Poster - 78
Cystic Duplication of Esophagus: a pitfall diagnosis in endemic hydatidosis areas
Intrathoracic cystic lesions have broad spectrum as congenital lung anomalies, foregut duplications, hydatic cyst, and cystic malign tumors. Hydatic cyst (HC) is still an important health problem throughout the world, particularly in Latin America, Africa and Mediterranean area. Hematogenous and lymphatic spread of the disease can involve unusual sites in the body and lung is one of the most frequent tissue. On the other hand, duplications of the alimentary tract are well-known, but rare congenital malformations and can occur anywhere in the gastrointestinal tract. Cystic esophageal duplication (CED) is commonly found in the lower third part and on the right side. The duplication can be discovered incidentally in children, and confused with other cystic lesions.
Here, we describe a 7 years old female with a large intrathoracic cyst on left side. She was first diagnosed as HC and treated medically with albendazole. Indirect hemagglutination test was negative. Since no regression in the cyst was present after 9 months of medical treatment, surgical treatment was decided. During operation, aspiration of bloody and brown cyst fluid was not evaluated to be in favor of HC. Exploration of the mass showed a tiny attachment to the lower third portion of esophagus. It was totally extracted and pathological evaluation was cystic esophageal duplication.
In summary, differential diagnosis of intrathoracic cystic lesions may be problematic in endemic areas.
Özefagusun Kistik Duplikasyonu: Endemik Hidatidozis Bölgesinde Tuzak Tanı
Çocuklarda intratorasik kistik lezyonlar; konjenital akciğer anomalileri, foregut duplikasyonları, hidatik kist ve kistik malign tümörler gibi geniş bir çeşitlilikte olabilir. Hidatik kist tüm dünyada özellikle Latin Amerika, Afrika ve Akdeniz ülkelerinde önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Hidatidozis, hematojen ve lenfatik yolla vücudun pek çok alışılmadık bölgesine yayılabilmektedir. Bu organlardan en sık rastlanılanı akciğerlerdir. Diğer taraftan, sindirim sisteminin duplikasyonları, gastrointestinal sistemde herhangi bir bölgede olabilen, nadir konjenital lezyonlardır. Özefagusun kistik duplikasyonları, en sık özefagus alt 1/3’lük segmentte ve genelde sağ tarafta bulunurlar. Çocuklarda genellikle rastlantısal saptanıp diğer kistik patolojilerle karışabilirler.
Biz 7 yaşında kist hidatik tanısı ile albendazol tedavisi alan özefagus duplikasyonlu hastamızı sunmayı amaçladık. Hasta kist hidatik tanısı ile 9 ay albendazol tedavisi verilerek takip edilmiş. Takipleri sonrasında kistte herhangi bir gerileme bulgusu saptanmaması üzerine kliniğimize sevkedildi. İndirekt hemaglutinasyon testi negatif olarak bulundu. Cerrahi eksplorasyonda kist içinden yapılan aspirasyondan kahverengi ve hemorajik mayi gelmesi üzerine kist hidatik tanısından uzaklaşıldı. Özefagus distalinde lümen ile ilişkisi olmayan, fibrotik bantlarla yapışık, 7-8 cm çaplı kitle tam olarak çıkarıldı. Kitlenin patolojik incelemesinde özefagusun kistik duplikasyonu olarak rapor edildi.
Sonuç olarak kist hidatiğin endemik olduğu bölgelerde intratorasik kistik kitlelerin ayırıcı tanısı zor olabilir.