ÇCHD 2022 25th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 4

The Effect of Hydrotherapy on Wound Healing in Pediatric Burn Patients: a Case Report

N çetintaş
Ankara City Hospital, Children Hospital, Department of Pediatric Surgery, Bilkent, Ankara

Introduction: Hydrotherapy is the medical use of water on a burn for wound cleansing, rehabilitation, and scarring. Hydrotherapy treatment increases extravascular hydrostatic pressure, promotes venous return and lymphatic drainage, accelerates circulation, provides to reduce muscle spasms, reducing edema and pain. In burn patients, it removes dead tissue and exudate, supports the formation of healthy tissue, and prevents infection. While providing a moist environment for wound healing, it helps granulation tissue development and decrease scar formation. Hydrotherapy is widely used with many different treatment methods in the different treatment of burn patients. The nurse is an importantmember of the burn care team. The physical care of the patient, meeting the psychosocial needs of the patient and her family, and working and observing to improve care continuously are among the duties of the nurse. Hydrotherapy practices are a part of nursing care with many positive effects. It is expected that burn nurses must have adequate knowledge and equipment on hydrotherapy ptactices and effects. In this direction, it is aimed that our clinical experience contributes to the literature.

Case: A 9-month-old female patient with hot water burn was admitted to the burn center. On physical examination, a total of 21% deep and superficial burn areas were observed on the neck, arms, legs, and trunk of the patient.Wound debridements were performed under operating room conditions and the burns covered with a wound dressing.On the 15th day of the burn, hydrotherapy treatment was started in the form of immersion in 36-37 degrees warm water. The patient was seated in the water with all burn areas immersed in the water for 30-35 minutes, all burn areas were cleaned with soap and tap water before being removed from the water, and the burn areas were covered with antimicrobial cream. Hydrotherapy treatment was continued once a day for 5 days. On the 20th day of the burn, the patient, whose burn areas were epithelialized was discharged with the recommendation to continue hydrotherapy at home.

Conclusion: In this case report, it was observed that hydrotherapy supports wound healing and prevents infections in burn treatment. However, It is recommended that more comprehensive studies must be conducted on the subject

Çocuk Yanık Hastalarında Hidroterapinin Yara İyileşmesi Üzerine Etkisi: Olgu Sunumu

N çetintaş
Ankara Şehir Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Bölümü, Bilkent,Ankara

Giriş: Hidroterapi, yara temizliği, rehabilitasyon ve yara izleri için yanıkta suyun tıbbi amaçlarla kullanılmasıdır. Hidroterapi tedavisi ekstravasküler hidrostatik basıncı arttırır, venöz dönüşü ve lenfatik drenajı destekler, dolaşımı hızlandırır, ödemi ve ağrıyı azaltarak, kas spazmlarının azalmasını sağlamaktadır. Yanık hastalarında, ölü dokuyu ve eksudayı uzaklaştırmakta ve sağlıklı doku oluşumunu desteklemekte ve enfeksiyonu önlemektedir. Yara iyileşmesi için nemli bir ortam sağlarken, granülasyon dokusu gelişimine yardımcı olmakta ve skar oluşumunu azaltmaktadır. Hidroterapi yanık hastalarının tedavisinde birçok farklı tedavi yöntemleri ile birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Hemşire, yanık bakım ekibinin önemli bir üyesidir. Hastanın fiziksel bakımı, hasta ve ailesinin psikosoyal ihtiyaçlarının karşılanması ve sürekli olarak bakımı iyileştirmek için çalışma ve gözlem yapmak hemşirenin görevlerindendir. Hidroterapi uygulamaları birçok olumlu etkisi ile hemşirelik bakımının bir parçasıdır. Yanık hemşiresinin hidroterapi uygulamaları ve etkileri konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olması beklenmektedir. Bu doğrultuda klinik deneyimlerimizin literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır.

Olgu: 9 aylık kız hasta, sıcak su yanığı ile yanık merkezine kabul edildi. Fizik muayenede hastanın boyun, kol, bacak ve gövdede toplam %21 derin ve yüzeyel yanık alanları gözlemlendi. Yara debritmanları ameliyathane koşullarında yapıldı ve yanıkları yara örtüsü ile kapatıldı. Yanığının 15. gününde 36-37 derece ılık suda, daldırma şeklinde hidroterapi tedavisi başlandı. Tüm yanık alanları su içinde olacak şekilde suya oturulan hasta 30-35 dakika akan duş altında oturtuldu, sudan çıkarılmadan önce sabun ve musluk suyu ile tüm yanık alanları temizlendi ve yanık alanları antimikrobiyal krem ile kapatıldı. Hidroterapi tedavisine 5 gün boyunca günde bir kez devam edildi. Yanığın 20. gününde yanık alanlarının epitelize olduğu görülen hasta evde de hidroterapiye devam etmesi önerisi ile taburcu edildi.

Sonuç: Hidroterapinin yanık tedavisinde yara iyileşmesini desteklediği ve enfeksiyonları önlediği bu olgu sunumunda izlenmiştir. Ancak konu ile ilgili daha kapsamlı çalışmaların yapılaması önerilmektedir.

Close