ÇCHD 2024 27th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 9

Examining Preoperative Nutritional Status And Determining The Predictors Of Nutritional Status In The Pediatric Surgery Patients

NG Özer Özlü, EA Kankaya, F Vural
Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing

Aim: This study aimed to assess the preoperative nutritional status of pediatric surgery patients and identify predictive factors influencing their nutritional status.

Methods: The study employed a descriptive, cross-sectional, and predictive research design and included 162 children and their mothers from a tertiary university hospital's pediatric surgery inpatient clinic. Study inclusion criteria were as follows: the child was planned for elective surgery, aged between 3 months and 16 years, and had been hospitalized for at least one day. The mother was required to be 18 years old or older, with the ability to read, write, and speak the local language fluently. The exclusion criteria included children admitted to the intensive care unit, those undergoing emergency surgery, those who had used steroids or appetite stimulants in the last three months, and those not receiving enteral or parenteral nutrition therapy. Mothers with sensory disabilities, such as hearing or vision difficulties, were also excluded. The nutritional status of the children was evaluated with both "demographic and Clinical Characteristics" and data obtained from "Gomez and Waterlow Malnutrition Classification" and "STRONGkids Tool". The "Mothers' Attitude Scale towards the Feeding Process" was used to evaluate the attitudes of mothers towards the feeding process.

Results: In the STRONGkids Nutrition Screening Tool, in pairwise comparisons of child demographic and clinical characteristics and maternal demographic characteristics, breastfeeding duration, use of oral support, use of supplemental vitamins, presence of chronic disease, maternal attitude towards nutrition, type of surgery, duration of preoperative hospital stay, preoperative biochemical values significantly affected the Nutrition Screening Tool score. Gomez and Waterlow values, which are part of the nutritional assessment of children, also significantly affect the STRONGkids screening tool. In the model created with significant variables, breastfeeding duration, chronic disease, type of surgery, length of hospital stay before surgery and CRP levels were found to influence the Nutrition Screening Tool score by 44%.

Conclusions: Understanding the preoperative nutritional status of pediatric surgery patients is crucial for optimizing their perioperative care. The study underscores the importance of specific clinical and demographic factors in assessing and managing nutritional needs in pediatric surgical settings.

Pediatrik Cerrahi Hastalarında Ameliyat Öncesi Beslenme Durumunun İncelenmesi ve Beslenme Durumlarını Etkileyen Prediktif Faktörlerin Belirlenmesi

NG Özer Özlü, EA Kankaya, F Vural
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışmada çocuk cerrahisi hastalarının ameliyat öncesi beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve beslenme durumlarını etkileyen prediktif faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve öngörüsel bir araştırma tasarımı kullanılan çalışmaya üçüncü basamak bir üniversite hastanesinin çocuk cerrahisi yatan hasta kliniğinden 162 çocuk ve anneleri dahil edildi.Çalışmaya dahil edilme kriterleri şöyleydi: çocuğun elektif cerrahi için planlanmış olması, 3 ay ile 16 yaş arasında olması ve en az bir gün hastanede yatmış olması. Annenin 18 yaşında veya daha büyük olması, okuma, yazma ve yerel dili akıcı bir şekilde konuşabilmesidir. Dışlama kriterleri arasında yoğun bakım ünitesine yatırılan, acil ameliyat geçiren, son üç ay içinde steroid veya iştah açıcı ilaç kullanmış olan ve enteral veya parenteral beslenme tedavisi almayan çocuklar yer almıştır. İşitme veya görme güçlüğü gibi duyusal engelleri olan anneler de kapsam dışı bırakılmıştır. Çocukların beslenme durumları hem "Demografik ve Klinik Özellikleri" hem de "Gomez ve Waterlow Malnütrisyon Sınıflandırması" ve "STRONGkids Aracı "ndan elde edilen veriler ile değerlendirilmiştir. Annelerin beslenme sürecine ilişkin tutumlarını değerlendirmek için "Annelerin Beslenme Sürecine Yönelik Tutum Ölçeği" kullanılmıştır.

Bulgular: STRONGkids Beslenme Tarama Aracı'nda, çocuğun demografik ve klinik özellikleri ile annenin demografik özellikleri, emzirme süresi, oral destek kullanımı, ek vitamin kullanımı, kronik hastalık varlığı, annenin beslenmeye yönelik tutumu, ameliyat türü, ameliyat öncesi hastanede kalış süresi ve ameliyat öncesi biyokimyasal değerlerin ikili karşılaştırmalarında Beslenme Tarama Aracı puanı anlamlı şekilde etkilenmiştir. Çocukların beslenme değerlendirmesinin bir parçası olan Gomez ve Waterlow değerleri de STRONGkids tarama aracını anlamlı şekilde etkilemektedir. Anlamlı değişkenlerle oluşturulan modelde, emzirme süresi, kronik hastalık, ameliyat türü, ameliyat öncesi hastanede kalış süresi ve CRP düzeylerinin Beslenme Tarama Aracı puanını %44 oranında etkilediği bulunmuştur.

Sonuç: Pediatrik cerrahi hastalarının ameliyat öncesi beslenme durumlarının anlaşılması, perioperatif bakımlarının optimize edilmesi için çok önemlidir. Bu çalışma, pediatrik cerrahi ortamlarında beslenme ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ve yönetilmesinde spesifik klinik ve demografik faktörlerin önemini vurgulamaktadır.

Close