Oral Presentation - 50
THE EVALUATION OF TRAUMA PATIENTS WHO ADMITTED TO A PEDIATRIC SURGERY CLINIC AND THE DEVELOPMENT OF A NEW TRAUMA SCORE
Y Çolakoğlu, A Kazez
Firat University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Elazig, Turkey
Adult trauma scores are not reliable in children. Also the reliability of Pediatric Trauma Score (PTS) is questioned. In this study, the development of a new pediatric trauma score was aimed.
Children who admitted to Firat University Hospital, Clinic of Pediatric Surgery for trauma were investigated. Data were collected from 410 children with trauma, retrospectively between June 2009 and January 2000, and prospectively betweeen July 2009 and December 2010. Patients were classified as “exitus” (Group I) and “alive”(Group II). “Trauma Evaluation Form” was developed for evaluation. Patients’ identity information, demographic data, details about trauma, and data of examination and laboratory results were written in this form. Revised PTS (R-PTS) was created with points of Abbreviated Injury Scale (AIS) extracted from patients’ PTS points (R-PTS: PTS-AIS). Data were analysed using SPSS 17.0 for Windows®. Independent Samples t, Ki-square and Mann-Whitney U test were used in analyses. Reliabilities of AIS, PTS and R-PTS were evaluated with ROC curve.
There was no statistically significancy found between mortality and age, weight, white blood cell count, abdominal injury, surgical interventions (p>0.05), while there was statistically significancy between mortality and Hgb, Htc, platelet, amylase, blood presure, respiratory, pulse, endotracheal intubation, CPR, blood transfusion, blunt trauma, liver repair, thoracotomy, tube thoracostomy, head- cervical trauma and thoracic injury (p<0.05).
Mean scores and predictive values were 4.6±2.6 and 0.50 for AIS, and 9.1±2.3 and 2.50 for PTS, 4.5±4.1 and -3.5 for R-PTS, respectively. Area Under the Curve (AUC); 0.099 unit2 for AIS was found as 95% confidence interval at ROC curve and this was well below “acceptabl value” and AUC was 0.933 unit2 for PTS and this value was found as “perfect”. Also AUC;0.981 unit2 for R-PTS was a higher value and it was found as “perfect”.
However, R-PTS is more reliable according to PTS, it should be tested for larger patient groups.
ÇOCUK CERRAHİSİ KLİNİĞİNE YATIRILAN TRAVMALI HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ BİR ‚ÄòTRAVMA SKORU‚Äô NUN GELİŞTİRİLMESİ
Y Çolakoğlu, A Kazez
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD, Elazığ
Amaç: Erişkin travma skorları çocuklar için güvenilir değildir. Pediatrik Travma Skoru (PTS)’nun güvenilirliği de sorgulanmaktadır. Bu çalışmada yeni bir pediatrik travma skorunun geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’ne travma nedeni ile yatırılan hastalar incelendi. Ocak 2002- Haziran 2009 tarihleri arasında geriye dönük, Temmuz 2009-Aralık 2010 tarihleri arasında ileriye dönük olarak, 410 travmalı hastanın bilgileri değerlendirildi. Olgular eksitus olanlar (Grup 1) ve yaşayanlar (Grup 2) olarak ayrıldı. Değerlendirme için ‘Travma Değerlendirme Formu’ geliştirildi. Bu forma hastanın kimlik bilgileri, demografik verileri, travma ile ilgili detaylar, muayene-laboratuvar verileri ve sonuçları yazıldı. Hastaların PTS puanından Kısaltılmış Yaralanma Dereceleri (AIS) puanı çıkarılarak Revize PTS (R-PTS) oluşturuldu (R-PTS= PTS-AIS). Veriler SPSS 17.0 for Windows® programı ile analiz edildi. Analizlerde Independet Saples t, Ki-kare ve Mann Whitney U testleri kullanıldı. ROC eğrisi ile AIS, PTS ve R-PTS’nin güvenirliği araştırıldı.
Bulgular: Yaş, ağırlık, beyaz küre, batın yaralanması, cerrahi işlem ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmazken (p>0,05), Hgb., Htc., platelet, amilaz, kan basıncı solunum, nabız, endotrakeal entübasyon, CPR, kan transfüzyonu, künt travma, karaciğer onarımı, torakotomi, tüp torakostomi, baş- boyun ve toraks yaralanması ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0,05).
Bulunan ortalama puanlar ve kestirim değerleri AIS: 4,6±2,6 ve 0,50, PTS: 9,1±2,3 ve 2,50, R-PTS: 4,5±4,1 ve -3,5 idi. AIS için ROC eğrisinde %95 güven aralığında Eğri Altında kalan Alan (EAA); 0,099 birim² ve ’kabul edilebilir’ değerin çok altında, PTS için ise EAA 0,933 birim² ve ‘mükemmel’olarak bulunmuştur. R-PTS için EAA: 0,981 birim² ile daha yüksek bir değerde ve yine ‘mükemmel’olarak bulunmuştur.
Sonuç: R-PTS, PTS’ye göre daha güvenilir bulunmuştur. Daha geniş hasta gruplarında test edilmelidir.