the examinations performed in our clinic. After the robotic surgery, nursing care and interventions were applied to our patient in accordance with the NANDA nursing diagnoses. The patient, who underwent GAA control examination at the post-op 2nd week, was discharged at the 3rd week. One month later, he was invited for an on-line control.
Conclusion: In cases requiring deep pelvic dissection, robotic surgery provides a safe surgery opportunity due to 540 degrees joint range of motion, 3D and 16-fold magnification, and less postoperative pain. Nursing care before and after surgery is extremely important in terms of minimizing complications and providing a comfortable recovery.
Robot Yardımlı Swenson Pull-Through Ameliyatı Olan Bir Kız Olgu: Hemşirelik Bakımı
M Polat, E Divarcı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye
Giriş: Robotik cerrahi son yıllarda çocuklarda giderek daha sık kullanılmaya başlayan yeni bir cerrahi tedavi yöntemidir. Bu çalışmada robot yardımlı Swenson pull-through uygulanan bir ergen hastanın sunulması amaçlanmıştır.
Olgu: 18 yaşında kız hasta çocukluğundan beri devam eden kabızlık şikayetleriyle ülkesinde ( Irak) çeşitli tanısal ve tedavi edici girişimler uygulanmış. Şikayetleri devam eden olguya kliniğimizde yapılan tetkikler sonucu kısa segment hirshprung ön tanısı konuldu. Robatik cerrahi sonrasını hastamıza NANDA hemşirelik tanılarına uygun olarak hemşirelik bakım ve girişimleri uygulandı. Post-op 2. hafta GAA kontrol muayenesi yapılan hasta 3.hafta taburcu edildi. 1 ay sonra on-line olarak kontrole davet edildi.
Sonuç: Robotik cerrahi derin pelvik diseksiyonu gerektiren vakalarda 540 derece eklem hareket genişliği, 3 boyut ve 16 kat görüntüyü büyütme ve ameliyat sonrası daha az ağrı nedeniyle güvenli cerrahi imkanı sağlamaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrası hemşirelik bakımı komplikasyonların en aza indirilmesi ve konforlu bir iyileşme sağlaması açısından son derece önemlidir.