Oral Presentation - 55
BURNED CHİLDREN WHO ADMİTTED TO A BURN CENTER AND GENERAL TREATMENT MODALİTİES
C İrşi*, K Karadeniz Cerit*, Z Dereli**, AH Acar**
*Dr.Lütfi Kırdar Teaching Hospital
**Dr.Lütfi Kırdar Teaching Hospital
BACKGROUND: Burn during childhood is an important health problem. In this study we retrospectively analysed 0-17 year old burned children who were treated in a central burn hospital.
METHODS: The children treated in the burn center during January 2010- January 2011 were analysed
RESULTS:
106 children were treated. There were 58 boys, 46 girls. Median age was 3,7 year, median of hospitalization 8,6 days. The etiologic factors were 75% ( n: 69) hot water, 15% (n:21) milk/soup, 9% (n:15) flame and 1% (n:2) electrical burn. 22 % of hospitalized child burn was above %20 body surface area. Circuler burn of any part of body that undergoes escaratomy-fasciatomy was <%4 (n:6) During the time of hospitalization %7 of patient receive treatment in ıntensive care unit and mortality was %3. In 2. and 3. degree burn, we used silver sulphadiazin with bizmut/clorheksidin containing dressing (n:58). In superficial burn we used bizmut /clorheksidin including dressing with basitrasin /rifampisin (n:33). The burn child with large area but not deeper surface area covered with silver containing dressing (n:18). We applied collagenase SF (a proteolytic enzyme) with bizmut containing dressing to the wound which was 3.degree burn and not infected (n:9). Xe-derma( a chemical pork skin) were applied to small areas, face after 1 week (n:4). 2. and 3. degree burns grefting applied at the median 12 day (n:41).
CONCLUSION: The aim of this study was to show retrospectively certain charecteristics of hospitalised burn children and their general treatment modalities.
BİR YANIK MERKEZİNE BAŞVURAN ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ YANIK HASTALAR VE GENEL TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
C İrşi*, K Karadeniz Cerit*, Z Dereli**, AH Acar**
*Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı
**Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı
GİRİŞ: Çocukluk çağında görülen yanıklar ciddi morbidite ve mortaliteye neden olan önemli bir sağlık sorunudur.. Bu çalışmada bir yanık merkezinde tedavi edilen 0-17 yaş arasındaki yanık hastaları geriye dönük olarak incelenmiştir.
METOD: Yanık merkezimizde Ocak 2010-Ocak 2011 tarihleri arasında tedavi edilen hastalar irdelenmiştir.
BULGULAR: Yanık merkezimizde bu sürede 106 hasta yatarak tedavi edilmiştir. Hastaların 58’i erkek 46’sı kız, ortalama yaş 3.7, ortalama yatış süresi 8.6gün olarak bulunmuştur. Yanık etiyolojisinde sıcak su %75(n=69), çorba-süt %15 (n=21), alev %9 (n=15) ve elektrik yanığı %1 (n=2) şeklinde görülmüştür. Yanık hastaların %22’si %20 ve üzeri olarak tespit edilmiştir. Alt ve üst ekstremite sirküler yanıklarında <%4 (n=6) oranında kompartman sendromu geliştiğinden eskaratomi,fasiatomiye gidilmiştir. Yoğun bakım gerekliliği olan hasta sayısı %7, mortalite oranı %3’tür. 2. ve 3. derece yanıklarda gümüş sulfadiazin, bizmutlu yada clorheksidinli yara örtüsü (n:58), daha yüzeyel yanıklarda bizmutlu yada clorheksidinli yara örtüsü, bacitrasin yada rifamisin ile kullanılmıştır (n:33) Yüzey alanı geniş fakat derin olmayan hastalarda gümüşlü yara örtüsü kullanmıştır (n:18). 3 derece yanıklardan enfektif görünümde olmayanlarına collagenase SF(proteolitik enzim), bizmutlu yara örtüsü uygulanmıştır (n:9). Özellikle yüz gibi alanlarda ve küçük yanık alanlarında ortalama bir haftalık tedavi sonrası Xe-Derma ( işlenmiş domuz derisi ) ile kapatılıp yara iyileştirmesi yapılmıştır (n:4 % 2). 2. ve 3 .derece yanıklarda etkin tedavi ile ortalama 1 hafta sonrasında değerlendirip epitelizasyon gözlenmeyen yanık alanları ortalama 12. günde alınan kısmı kalınlıktaki deri greftleriyle kapatılmıştır (n:41).
SONUÇ: Bu çalışmanın amacı üçüncü derece bir yanık merkezinde yatırılarak tedavi edilen çocukluk çağı yanık hasta grubunun irdelenmesi ve tedavi yaklaşımının değerlendirilmesidir.