Oral Presentation - 8
INVESTIGATION OF THE EFFECT TO NEWBORN ON PAIN AND COMFORT MATERNAL SCENTED POSITIONING MATERIAL IN NEWBORNS UNDERGOING SURGERY
Z Sözkesen*, N Akçay Didişen*, MO Ergün**
*Ege University Faculty of Nursing, Department of Pediatric Nursing,İzmir
**Ege University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, İzmir
İntroduction: In recentyears, the IndividualizedDevelopmentalCare model has beenusedin the follow-up of newborns. The model is basedon 7 basic criteria: healing environment, cooperation with families, positioningandpositioning, protectionof sleep, reduction of stress and pain, protection of the skin and improvement of nutrition. The use of positioning materials is veryimportant for correct positioning.
Purpose: This research was conducted in orderto investigate the effects of maternally-scented position material on the pain and comfort in infants who undergoing surgery.
Materials and Methods: The study was a quasiexperimental study with a onegroup pretest/posttestdesign. The study sample included 21 newborns between 36/42 gestationalweeks who underwentsurgical operation. All newborns includedin the study were providedpositional supportin 4 different positions(standard care;standard care and positioning material given with traditional practice;odorless positioning material and maternal odor positioning material).During allpositioning stages, newborns were video recorded, video recordings were evaluatedby two faculty members who are expertsin their field, and NIPS and NICDS scoreswere made. Data were analyzedusing SPSS22 package program.
Results: It was determined that 38.1% of the newborns were female,61.9% were male, 38.1% were followedup at 36th gestational week, 71.4% were deliveredby cesarean section and 38.1% were followedup with the diagnosis of esophageal atresia+tracheaesophageal fistula. Accordingtoour study, it was determined that painin newborns was highestin the 1stposition stage, decreased in the 2nd and 3rd position stages and was at the lowest levelin the4th position stage; the mean comfortscore was highest in the 1stposition stage, decreased inthe 2nd and 3rd positionstages and was at the lowest level inthe 4th positionstage.
Conclusion: The heartrate at 4-6 and 8 hours compared to 2 hours during the 4th position phase givento newborns statistically significant difference between respiratory rate,respiration and oxygen saturation values.There was a significant difference betweenthe meanpainscores and comfortlevels between the positionstages. A statistically significantdifference was found.
CERRAHİ UYGULANAN YENİDOĞANLARDA ANNE KOKULU POZİSYON MATERYALİNİN YENİDOĞANIN AĞRI VE KONFORUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ
Z Sözkesen*, N Akçay Didişen*, MO Ergün**
*Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD,İzmir
**Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Giriş: Son yıllarda yenidoğanların izleminde Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım modelinden yararlanılmaktadır. Bu model; iyileştirici çevre, ailelerle iş birliği, pozisyon ve konumlandırma, uykunun korunması, stres ve ağrının azaltılması, cildin korunması ve beslenmenin iyileştirilmesine dayanan 7 temel ölçüte dayanmaktadır. Doğru pozisyon verme ve konumlandırmada pozisyon materyallerinin kullanımı çok önemlidir.
Amaç: Bu araştırma, cerrahi uygulanan yenidoğanlarda anne kokulu pozisyon materyalinin yenidoğanın ağrı ve konforuna etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma tek grupta ön test-son test desenli yarı deneysel bir çalışmadır. Çalışma örneklemine cerrahi operasyon geçiren, 36-42. gestasyonel hafta aralığında olan 21 yenidoğan alınmıştır. Tüm yenidoğanlara 4 farklı pozisyonda (standart bakım; standart bakım ve geleneksel uygulama ile verilen pozisyon materyali; kokusuz pozisyon materyali ve anne kokulu pozisyon materyali) pozisyonel destek sağlanmıştır. Tüm aşamalarında yenidoğanlar 8 saat süreyle video kaydına alınmış, video kayıtları alanında uzman iki öğretim üyesi tarafından değerlendirilmiş, NIPS ve YKDÖ puanlamaları yapılmıştır. Kalp atım hızı, solunum hızı ve oksijen saturasyonu 2 saatlik aralarla takip edilmiştir. Veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Yenidoğanların % 38.1’i kız, % 61.9’u erkek olduğu, % 38.1’i nin 36. Gestasyonel haftada , % 71.4’ünün sezeryan doğum ve % 38.1’inin özefagus atrezisi+trakeaözefagial fistül tanısı ile izlendiği belirlenmiştir. Araştırmamıza göre yenidoğanlarda ağrının 1.pozisyon aşamasında en yüksek olduğu, 2. ve 3.pozisyon aşamasında ise azaldığı, 4.pozisyon aşamasında en düşük seviyede olduğu; Konfor puan ortalamasının ise 1.pozisyon aşamasında en yüksek olduğu, 2. ve 3.pozisyon aşamasında ise azaldığı, 4.pozisyon aşamasında en düşük seviyede olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Yenidoğanlara verilen 4. Pozisyon aşamasında 2. saate göre 4-6 ve 8. saatteki kalp atım hızı, solunum ve oksijen satürasyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Pozisyon aşamaları arasında ağrı puan ortalamaları ve konfor düzeyleri arasında istatistiksel olarak da anlamlı bir fark bulunmuştur.