TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 37

Magnetic compression gastrostomy in the rat

 

Purpose: Magnetic compression anastomosis is used for gastrointestinal, biliary, and urinary anastomoses. We have developed a simple magnetic compression gastrostomy technique in rats.

Methods: Animals were randomized into two groups (n=12 each): magnetic gastrostomy (MG) and surgical gastrostomy (SG) (control). In the MG group, a magnetic insertion catheter was coupled with the first magnetic ball and introduced transorally into the stomach. A second magnetic ball was placed subcutaneously into the left upper quadrant. The two magnetic balls (4 mm) were strongly coupled together. On postoperative day (PD) 20 (MG group) and PD10 (SG group), rats were sacrificed, gastrostomies were evaluated macroscopically and histopathologically, and mechanical burst testing was performed.

Results:Two animals died due to suspected leaks. Macroscopic evaluation indicated no gastrostomy canal in one rat in each group. Mild adhesion was observed in two rats in the MG group. Moderate adhesion was observed in all rats in the SG group. No significant differences were observed in burst pressure between the two groups (means: MG group, 143 mmHg, n=9; SG group, 159 mmHg, n=8).

Conclusions: Magnetic compression gastrostomy can be performed easily in rats, and may be developed in future as a simple alternative to some gastrostomy procedures in humans.

Sıçanda manyetik kompresyon gastrostomi

 

Amaç: Manyetik kompresyon anastomozu gastrointestinal, biliyer ve üriner anastomozları için kullanılmaktadır. Bu yazıda, sıçanlarda geliştirdiğimiz basit bir manyetik kompresyon gastrostomi tekniğini sunmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Hayvanlar iki gruba ayrıldı (n = 12 adet): manyetik gastrostomi (MG) ve cerrahi gastrostomi (CG) (kontrol). MG grubunda, ilk mıknatıs küre bir manyetik yerleştirme kateteri ile birleştirildi ve mide içine ağız yolu ile ilerletildi. İkinci bir mıknatıs küre sol üst kadran deri altına yerleştirildi. İki mıknatıs küre (4 mm) kuvvetle birbirine kenetlendi. CG grubunda postoperatif 10. günde, MG grubunda 20. günde sıçanlar sakrifiye edilip gastrostomileri makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi ve mekanik patlama testi yapıldı.

Bulgular: İki hayvan şüpheli sızıntı nedeniyle öldü. Makroskopik değerlendirmede her gruptan bir sıçanın gastrostomi kanalının oluşmadığı görüldü. MG grubunda iki sıçanda hafif yapışıklık gözlenirken CG grubundaki tüm sıçanlarda orta derecede yapışıklık gözlendi. İki grup arasında patlama basıncında anlamlı bir fark saptanmadı (ortalama, CG grubu, 159 mmHg, n = 8, MG grubu, 143 mmHg, n = 9).

Sonuçlar: Manyetik kompresyon gastrostomi sıçanlarda kolayca yapılabilir ve insanlarda bazı gastrostomi prosedürleri için basit bir alternatif olarak ileride geliştirilebilir.

Close