Oral Presentation - 15
Nursing Care of Children with Anorectal Malformations
Ş Dinçer*, E Dolgun**
*Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Konya
**Department of Surgical Diseases Nursing, Ege University Faculty of Nursing, Izmir, Turkey
Introduction: Anorectal Malformation is a congenital disease requiring surgery that occurs in newborns with absence or malformation of the anus opening. The incidence of the disease is reported to be approximately one in 5000 live births. Anorectal Malformation is an important disease in neonatal surgery and nursing care as it is an anomaly that affects both the child and his/her family and supportive treatment services are needed throughout life.
Objective: The aim is to reduce the difficulties associated with the disease and to contribute positively to the quality of life of children and families with good nursing care for the effects of Anorectal Malformation on the child and family.
When a child is born with anorectal malformation, the disease affects not only the child but also the whole family. Children continue to experience the problems related to the disease both in the surgical process and in the long term after the surgeries; in childhood or adulthood. Long-term postoperative problems include constipation, soiling (faecal and urinary incontinence) and psycho-social problems. In the long term, there are children who can gain faecal control as well as children who need lifelong support to stay clean.
Nursing care of Anorectal Malformation includes a wide range of issues that vary according to the surgical processes experienced, short and long term (functional-psycho-social) problems after the surgeries and the age period of the child.
Conclusion: In this paper, nursing care of children with Anorectal Malformation and their families with a holistic approach will be examined.
Anorektal Malformasyonlu Çocukların Hemşirelik Bakımı
Ş Dinçer*, E Dolgun**
*Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Konya
**Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir
Giriş: Anorektal Malformasyon, yenidoğanlarda anüs açıklığının olmaması veya yanlış oluşması ile ortaya çıkan cerrahi gerektiren, doğumsal bir hastalıktır. Hastalığın görülme insidansı yaklaşık 5000 canlı doğumda bir olarak bildirilmektedir. Anorektal Malformasyon hem çocuğu hem de ailesini etkileyen ve destekleyici tedavi hizmetlerine yaşam boyu ihtiyaç duyulan bir anomali olması bakımından yenidoğan cerrahisinde ve hemşirelik bakımında önemli bir hastalıktır.
Amaç: Anorektal Malformasyonun çocuk ve aile üzerindeki etkilerine yönelik iyi bir hemşirelik bakımı ile hastalıkla ilişkili yaşanan zorlukları azaltmak, çocuklar ve ailelerin yaşam kalitesine olumlu katkı sağlamaktır.
Bir çocuk Anorektal Malformasyon ile dünyaya geldiğinde, hastalık sadece çocuğu değil tüm aileyi etkiler. Çocuklar gerek cerrahi süreçte, gerekse ameliyatlar sonrası uzun dönemde; çocukluk ya da erişkinlikte hastalığa bağlı sıkıntıları yaşamaya devam etmektedir. Ameliyat sonrası uzun dönem sıkıntılar: kabızlık, kirlenme (fekal ve üriner inkontinans) ve psiko-sosyal sorunlardır. Uzun dönemde, dışkı kontrolünü kazanabilen çocuklar olduğu gibi, temiz kalabilmek için hayat boyu desteğe ihtiyaç duyan çocuklar da bulunmaktadır. Anorektal Malformasyonun hemşirelik bakımı; yaşanılan cerrahi süreçlere, ameliyatlardan sonraki kısa ve uzun dönem (fonksiyonel-psiko-sosyal) sorunlara ve çocuğun yaş dönemine göre değişen geniş bir yelpazeyi içermektedir.
Sonuç: Bu bildiride, Anorektal Malformasyonlu çocuklar ve ailelerinin bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik bakımları incelenecektir.