TÇCD 2011 29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 30

LONG TERM RESULTS OF UNTWISTED ADNEXIA

Adnexial torsion in females  is one of the rare cause of acute abdomen.  15% of adnexial torsion are discovered in children and infants. Primary pathology is rarely discovered  preoperatively  and operative findings can be misleading. Adnexial torsion are found  in 2% of cases operated with the diagnosis of acute appendicitis.

Methods and cases:   Cases operated due to adnexial torsion between june 1997 and December 2010 were evaluated retrospectively. Adnexes  which had  underwent   detorsion have been reevaluated with Colour Doppler Ultrasound and tumour markers. All pathological results were reviewed.

Results:

Classical management of ovarian torsion consists of resecting the twisted adnexa to avoid the risk of malignant spread  were the main  treatment  modality in our instution untill  May 2007. And then  time  simple detorsion of twisted adnexia and biopsied became our first choice of treatment.  Of thirteen  cases operated  due to  adnexial torsion, eleven cases underwent  oophorectomy  and two cases to detorsion before May 2007. Of sixteen cases, seven cases  underwent  detorsion with laparoscopically, four cases with open approach after  May 2007. Only five cases  were operated with oophorectomy. All  cases except two, who underwent detorsion of adnexia, were   assessed with colour Doppler ultrasound.

Of thirteen untwisted adnexia cases, nine children have been assessed in long term.  Eight viability of adnexes were evaluated with USG an done with magnetic resonans imaging.  In one case adnexia could not be found, viability  found normal in six cases, high arterial resistance in one case.  None of the  twisted adnexia showed malignancy.

Conclusion:

Considering the low rate of malignancy, difficulty of assessing ovarian viability and returning of viability in even grossly black  haemorrhagic adnexa allowed us to apply detorsion in all adnexial torsion. Only in cases diagnosed prenataly  may be due to long duration of  torsion, can be separated from this treatment choice.

DETORSİYONE EDİLMİŞ OVERLERİN GEÇ DÖNEM SONUÇLARI

Adneksiyel torsiyon  kızlarda karın ağrısı ve akut karının nadir sebeplerinden biridir. Tüm adneksiyel torsiyonların %15’inin infant ve çocuklarda olduğu ve çoğunlukla primer patolojinin nadiren saptandığı bildirilmektedir. Preoperatif olarak  kesin tanı konulması zordur. Dolayısıyla en sık akut apandisit ile karıştırılmaktadır. Akut apandisit ön tanısı ile opere edilen kız çocuklarının %2’sinde adneks torsiyonu saptanmaktadır. Tedavi yaklaşımlarında son zamanlarda farklılaşmalar söz konusu olmuştur.

Materyal ve metod:

Haziran 1997 ile Aralık 2010 tarihleri arasında over torsiyonu nedeniyle tedavi edilen hastalar geriye dönük olarak incelendi. Detorsiyone edilen overler renkli  Doppler ultrason (USG) ve tümör belirteçleri ile takip edildi. USG en erken 2. ayda kontrol amacıyla tekrarlandı. Tüm hastalar tümör belirteçleri ile takibe alındı. Ooferektomi yapılan ve biopsi alınan hastaların patolojileri retrospektif olarak değerlendirildi.

Sonuçlar:

2007 sonrası grup içinde yer alan ve detorsiyone edilen 11 overin post op kontrollerinde 6 tanesinde yapılan renki Doppler USG’de over arteriyel ve venöz dolaşımının normal, over boyutlarının normal olarak bulundu. Tümünde foliküller saptandı. Bir hastanın çekilen renkli Doppler  USG’sinde over saptanamamasına rağmen  yapılan pelvik MR’ında normal boyut ve görünümde over bulundu. Ante natal tanılı olan bir hastanın kontrol renkli Doppler  USG’sinde detorsiyone edilen over görülemedi. Bir hastada detorsiyone edilen overde yüksek dirençli arteriyel akım saptandı. Bir hastamızda ise erken dönemde detorsiyon sonrası overde arteriyel ve venöz dolaşım olmakla birlikte geç dönem verileri elimizde bulunmamaktadır.

Operasyon sırasında hemorajik nekroz kanısı uyandıran  toplam 7 hastanın post operatif renkli  Doppler sonuçları değerlendirildiğinde  6 hastada detorsiyone edilen overin arteriyel ve venöz dolaşımın normal olduğu, boyutlarının sağlam overden farklı olmadığı, folikül gelişiminin olduğu görüldü. Antenatal tanı almış bir hastanın yapılan renkli dopler incelemesinde detorsiyone edilen over görülemedi.

Hastalarımıza genel olarak baktığımızda malign bir patoloji saptanmadı, tümör belirteçlerinde preop ve post kontrollerinde herhangi bir yükseklik saptanmadı.

Değerlendirme:

 Per operatif makroskopik görünümleri nekroz düşündüren overlerin bile torsiyon derecesi ve süresine bakılmaksızın detorsiyone edilerek yerinde bırakılmasının uygun olduğu düşüncesindeyiz. Takiplerinde görüntüleme yöntemleri ve tümör markerleri ile takibinin uygun olduğunu düşünmekteyiz. Her ne kadar sayımız az olmakla beraber;  antenatal dönemde oluşmuş torsiyonlarda süre daha uzun olabileceği için atrofi riski daha fazla olabileceği düşüncesindeyiz.  

Close