ÇCHD 2024 27th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Nurses Association

View Abstract

Oral Presentation - 2

Being an Operating Room Nurse in Pediatric Surgery

B Şahiner*, K Albaş*, NG Özer Özlü**, F Vural**
*Dokuz Eylul University, Central Operating Room
**Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing

Aim: This study aims to explore the daily experiences of pediatric surgery operating room nurses.

Methods: Four nurses from a university hospital’s pediatric surgery room participated in this qualitative study. Data were collected through a structured interview form via WhatsApp, consisting of 11 questions on their daily routines, challenges, job satisfaction, and improvement suggestions. The collected data were analyzed thematically.

Results: The average age of the nurses was 33.25±9.84 years, with 9.5±11.0 years of experience. They worked two hours as circulating nurses and six hours as sterile nurses. In addition to pediatric surgeries, they were involved in surgeries from various specialties such as gynecology, neurosurgery, orthopedics, and plastic surgery. In the pediatric surgery room, they primarily handled urological and abdominal procedures. The data were organized under four main themes: (1) Surgical process management, (2) Coping with difficulties, (3) Job satisfaction and team support, and (4) Improvement suggestions. The nurses emphasized the importance of surgical preparation, planning, patient safety, and teamwork in process management. Difficulties included material shortages, sterilization problems, and issues with the central operating room system. Job satisfaction was closely linked to team support and cooperation, though institutional support was seen as lacking. Suggestions for improvement focused on better sterilization practices, improved nurses' facilities, and enhanced in-operating room training.

Conclusion: The daily routine of pediatric surgery operating room nurses is demanding, involving intense workload and challenges such as material shortages. However, they manage these processes effectively through professionalism, teamwork, and a strong focus on patient safety. Job satisfaction is primarily derived from support systems and learning opportunities, although there is a need for better institutional backing and resources.

Çocuk Cerrahisinde Ameliyathane Hemşiresi Olmak

B Şahiner*, K Albaş*, NG Özer Özlü**, F Vural**
*Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Merkezi Ameliyathane
**Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk cerrahisi ameliyathane hemşirelerinin ameliyathanedeki bir gün boyunca olan deneyimlerini anlamaktır.

Yöntem: Çalışma, nitel araştırma yöntemine uygun olarak bir üniversite hastanesinin merkezi ameliyathane ünitesi çocuk cerrahisi salonuna giren ameliyathane hemşireleri ile yapıldı. Çalışmaya dört hemşire katıldı. Hemşirelerin bir gün boyunca olan deneyimlerini anlamak için günlük rutin ve ameliyat süreçleri, karşılaşılan zorluklar ve yönetim, iş tatmini ve destek ve iyileştirme önerileri olmak üzere toplam 11 sorudan oluşan yapılandırılmış görüşme formu ile veriler WhatsApp aracılığıyla toplandı. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirildi.

Bulgular: Ameliyathane hemşirelerinin yaş ortalaması 33.25±9.84 (min:28, max:48), çalışma yıl ortalaması 9.5±11.0.dır. Hemşirelerin üçü lisans biri ise yüksek lisans mezunudur. Hemşireler ameliyathanede iki saat sirküle, altı saat steril hemşire olarak çalışmaktadır. Hemşireler, ameliyathanede çocuk cerrahisi salonu dışında kadın doğum, beyin cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, göğüs cerrahisi, kulak burun boğaz, göz ve genel cerrahi salonlarında ameliyatlara girmektedir. Çocuk cerrahisi salonunda ise en çok ürolojik ve abdominal cerrahi ameliyatlarına girmektedir. Veriler (1)Cerrahi süreç yönetimi, (2)Zorluklarla başa çıkma, (3)İş tatmini ve ekip desteği, (4)İyileştirme ve öneriler olmak üzere dört tema altında gruplandırıldı. Cerrahi süreç yönetiminde hemşireler cerrahi hazırlık, planlama ve vaka süreci yönetimi üzerinde durmuş olup aynı zamanda hasta güvenliği ve ekip çalışması bu süreçlerin merkezinde yer aldığını belirtmişlerdir. Zorluklarla başa çıkmada malzeme eksiklikleri, sterilizasyon sorunları ve merkezi ameliyathane sisteminden kaynaklanan zorluklar yaşadıklarını belirtmişlerdir. İş tatmini ve ekip desteğinde profesyonel tatmin, ekip desteği ve iş birliği ile sağlanması gerektiğini ifade etmişlerdir. Ancak, kurumsal destek eksikliği nedeniyle zorluklar yaşadıklarını belirtmişlerdir. İyileştirme ve önerilerde ise Sterilizasyon ünitesi, hemşire odası ve ameliyathane içi eğitimlerin iyileştirilmesi öne çıkan geliştirme önerileridir.

Sonuç: Çocuk cerrahisi ameliyathane hemşiresinin günlük rutini oldukça yoğun bir süreçtir. Malzeme yetersizliği ve stres gibi zorluklara rağmen, hemşirelerin profesyonellik ve ekip çalışmasıyla bu süreçleri başarıyla yönettiği, mesleki tatminin ise büyük ölçüde destek ve öğrenme imkanlarından kaynaklandığı görülmektedir.

Close