TÇCD 2011 29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 9

A prospective, randomized, double blind, compared of efficacy diltiazem, glyceryl trinitrate and lidokain for the treatment of anal fissure in childhood

M Çevik*, ME Boleken*, ÇA Karadağ**, I Koruk***, S Öcal*, E Balcıoğlu*, A Aydınoğlu*
*Harran University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Sisli Etfal Training And Research Hospital
***Harran Unversity Medical Faculty, Department of Public Health

 

Abstract

Background:Anal fissure(AF) is a well-known perianal condition with painful defecation and bloodstain stools which has been treated with various ointments such as glyceryl-trinitrate(GTN), botulinum toxin and lidokain in the therapy of anal fissure childhood. Although adult patients with anal fissures have been treated successfully with diltiazem ointment, it has not yet been studied in the children who suffer from anal fissure. The present study randomized, prospective and double-blind study, it was aimed to compare of response, side effects and recurrens.

Methods:Ninety-three children with anal fissures were divided randomly into 3 groups. Each group, received double-blinded a topical ointment. Group GTN (n=30) received 0,2 % GTN, group L (n=32) 10% lidocaine, and group D(n=31) 2% diltiazem ointment twice daily to the distal anal canal for a median duration of 7,5 (2-16) weeks was performed. Patients were periodically reviewed and the study was ended after 12 months.

Results: Eighty-two patients completed the study at end of 12 monthsbut 84 patientscompleted treatment. Completed healing of the fissure occured in(48,8%) 41 of 84 patients. Patients treated with lidokain 25%,  GTN 39,3% and diltiazem 82,1% completed healing end of 8th week. Who did not respond to treatment for first 8- weeks course, they treated with same ointment further 8 weeks. Completed healing of the fissure ocured in (79,8%) 67 of 84 patients. Patients treated with lidokain 64,3%,  GTN 82,1% and diltiazem 92,9% completed healing end of 16-week.  Two patients experienced perianal dermatitis one of them when treated with GTN other one with diltiazem. No other side-effects were recorded. Reccurent of the fissure ocured in twenty-five of eighty-two patient, group L 57,1%, Group GTN 37% and group ditiazem 11,1%. The difference between the study group D significantly difference others groups P< .002, X2= 12,79. Between group GTN better than group L.

Conclusion: Treatment with diltiazem is a promosing quick effective, safe, and low rate of reccurences of treatment in anal fissure in children. The characteristic pharmacokinetics of diltiazem leads to a better effect than GTN in healing and also the high rate absorption than GTN. Diltiazem leading to a smoother dose concentration curve,  therefore itmay be cause side-effect less than GTN.

Diltiazemin anal fissürlü çocukların tedavisindeki etkinliğinin gliseril trinitrat ve lidokainle ile randomize, prospektif ve çift kör olarak karşılaştırılması

M Çevik*, ME Boleken*, ÇA Karadağ**, I Koruk***, S Öcal*, E Balcıoğlu*, A Aydınoğlu*
*Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi A.D
**Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
***Harran Ünversitesi Halk Sağlığı AD

 

Amaç: Anal fissür (AF),  glseril trinitrat(GTN), botulinum toksini ve lidokain gibi çeşitli merhemlerin kullanıldığı ağrılı ve kanlı dışkılama ile karekterize ve çocukluk çağında sık görülebilen  bir perianal rahatsızlıktır. Anal fissürü olan erişkin hastalarda diltiazem merhem tedavisi başarılı olmasına rağmen, anal fissürden muzdarip çocuklarda henüz çalışılmamıştır. Bu çalışmamızda prospektif, randomize ve çift kör olarak diltiazemin etkinliğini, yan etkilerini ve tekrarlama sıklığını lidokain ve GTN ile karşılaştırmayı amaçladık.

Yöntem: Anal fissürlü doksan üç çocuk 3 gruba ayrıldı. Her grup, çift kör olarak topikal merhem kullanıldı. Gup GTN (n=30) %0,02GTN, group L (n=31) %10 lidokain, ve grup D (n=31) günde iki kez anal kanalın distaline ortalama 7,5 ( 2-16) hafta sürüldü. Hastalar peryodik olarak muayene edildi ve çalışma 12 ay sonra sonlandırıldı.

Bulgular: Seksen iki hasta 12 aylık takibi tamamladı. Seksen dört hasta tedavisini tamamladı. Hastalardan 84 ten 41’i(%48,8) ilk 8 haftada iyileşti. Bunların %25 lidokain merhemi, %39,3 GTN merhemi ve %82,1 diltiazem merhemi ile tedavi edildi. İlk 8 haftalık tedaviye cevap vermeyen hastalara bir 8 haftalık tedavi daha uygulandı. On altı haftalık tedavinin sonucunda iyileşme oranı( %79,8) 84 hastanın 67’si iyileşti. Bunlarında % 64,3 lidokain, % 82,1 GTN ve %92,9 diltiazem merhemi ile tedavi edildi. Biri diltaizem diğeride GTN merhemi ile tedavi edilen iki hastada perianal dermatit gelişti. Başka yan etki kaydedilmedi. Fissürün tekrarlama oranı grup L %57,1, grup GTN %37, Grup D %11,1 olarak görüldü. Çalışma gruplarında istatiksel olarak grup D diğerlerinde p< 0,002. X2= 12,79. Grup GTN’de grup L den tekrarlama oranı daha az.

Sonuç: Diltiazem, anal fissürlü çocukların tedavisinde etkin ve güvenli olduğunu ve aynı zamanda tedavi süresinin daha kısa ve tekrarlama oranıda az. Diltiazem farmakokinetik karekteristiği olarak daha yüksek oranda emildiği için daha iyidir. Diltiazem doz konsantrasyon eğrisi değişken olmadığında yan etkiside GTN tedavisine göre daha azdır.

Close