Poster - 3
Litospermic asid prevents ischemia/reperfusion injury of the rat small intestine
Aim: The purpose of the present study was to investigate whether Lithospermic acid (LA) can reduce oxidative stress and histological damage in the rat small bowel subjected to mesenteric I/R injury.
Methods: The study was performed on three groups of animals, each composed of 7 rats: group SO, sham operation; untreated I/R; group LA, I/R plus Lithospermik asid pretreatment group. Intestinal ischemia for 45 minutes and reperfusion for 60 minutes were applied. Ileum specimens were obtained to determine the tissue level of malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX), Catalase (CAT) and Myeloperoxidase (MPO) activities and histological changes.
Results: Intestinal I-R/Untreated resulted with increased tissue MDA and MPO levels and diminished SOD and GPx activities. These changes were almost found to be reversed in LA treatment group. Histopathologically, the intestinal injury in rats treated with LA was less than I-R/Untreated group.
Conclusion: Lithospermic acid attenuates mesenteric ischemia-reperfusion injury in rat intestine by increasing tissue SOD and GPx activitiesand decreasing MDA, and MPO levels. Lithospermic acid also improves morphological alterations,which occurred after periods of reperfusion.
Litospermik asit sıçanlarda intestinal iskemi/reperfüzyon hasarını önler
Amaç: Bu çalışmada, Litospermik asit’in (LA) mezenterik iskemi reperfüzyona (İ/R) maruz bırakılan sıçanlarda ince barsak oksidatif stres ve histolojik tahribatı azaltıp azaltmadığının araştırması amaçlandı.
Yöntem ve Gereçler: Çalışmada yirmi bir adet Sprague Dawley sıçan, her birinde 7 adet olan, Sham grup; İ/R tedavisiz grup, İ/R-LA grubu olmak üzere 3 eşit gruba ayrıldı. 45 dk iskemi ve 60 dk reperfüzyon uygulandı. Çalışma sonunda doku malondialdehid (MDA) ve süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx), katalaz (CAT) ve miyeloperoksidaz (MPO) enzim aktivitelerinin ölçümü ve histopatolojik inceleme için ileum rezeksiyonu yapıldı.
Bulgular: Tedavisiz-İ/R grubunda; doku SOD ve GPx aktivitelerinde azalma, MDA ve MPO seviyelerinde artış ve intestinal hasar derecelerinde artış gözlendi. İ/R-LA uygulanan grupta, SOD ve GPx seviyelerinde İ/R grubuna göre anlamlı artma, MDA ve MPO seviyelerine ise anlamlı azalma gözlendi. Histopatolojik olarak İ/R grubunda görülen hasarların tedavi grubunda azaldığı gözlendi.
Tartışma: Litospermik asit sıçan barsak dokusunda SOD ve GPx aktivitelerinde artış ve MPO ve MDA düzeylerinde azalmaya neden olarak bağırsakta mezenter iskemi reperfüzyon hasarını azaltır. Litospermik asit aynı zamanda reperfüzyon periyodu sonrası ortaya çıkan morfolojik değişiklikleride düzeltir.