TÇCD 2011 29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 4

LAPAROSCOPIC REDO NISSEN FUNDOPLICATION FOR A RECURRENT GASTROESOPHAGEAL REFLUX DISEASE

 

Aim:To demonstrate technical aspects of Laparoscopic redo Nissen fundoplication for recurrent gastroesophageal reflux disease (GERD)

 Case report: Seven -month –old infant who had previous surgery for esophageal atresia and distal tracheaesophagial fistula developed GERD complicated with recurrent pulmonary infection and growth retardation despite antireflux treatment. Laparoscopic Nissen fundoplication was done after recurrent tracheaesophagial fistula ruled out with radiologic investigations and bronchoscopy .GERD persisted and worsened during 6 months of follow up after surgery. Therefore redo Nissen Fundoplication was performed. This video presents technical details of the operation.

Results:  The procedure completed laparoscopically . Operation time was 110 minutes. Postoperative course was uneventful and GER and symptoms were resolved after redo procedure. The patient is doing well 6 months after the redo procedure

Conclusion:Even though it is technically more challenging than primary procedure, laparoscopic redo Nissen fundoplication for failed antireflux surgery is a safe, feasible and effective procedure. It has the same benefits as a primary laparoscopic Nissen for GERD, with a quicker recovery period.

NÜKS GASTROÖZOFAGEAL REFLÜDE LAPAROSKOPİK NİSSEN FUNDOPLİKASYONU

 

Amaç: Cerrahisonrası sonrası tekrarlayan gastroözofageal reflülü bir olguda redo laparoskopik Nissen fundoplikasyonunun teknik detaylarını sunmak amaçlandı.

Olgu Sunumu: Yenidoğan döneminde proksimal özofagus atrezisi distal trakeaözofageal fistül nedeni ile fistül bağlanması ve primer özofagus anastomozu yapılan yedi aylık hastada sık Akciğer enfeksiyonu ve  büyüme ve gelişme geriliği ile komplike olan tedaviye dirençli şiddetli gastroözofageal reflü hastalığı mevcuttu.  Radyolojik inceleme ve bronkoskopi ile tekrarlayan fistül araştırılıp, olmadığı görüldükten sonra laparoskopik Nissen fundoplikasyonu yapıldı. Hastanın izleminde yakınmasının devam etmesi, solunum sistemi bulgularının kötüleşmesi ve pH monitorizasyonunda reflüsünün devam etmesi üzerine 6 ay sonra Laparoskopik Redo Nissen Fundoplikasyonu yapıldı. Bu videoda Laparoskopik Redo Nissen Fundoplikasyonunda ameliyatın teknik detayları sunuldu.

Sonuçlar:Hastanın redo fundoplikasyon sonrası reflüsü kayboldu, solunum sistemi yakınmaları düzeldi. İzleminde kilo aldığı ve gelişiminin normal olduğu görüldü.

Yorum:Cerrahi tedavi sonrası tekrarlayan gastroözofageyal reflüsü olan hastalarda önceki cerrahiye bağlı oluşan yapışıklıklar nedeniyle teknik olarak daha zor olsa da redo Nissen Fundoplikasyonu güvenli ve etkin olarak yapılabilmektedir. Birincil laparoskopik Nissen fundopikasyonun bilinen üstünlükleri ve rahat ve konforlu bir ameliyat sonrası dönem laparoskopik redo fundoplikasyon için de geçerlidir.

 

Close