ÇCHD 2024 27th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 3

The Effect of Virtual Reality on Postoperative Patient Outcomes in Children: A Systematic Review

A Çakmak*, F Vural**
*Dokuz Eylül University Institute of Health Sciences Surgical Diseases Nursing PhD Student
**Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing

Background: The application of virtual reality, which is the technique of distraction at the beginning of non-farcological methods, makes it easier for children to cope with surgical procedures because it immerses them in another environment with multidimensional sensory stimuli and allows them to have a realistic experience, and it is recommended to use it because it provides distraction from postoperative problems. This study aims to synthesizeTo evaluate the effectiveness of virtual reality application in the perioperative period in children on patient outcomes in the postoperative period.

Methods: We reviewed studies from Medline/PubMed, Web of Science, ScienceDirect, Scopus databases that met the inclusion criteria. We also assessed the methodological quality of the studies using the Cochrane and JBI checklists. This study was based on the Systematic Review Reporting Guidelines presented in the PRISMA checklist.

Results: "731" studies on the subject were reached. 37 articles were evaluated in terms of comparison and results and 5 published studies were included in the review. From the studies, the use of virtual reality as a nonpharmacological method in pediatric surgical patients revealed the results that it is an effective tool in eliminating postoperative problems. However, due to the limited number of studies examining postoperative problems and the high degree of methodological heterogeneity in the studies, no consensus was reached for the results.

Conclusion: The results of this review showed that virtual reality plays a positive role in the perioperative process and is a promising and effective intervention, but the evidence for interventions related to virtual reality goggles in the perioperative process in children is limited. More randomized controlled trials are needed to fill the knowledge gap and to generate quality evidence for practice.

Sanal Gerçekliğin Çocuklarda Ameliyat sonrası Hasta Sonuçlarına Etkisi: Sistematik Derleme

A Çakmak*, F Vural**
*Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
**Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışma çocuklarda perioperatif dönemde sanal gerçeklik uygulamasının, postoperatif süreçte hasta sonuçları üzerinde etkinliğini değerlendirmek için amaçlanmıştır.

Arka plan: Nonfarkolojik yöntemlerin başında dikkati başka yöne çekme tekniği olan sanal gerçeklik uygulaması, çocukları çok yönlü duyusal uyaranlarla başka bir ortama daldırdığı, gerçekçi bir deneyim yaşamalarına olanak sağladığı için çocukların cerrahi prosedürlerle başa çıkmasını kolaylaştırmakta, postoperatif sorunlardan uzaklaşmasını sağladığı için kullanılması önerilmektedir.

Yöntemler: Medline/PubMed, Web of Science, ScienceDirect, Scopus veri tabanlarından dahil edilme kriterlerini karşılayan çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca çalışmaların metodolojik kalitesini Cochrane ve JBI kontrol listeleri ile değerlendirdik. Bu çalışma, PRISMA kontrol listesinde sunulan Sistematik İnceleme Raporlama Kılavuzuna dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Konu ile ilgili “731” çalışmaya ulaşılmıştır. 37 makale karşılaştırma ve sonuçlar açısından değerlendirilmiş ve 5 yayınlanmış çalışma, derlenmeye dahil edilmiştir. Çalışmalardan, sanal gerçekliğin pediatrik cerrahi hastalarında nonfarmakolojik yöntem olarak kullanımı ameliyat sonrası sorunları gidermede etkin bir araç olduğu sonuçlarını ortaya koymuştur. Ancak ameliyat sonrası sorunları inceleyen sınırlı sayıda çalışma olması ve çalışmalarda yüksek derecede metodolojik heterojenlik olmasından dolayı sonuçlar için bir fikirbirliği sağlanamıştır.

Sonuç: Bu derlemenin sonucunda sanal gerçekliğin perioperatif süreçte olumlu rol oynadığı, umut verici ve etkili bir müdahale olduğu görülmüştür ancak çocuklarda perioperatif süreçte sanal gerçeklik gözlüğü ile ilgili müdahaleler için kanıtlar sınırlıdır. Bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek ve uygulamaya yönelik kaliteli kanıtlar oluşturmak için daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç vardır.

Close