Poster - 21
Successful Treatment of a Breast Lymphangioma with Intralesional Bleomycin Injection
Aim:To report a patient with a breast lymphangioma who was treated successfully with intralesional bleomycin.
Patient: A 2 year-old female patient admitted with the swelling of the left breast. Her medical history was significant for congenital hypothyroidism and Down syndrome. Physical examination revealed a 2x3 cm soft mass on the left breast, which was later diagnosed with the ultrasonography as a retroareolar lymphangioma of 36x13x22.5 mm dimensions. The patient was taken to operation and 2.5 mg intralesional bleomycin injection was performed after aspiration of chylous fluid from the cyst. The cytopathological examination of the fluid was consistent with lymph. The patient was discharged on the following day and remains well without complications for a follow-up of 2 months. The diameter of the retroareolar cyst was found to decrease to 0.3 mm on the follow-up ultrasonography.
Discussion:The great majority of the lymphangiomas in the childhood period is cited in cervical, axillar, mediastinal, retroperitoneal, inguinal and oral regions. Retroarelolar localization is rarely reported. Although, the definitive therapy for the cystic lymphangiomas is the surgical excision, only half of the lesions can be totally excised. Alternative therapies are developed due to hypertrophic scar formation, long-term lymphatic leakage, high incidence of recurrence, infection, and sub-total excision because of adherence to vital organs. Recently, the use of bleomycin, which is a systemic chemotherapeutic drug, intralesionally was reported to be successful. Thus, we used bleomycin intralesionally with the fear of damaging retroareolar and ductal structures in the breast. We believe that, bleomycin injection may be used as an alternative to surgical excision when the lesion is localized in a critical region.
Meme Lenfanjiomunun Lezyon İçi Bleomisin Enjeksiyonu ile Başarılı Sağaltımı
Giriş: Kliniğimize memede lenfanjiom tanısı ile başvuran ve lezyon içi bleomisin enjeksiyonu ile sağaltımı sağlanan bir hastanın bildirilmesi amaçlanmıştır.
Olgu: İki yaşında kız hasta, sol memede kitle şikayeti ile klinğimize başvurdu. Down sendromu ve konjenital hipotiroidisi olan hastanın fizik bakısında sol memede yaklaşık 2x3 cm boyutunda yumuşak kıvamlı, ağrısız ve sınırları net olmayan kistik kitle saptandı. Yüzeyel meme ultrasonografisinde sol meme retroareolar alanda 36x13x22,5 mm boyutlu, multiloküle, doppler ile vaskülarizasyon göstermeyen anekoik lezyon görüntülendi. Hastaya genel anestezi altında lezyon içine 2,5 mg bleomisin enjeksiyonu yapıldı. Enjeksiyon öncesi kistten aspire edilen şilöz kıvamdaki sıvı sitolojiye gönderildi. Hasta operasyon sonrası 1. gün sorunsuz olarak taburcu edildi. Sitolojik inceleme sonucu lenfanjiom ile uyumlu olarak değerlendirildi. İki aylık takibinde sol memede yer alan lezyonun 0,3 cm çapına gerilediği ve herhangi bir komplikasyonun gelişmediği görüldü.
Sonuç: Kistik lenfanjiomlar çoğunlukla servikal, aksiller, mediastinal, retroperitoneal, inguinal ve ağız içi yerleşimlidir. Literatürde çocuklarda memenin kistik lenfanjiomu sınırlı sayıda bildirilmiştir. Kistik lenfanjiomlarda tedavinin temeli cerrahi rezeksiyon olarak bilinmesine karşın tam rezeksiyon olguların ancak % 50’sinde mümkün olabilmektedir. Belirgin yara izi, yüksek nüks oranı, yaradan uzun süreli lenfatik kaçak, yara yeri enfeksiyonu, kötü skar oluşumu, hayati yapılara yakınlık nedeni ile tam olmayan rezeksiyon ve organ hasarları gibi önemli komplikasyonlar bu lezyonların alternatif sağaltım yöntemlerini ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda alternatif tedavi olarak sklerozan madde olan bleomisinin lezyon içi kullanımı gündeme gelmiştir. Sunulan hastada, areola arkasındaki süt kanallarına zarar vermemek amacıyla lezyon içi bleomisin enjeksiyonu başarılı olarak kullanılmıştır. Çocukluk çağında önemli oragnların içinde ve yakın komşuluğundaki lenfanjiomların sağaltımında lezyon içi bleomisin kullanımının iyi bir alternative olduğunu düşünmekteyiz.