TÇCD 2011 29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 21

Thoracoscopic repair of Congenital Diaphragmatic Hernia

Aim

The aim of this study was to determine the efficiency and outcomes of thoracoscopic repair in congenital diaphragmatic hernia.

Materials-Methods

Hospital records of children who had undergone thoracoscopic repair of Bochdalek type congenital diaphragmatic hernia (CDH) between years 2006-2009 were reviewed.

Results

This study included 15 children who had undergone thoracoscopic repair. Twelve patients had left, 3 of the patients had right sided haernias. Nine patients were antenatally diagnosed (mean operation time: 4 days), three patients were lately diagnosed (operation time: 2,6 and 12 months). Thoracoscopic CDH repair was performed using 3 trocars (one 3 and two 5 mm) and a 30 degrees telescope; the diaphragm was repaired primarily using interrupted 2/0 silk sutures. Diaphragmatic stitches were passed around the ribs and tied extracorporeally when there was no identifiable rim. No nmesh was used. .Nine patients required mechanical ventilation, 2 patients needed additional high frequency oscillation ventilation and NO application. Only one patient died, because of pulmonary hypertension. Mean follow-up was 29(5-55 m) months and 5 recurrences occurred in 4 patients.  Recurrences were repaired by  thoracotomy in 3and  first thoracotomy than laparotomy in one patient.  To determine the possible causes of recurrence, patients were divided into two groups as recurrence and no recurrence. Demographic, anatomical and clinical data were assessed and no significant difference was identified.

 

Conclusion

Thoracoscopic repair can safely be used for CDH however there is a risk of recurrence. No prognostic factor for recurrence in this study between teo gropus was detected. Further investigation shall be carried out to approve thoracoscopic repair as a standard technique for congenital diaphragmatic hernia. 

Konjenital Diyafragma Hernisinde Torakoskopik Onarım

Bu çalışmanın amacı kliniğimiz deneyimini gözden geçirerek konjenital diyafragma hernisinde (KDH) torakoskopik onarımın etkinliği ve sonuçlarını ortaya koymaktır.

Gereç-Yöntem

Kliniğimizde 2006-2010 yılları arasında torakoskopik onarım uygulanmış olan Bochdalek tipi KDH olgularının kayıtları geriye dönük taranmıştır.

Bulgular

Bu çalışma torakoskopik onarım uygulanmış olan 15 olguyu kapsamaktadır. 12 olguda defekt sol tarafta, 3 olguda sağ tarafta saptanmıştır. 9 hastada prenatal tanı konmuş (operasyon yaşı ortalama: 4 gün), iki hasta ise geç dönemde tanı almıştır (operasyon yaşı: 6 ve 12 ay). İşlem sırasında üç port (iki adet 5 mm, bir adet 3 mm) ve 30 derece teleskop kullanılmış ve diyafragma 2/0 ipek dikişler ile primer onarılmıştır. Defekt kenarlarının yetersiz olduğu olgularda kosta etrafından geçen ve ekstrakorporeal uygulanan ek dikişler kullanılmıştır. Hiçbir hastada greft kullanılmamıştır. Dokuz olguda konvansiyonel ventilatör desteği, 2 olguda yüksek frekanslı ventilasyon ve NO uygulanması gerekmiştir. Tüm seri içerisinde 1 hasta pulmoner hipertansiyon nedeni ile kaybedilmiştir. Ortalama izlem süresi 29 ay (5-55 ay) olup 4 hastada toplam 5 nüks saptanmıştır. Nüksler 3 olguda torakotomi 1 olguda ise önce torakotomi daha sonra ayni olgunun ikinci nüksünde ise laparotomi ile onarılmıştır. Nüks sebeplerini araştırmak amacı ile olgular nüks olan ve olmayan şeklinde 2 gruba ayrılmış ve  demografik, anatomik ve klinik özellikler nüks açısından karşılaştırılmış, gruplar arasında belirgin fark saptanmamıştır.

Sonuç

Torakoskopik KDH onarımı güvenli bir şekilde uygulanabilmekle birlikte işlem sonrası nüksler görülebilmektedir. Bu çalışmada nüks nedeni açısından herhangi bir prognostik faktör gösterilememiştir. KDH tedavisinde torakoskopik onarımın standart bir yöntem olarak önerilebilmesi için daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır. 

Close