Oral Presentation - 59
Magnetic compression ostomy for simple tube colostomy in rats: Magnacolostomy
Background: Magnetic compression anastomoses (magnamosis) have been previously described for gastrointestinal, biliary, urinary, and vascular anastomoses. Herein, we report the creation of a magnetic compression colostomy (magnacolostomy) using a simple technique in rats.
Methods: Animals were randomized into two groups (n = 8, each): a magnetic colostomy (MC) group and a control surgical tube colostomy (SC) group. In the MC group, the first magnetic ball(3 mm) was rectally introduced into the rat colon. The second magnet ball (4 mm) was placed subcutaneously into the left quadrant, and the two magnet balls strongly coupled.On postoperative day 20 for the MC group and postoperative day 10 in the SC group, the rats were sacrificed and the colostomies evaluated macroscopically, histopathologically, and for mechanical burst testing.
Results:From the macroscopic evaluation, two rats failed to form the colostomy canal due to colostomy catheter and magnetic ball removal.In the remaining rats, evidence of complications were not observed. Two rats in the MC group displayed mild adhesion and all rats in the SC group displayed moderate adhesions. No significant differences between the burst pressures were observed. However, a significant difference (p<0.001) between the procedure times of the MC (4.13 ± 1.00 minutes) and SC groups (14.25 ± 2.05 minutes) was evident.
Conclusion: Magnacolostomy is an easy and effective procedure in the rat model and presents a safe, minimally invasive to current tube colostomy procedures such as antegrade continence enemas, percutaneous endoscopic colostomy/cecostomy in humans.
Sıçanlarda basit tüp kolostomi için manyetik kompresyon ostomi: Magnakolostomi
Amaç: Manyetik kompresyon anastomozları (magnamosis) daha önce gastrointestinal, biliyer, üriner ve vasküler anastomozlar için tarif edilmiştir. Bu yazıda, sıçanlarda basit bir teknik kullanarak manyetik kompresyon kolostomi (magnakolostomi) oluşturulmasını sunmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem:Hayvanlar iki gruba (n = 8, her biri) ayrıldı: Manyetik Kolostomi (MK) grubu ve kontrol cerrahi Tüp Kolostomi (TK) grubu. MK grubunda ilk mıknatıs küre (3 mm) rektal yoldan sıçanın kolonuna ilerletildi. İkinci mıknatıs küre (4 mm) ise sol kadrana deri altına yerleştirildi ve iki mıknatıs küre güçlü bir şekilde birbirine kenetlendi. TK grubunda postoperatif 10. günde, MK grubunda 20. günde sıçanlar sakrifiye edildi ve kolostomileri makroskobik, histopatolojik ve mekanik patlama testi için incelendi.
Bulgular:Makroskopik değerlendirmede, iki sıçanda kateter ve mıknatıs kürenin yerinden çıkması nedeniyle kolostomi kanalının oluşmadığı görüldü. Kalan sıçanlarda, komplikasyon kanıtı gözlenmedi. MK grubunda iki sıçanda hafif yapışma görülürken TK grubundaki tüm sıçanlar orta derecede yapışıklık görüldü. Patlama basınçları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Ancak, MK (4.13 ± 1.00 dakika) ve TK grupları (14.25 ± 2.05 dakika) arasında işlem süresi karşılaştırıldığında anlamlı bir fark (p <0,001) bulundu.
Sonuç:Magnakolostomi sıçan modelinde kolay ve etkili bir işlemdir ve insanlarda perkütan endoskopik kolostomi/çekostomi, antegrad kontinan enema gibi güncel tüp kolostomi prosedürleri için güvenli bir minimal invaziv işlem olabilir.