Oral Presentation - 5
NEGATIVE EMOTIONS AND COOPERATION EXPERIENCES OF PEDIATRIC SURGERY NURSE DURING CLINICAL PRACTICE IN THE COVID 19 PANDEMIC: FOCUS GROUP INTERVIEW
N Akçay Didişen*, D Suluhan**, A İslamoğlu***
*Ege University Faculty of Nursing, Department of Pediatric Nursing,İzmir
**University of Health Sciences, Gülhane Faculty of Nursing, Department of Child Health and Diseases Nursing
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
İntroduction: Evaluations such as the declaration of the pandemic and the disruption of routine life, the feeling of uncertainty, the fear of being infected, and the thought of living in an unsafe area within the scope of the measures taken, have shown that the pandemic has psychological effects as well as physiological effects. Among those who have duties and responsibilities, healthcare professionals who undertake the diagnosis and treatment processes of the disease also have a very important place. In this process, the general atmosphere of the clinic, the working conditions and especially the intensive care clinics can have significant effects on the mood of the employees.
Purpose: In this study, it was aimed to reveal the situation of nurses working in pediatric surgery clinics to cope with the negative emotions they experienced during the Covid 19 pandemic process, with a focus group study.
Materials and Methods: The research was conducted in a qualitative, phenomenological design. Phenomenology is not only a philosophical approach, but also a research method in which certain methods are used in order to understand the individual's own life perception, interests and experiences. One of the data collection tools in phenomenology research is focus group interviews. Data were collected by means of a "personal information form" and a "focus group interview" regarding sociodemographic characteristics.
Results: According to the findings obtained from the study, the theme and related sub-themes were determined as "emotions experienced in the clinic", "effects of emotions experienced in the clinic" and "the way of coping with these emotions".
Conclusion: It was determined that the nurses working in the pediatric surgery clinic had negative experiences during Covid 19. Although this situation causes many different effects in physical and social areas, it has been determined that they experience many different problems and stress.
COVİD 19 PANDEMİSİNDE ÇOCUK CERRAHİSİ HEMŞİRELERİNİN KLİNİK UYGULAMALAR SIRASINDA YAŞADIKLARI OLUMSUZ DUYGULAR VE BAŞ ETME DENEYİMLERİ: ODAK GRUP GÖRÜŞMESİ
N Akçay Didişen*, D Suluhan**, A İslamoğlu***
*Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD,İzmir
**Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve HASTALIKLARI Hemşireliği A.D.
***Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
Giriş: Pandeminin ilan edilmesi ve alınan tedbirler kapsamında rutin hayat işleyişinin bozulması, belirsizlik hissi, enfekte olma korkusu, güvenli olmayan bir alanda yaşadığını düşünmek gibi değerlendirmeler pandeminin fizyolojik etkileri olduğu kadar psikolojik etkileri olduğu da gösterilmiştir. Görev ve sorumluluk taşıyanlar arasında hastalığın tanı ve tedavi süreçlerini üstlenen sağlık çalışanları da oldukça önemli bir yer almaktadır. Bu süreçte kliniğin genel atmosferi, çalışma koşulları ve özellikle yoğun bakım klinikleri çalışanların duygu durumunda önemli etkiler bırakabilmektedir.
Amaç: Bu araştırmada, çocuk cerrahisi kliniklerinde görev yapan hemşirelerin Covid 19 pandemi sürecinde yaşadıkları olumsuz duygular ile baş etme durumlarının odak grup çalışması ile ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma, niteliksel, olgu bilim (fenomenolojik) desende yapılmıştır. Olgubilim sadece bir felsefi yaklaşım değil aynı zamanda bireyin kendi yaşam algısını, ilgi ve deneyimlerini anlayabilmek için belirli yöntemlerin kullanıldığı bir araştırma yöntemidir.F enomenolojik bir nitel araştırmada katılımcıların araştırılan fenomenle ilgili “yaşanmış deneyimlere sahip olmaları ve yaşanmış deneyimlerini açık bir şekilde ifade edebilmeleri önerilmektedir. Olgu bilim araştırmalarında veri toplama araçlarından biri de odak grup görüşmesidir. Veriler sosyodemografik özelliklere ilişkin “kişisel bilgi formu” ve “odak grup görüşmesi” ile toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, çocuk cerrahisi hemşirelerinin “klinikte yaşanan duygular”, “klinikte yaşanan duyguların etkileri” ve “bu duygularla başa çıkma şekli” olmak üzere tema ve bunlarla ilişkili alt temalar belirlenmiştir.
Sonuç: Çocuk cerrahisi kliniğinde çalışan hemşirelerde Covid 19 süresince yaşadığı olumsuz deneyimlerin olduğu belirlenmiştir. Bu durum fiziksel ve sosyal alanlarda bir çok farklı etkilere neden olmakla birlikte pek çok farklı sorun ve stres yaşadıkları da belirlenmiştir.