TÇCD 2011 29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 25

Tethered cord operation by microsurgical approach

M Vural*, MS Arda**, D Demet Dereli**, B Tokar**, H İlhan**
*Eskisehir Osmangazi University, School of Medicine, Department of Neurosurgery
**Eskisehir Osmangazi Uiversity, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Tethered cord syndromy (TCS) may occur due to split cord syndromy, short and thick filum terminale, intradural lipoma, lipomyelomeningocele and adhesion caused by meningomyelocele operation. Skin lesions associated with motor deficit, urological and gastrointestinal signs and symptoms and scoliosis could be observed. The aim of presentation of this video is to show and inform pediatric urologists on how to perform tethered cord operation with microsurgery. Video Presentation: An eleven-year –old male patient was admitted to the pediatric surgery clinic with urinary and fecal incontinence. Physical examination showed a distinctive motor deficit. He did not have a sensory deficiency. The anal reflex was not present. Direct X ray showed a defect on the posterior surface of the 4.th vertebra, and a thick filum terminale adhered and ended on the L4 vertebra was found on MRI. Laminectomy was performed and arachnoidal adhesions between dura and cord were cleaned and filum terminale was excised with a microsurgical approach. Conclusion: When urologic and gastrointestinal pathological findings are present in a patient with TCS, the management plan would be better to be shaped by neurosurgeon and pediatric surgeon together. Both disciplines should be aware of the diagnostic and management approach of the other side for this pathology.  

Mikrocerrahi yöntemi ile gergin omurilik ameliyatı

M Vural*, MS Arda**, D Demet Dereli**, B Tokar**, H İlhan**
*Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı, Eskişehir
**Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Ayrık omurilik sendromu, kısa ve kalın filum terminale, intradural lipom, lipomiyelomeningosel ve meningomiyelosel cerrahisi sonrası gelişen yapışıklıklar gibi patolojilere bağlı gergin omurilik sendromu (GOS) oluşabilir.  Hastalarda cilt bulgularına eşlik eden motor kayıplar, ürolojik ve gastrointestinal belirti ve bulgular ve skolyoz gözlenebilir. Bu video ile amaçlanan, mikrocerrahi yöntemi ile yapılmış gergin omurilik ameliyatının teknik yönleri ile ilgili Çocuk Cerrahisi ile ilgilenen hekimleri bilgilendirmektir. Video Sunumu: Onbir yaşında erkek hasta doğumdan bu yana devam eden idrar ve gaitasını tutamama şikayeti ile Çocuk Cerrahisi polikliniğine başvurdu. Yapılan fizik muayenede belirgin motor kuvvet kaybı saptandı. His kusuru olmayan hasta da, anal refleks alınamadı. Direk grafide lomber 4.vertebra posteriorda kapanma defekti, MR da L4 hizasında sonlanan ve yapışmış kalın filum terminale saptandı. Hasta da mikrocerrahi yöntemi ile laminektomi yapıldı, dura ve omurilik arası araknoid yapışıklıklar temizlendi ve filum terminale eksize edildi. Sonuç: GOS, ürolojik ve gastrointestinal sistem bulguları olan hastalarda Çocuk Cerrahisi ve Beyin Cerrahisi ile ilgili hekimlerin birlikte tedavi planlaması yapması gereken bir patolojidir.  Her iki disiplininde bu hasta grubundaki kendi uygulama alanına girmeyen tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir.

Close