Oral Presentation - 20
Nurses' Views on Role Conflicts and Role Ambiguities Between Pediatric Surgery Physicians and Nurses
R sayar*, S Ulusoy Tangül**, A Şenaylı**
*Yozgat Bozok University Research and Practice Hospital Pediatric Surgery Nursing
**Bozok University, Faculty Of Medicine, Department Of Pediatric Surgery, Yozgat,Turkey
Summary
Aim:Working in hospitals with personal and professional variables can create role conflict and ambiguity. In our study, a survey-based study was planned to determine the role conflict and ambiguity experienced by pediatric surgery nurses and pediatric surgery physicians in the work environment and to determine the relationships between them.
Method:In this study, the survey form consisting of a total of 24 questions, 6 of which are for socio-demographic information, can be sent via e-mail, telephone, social media, etc. These vehicles were delivered to nurses working in health institutions and caring for pediatric surgery patients. The data obtained from the study were evaluated in the SPSS program.
Findings:Ninety-five pediatric surgery nurses were contacted. 11.5% of the participants in the study were male and 89.5% were female, the age distribution was 25-34 years mostlt.. 75.8% of them like working in pediatric surgery, and 66.3% found that pediatric surgery nursing was suitable for them. 67.4% were satisfied working with pediatric surgery physicians, 52.6% said they were appreciated, and 72.4% said they worked as a team. 82.1% answered that there are conflicts of responsibility between physicians and nurses, and 91.6% answered that side effects should be reported. 86.3% believe that pediatric surgery nurses and physicians should exchange opinions when deciding on the discharge of patients, 85.3% believe that lack of communication can lead to problems, and 97.7% think that they should work together effectively as a team. 75.8% stated that the lack of clear job descriptions caused task confusion, 80% stated that significant differences in goals and expectations were among the reasons for role conflict and uncertainty, and 83.3% stated that their medical orders had to be submitted in a timely and written manner. 52.1% completely agree that in emergency, the patient should be treated until the doctors arrive.
Conclusion: In general, it is seen that there is no problem in the working environment and the percentage of work is low, but the work that occurs is related to role ambiguity, lack of communication and lack of authority.
Çocuk Cerrahisi Hekimleri ile Hemşireleri Arasındaki Rol Çatışmaları ve Rol Belirsizlikleri ile İlgili Hemşirelerin Görüşleri
R sayar*, S Ulusoy Tangül**, A Şenaylı**
*Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi Çocuk Cerrahisi Hemşireliği
**Bozok Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi A.D, Yozgat
Özet
Amaç:Hastanelerde kişisel ve mesleki değişkenler ile çalışmanın rol çatışması ve rol belirsizliğinin yaşanmasını oluşturabilmektedir.Çalışmamızda, çocuk cerrahisi hemşiresinin, çocuk cerrahisi hekimleri ile çalışma ortamında yaşadığı rol çatışması ve belirsizliğini saptamak ve arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla ankete dayalı çalışma planlanmıştır.
Metod: Bu çalışmada 6’sı sosyo-demografik bilgiye yönelik olmak üzere toplamda 24 sorudan oluşan anket formu e-posta, telefon, sosyal medya vb. araçlarıyla sağlık kurumlarında çalışan, çocuk cerrahisi hastaları ile ilgilenen hemşirelere ulaştırılmıştır.Çalışmadan elde edilen veriler SPSS programda değerlendirilmiştir.
Bulgular:Doksan beş çocuk cerrahisi hemşiresine ulaşılmıştır.Yapılan istatistik sonucuna göre çalışmaya katılanların %11,5’i erkek,%89,5’i kadın olduğu bununla birlikte yaş dağılımına baktığımızda en yüksek %46,3 ile 25-34 yaş olduğu tespit edildi.Çocuk cerrahisi kliniği/anabilim dalında %75,8’i çalışmak istemektedirler,%66,3’ü çocuk cerrahisi hemşireliğin kendilerine uygun olduğu bulmuşlardır.Çocuk cerrahisi hemşiresi olarak, çocuk cerrahisi hekimleri ile rol çatışması ve rol belirsizliğine neden olan durumlar ile ilgili sorularda;%67,4’ü çocuk cerrahisi hekimlerinden memnun,%52,6’sı takdir gördüğünü,%72,4’ü ekip olarak çalıştığını,%82,1’i hekimler ve hemşireler arasında sorumluluk alanlarının olduğunu,%91,6’sının tedavi ve yan etkilerinin bildirilmesi gerektiği cevabını vermişlerdir.Ayrıca %86,3’ü hastaların taburculuk kararını verirken çocuk cerrahisi hemşirelerin ve hekimlerin karşılıklı görüş alış-verişinde bulunması gerektiğine,%85,3’ü iletişim yetersizliğin sorunlar çıkmasına,%97,7’si çocuk cerrahisi hekimi ve hemşiresinin etkin bir ekip çalışması uygulaması birçok sorunların çıkmasını engellediği,%75,8’i görev tanımlarının açık olmayışı görev karmaşasına neden olduğunu,%80’i hekimler ve hemşireler arasında belirgin amaç ve beklenti farklılıkların olması rol çatışması ve belirsizliğin nedenleri arasında olduğunu,%83,3’ü tıbbi istemlerinin zamanında ve yazılı bir biçimde iletilmemesi iş ve ekip çatışmasına yol açtığına,%52,1’i acil durumlarda hekimler gelinceye kadar hastaya müdahalelerde bulunmasına tamamen katılıyorum cevabını vermişlerdir.
Sonuç:Genel olarak çalışma ortamında sorun olmadığı ve çatışma yüzdelerinin az olduğu ancak olan çalışmaların rol belirsizliği, iletişim eksikliği ve yetki verilmemesi ile alakalı olduğu görülmektedir.