ÇCHD 2022 25th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 11

PRESSURE INJURY AND PREVENTION IN CHILDREN

D Suluhan*, E Sağıroğlu**, D Yıldız*
*University of Health Sciences, Gülhane Faculty of Nursing, Department of Child Health and Diseases Nursing
**Ankara City Hospital, Children's Hospital; Pediatric Surgery ICU

Aim: Pressure injury is an important health problem frequently seen in health services all over the world, as well as being a preventable health problem and an indicator for the quality of care in hospitals. In this review, the causes of pressure injuries in children, the consequences of pressure injuries and the prevention of pressure injuries are included.

Methods: It was prepared as a compilation as a result of literature review.

Results: Anatomical, physiological and developmental characteristics of children are the factors that cause pressure injuries. The epidermis, especially the stratum corneum, is thinner, the ratio of body surface to body weight is higher than that of adults, elastin and collagen fibers are less, infants are dependent for position change, edema tendency, hypotension, hypoxemia, immature dermal circulation and vasomotor system, Various factors such as the use of medical devices, incontinence, and surgery increase the susceptibility to pressure injuries. Pressure injuries in children have physical consequences such as pain, restlessness, loss of function, infection, prolonged hospitalization, and increased health care costs, as well as psychological consequences such as negative body image, low self-esteem and quality of life.

Conclusion: Pressure injuries are considered as one of the quality indicators in the health care system, and its prevention requires a multidisciplinary team approach with a holistic care approach. For this reason, it is important for health professionals to correctly assess children at risk, to provide effective skin care, adequate and balanced nutrition/hydration, and to use evidence-based care packages in pressure management in order to prevent pressure injuries.

ÇOCUKLARDA BASINÇ YARALANMALARI VE ÖNLENMESİ

D Suluhan*, E Sağıroğlu**, D Yıldız*
*Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve HASTALIKLARI Hemşireliği A.D.
**Ankara Bilkent Şehir Hastaneleri, Çocuk Hastanesi; Çocuk Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi

Amaç: Basınç yaralanması, önlenebilir bir sağlık sorunu olması ve hastanelerin bakım kalitesi için bir indikatör olmasının yanı sıra tüm dünyada sağlık hizmetlerinde sıklıkla görülen önemli bir sağlık sorunudur. Bu derlemede çocuklarda basınç yaralanmasına yol açan nedenlere, basınç yaralanmalarının sonuçlarına ve basınç yaralanmalarının önlenmesine yönelik girişimlere yer verilmiştir.

Yöntem: Literatür taraması sonucunda derleme olarak hazırlanmıştır.

Bulgular: Çocuklara ait anatomik, fizyolojik ve gelişimsel özellikler basınç yaralanmaları neden olan faktörlerdir. Epidermisin özellikle stratum korneumun daha ince olması, vücut yüzeyinin vücut ağırlığına oranının yetişkinlere göre daha fazla olması, elastin ve kollajen liflerinin daha az olması, bebeklerin pozisyon değişikliği için bağımlı olması, ödem eğilimi, hipotansiyon, hipoksemi, olgunlaşmamış dermal dolaşım ve vazomotor sisteme sahip olmaları, tıbbi cihazların kullanımı, inkontinans, ameliyat olma gibi çeşitli faktörler basınç yaralanmalarına yatkınlığı artırır. Çocuklarda basınç yaralanması ağrı, huzursuzluk, fonksiyon kaybı, enfeksiyon, hastanede yatış süresinin uzaması, sağlık bakım maliyetlerin artması gibi fiziksel sonuçlarının olmasının yanı sıra olumsuz beden imajı, düşük benlik saygısı ve yaşam kalitesi gibi psikolojik sonuçları da vardır.

Sonuç: Basınç yaralanmaları sağlık bakım sisteminde kalite göstergelerinden biri olarak ele alınmakta olup, önlenmesi bütüncül bakım anlayışına sahip multidisipliner ekip yaklaşımını gerektirmektedir. Bu nedenle sağlık profesyonellerinin basınç yaralanmalarını önlemesi için risk altındaki çocukların doğru bir şekilde değerlendirmesi, etkili bir cilt bakımı, yeterli ve dengeli beslenme/hidrasyonun sağlaması, basınç yönetiminde ise kanıta dayalı bakım paketlerinin kullanması önemlidir.

Close