TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 52

Small bowel volvulus secondary to persistant vitelline artery:Laparoscopic approach

 

AIM: To present a pathology detected in a patient admitted with acute abdomen and to show the laparoscopic operative approach.  

METHOD: 15 year old girl admitted to our hospital with complaints of colicky abdominal pain and bilious vomiting. the physical examination was consistent with acute abdomen. Plain abdominal X-Ray and ultrasound revealed distenden small bowe loops in the right lower quadrant with free fluid in surrounding. The patient proceeded to emergency diagnostic laparoscopy with a preliminary diagnosis intestinal volvulus secondary to congenital band. During laparoscopic exploration a stucture of probable arterial origin originating from anterior abdominal wall and passing to the mesentery of small bowel was detected. Volvulus was be identified during the operation but a segment of ileum of 15-20 cm length was dilated and edematious (spontaneous devolvulation). The band was resected and elective appendectomy was performed. The patient had uneventful postoperative follow up and was discharged after one day following the operation. The pathologic examination confirmed the arterial origin of the resected structure.

DISCUSSION: Persistant vitelline artery which is one of the omphalomesenteric remnants detected in childhood may lead to intestinal volvulus. The radiologic diagnosis is challenging and the ultimate decision is made upon the surgeon's suspicion. Laparoscopin approach is a good way for both diagnosis and treatment of such patologies.

İnce barsak volvulusuna yol açan persistan vitellin arter: Laparoskopik yaklaşım

 

AMAÇ: Kliniğimize akut karın tablosuyla başvuran hastada saptanan patolojiyi tarif etmek ve ameliyat yöntemini sunmak.  

YÖNTEM: Kolik tarzında karın ağrısı ve safralı kusma şikayetleriyle kliniğimize başvuran 15 yaşındaki kız hastanın yapılan fizik muayenesi akut karın ile uyumlu saptandı. Çekilen karın grafisinde sağ alt kadranda dilate ileal anslar ve ultrasongrafik olarak sağ alt kadranda serbest sıvı görülen hasta konjenital bant basısı ön tanısıyla acil şartlarda operasyona alındı. Yapılan laparoskopik eksplorasyonda bir ucu batın ön duvarında medial umblikal ligaman trasesini takip eden, diğer ucu ise ileoçekal valve 5-10 cm uzaklıkta ileal mezentere bağlı olan arter görünümünde bir yapı saptandı. Eksplorasyon sırasında volvulus direkt olarak görüntülenemese de yaklaşık olarak 15-20 cm’lik distal ileum ödemli ve dilate idi (spontan devolvule segment). Arter yapısı her iki uçtan bağlanarak eksize edildi. Elektif laparoskopik appendektomi uygulandı. Postoperatif birinci günde hasta sorunsuz taburcu edildi. Yapılan patolojik inceleme sonucu yapının arter ile uyumlu olduğunu gösterildi.

TARTIŞMA: Çocukluk çağında saptanan omfalomezenterik kanal artıklarından olan persistan vitellin arter, konum ve konfigurasyonuna bağlı olarak ince barsak volvulusuna yol açabilmektedir. Bu tür olguların radyolojik tanısı zordur ve büyük ölçüde klinisyenin şüphesine bağlıdır. Laparoskopik yöntemler bu olgularda güvenle kullanılabilmektedir. 

 

Close