Poster With Presentation - 21
A RARE CAUSE OF ACUTE ABDOMINAL PAIN IN ADOLESCENCE: HYDROSALPINX LEADING TO ISOLATED TORSION OF FALLOPIAN TUBE
Torsion of the fallopian tube accompanying hydrosalpinx is a rare entity in the pediatric population. The aim of this case report is to present a 13-yr old sexually inactive girl with isolated tubal torsion due to hydrosalpinx. The girl admitted to the emergency room with a history of left sided lower abdominal pain for 2 days. She was followed up in another ER with the diagnosis of ovarian cyst the day before. Her physical examination revealed left lower quadrant tenderness with mild guarding and a firm round shaped mass at the anterior region of rectum. Abdominal ultrasound showed left tubal enlargement with increased free pelvic peritoneal fluid. Left fallopian tube was found to be undulated, and longer than the right. Magnetic resonance imaging showed engorgement, and dilatation of the left fallopian tube with increased peritubal fluid. Intravenous contrast material injection did not enhance the tubal wall and the suspicion of tubal torsion has raised. The girl underwent surgery and torsion of the left tube on its longitudinal axis was seen. Salpingectomy was performed.
Even though rare, the diagnosis of torsion of the fallopian tube should be considered while evaluating acute abdominal pain. The earlier the tubal torsion is diagnosed, the greater success to salvage the fallopian tube is achieved.
İZOLE FALLOPİAN TÜP TORSİYONUNA NEDEN OLAN HİDROSALPİNKS: ADOLESAN DÖNEMDE KARŞILAŞILAN NADİR BİR AKUT KARIN AĞRISI NEDENİ
Hidrosalpinkse eşlik eden izole fallopian tüp torsiyonu pediatrik yaş grubunda nadir görülen bir problemdir. Bu olgu sunumunun amacı cinsel olarak inaktif olan 13 yaşındaki bir kızda karşılaşılan hidrosalpinksin neden olduğu izole tubal torsiyon kliniğini tarif etmektir. Bir gün boyunca başka bir acil serviste over kisti nedeni ile takip edilen ve medikal tedavi ile eve gönderilen hasta acil servise başvurdu. İki gündür devam eden sol alt kadran ağrısı şikayeti olan hastanın fizik muayenesinde sol alt kadran hassasiyeti ve defansı ile birlikte rektum önünde yuvarlak hatlı düzgün sınırlı sert bir kitle tespit edildi. Hastanın abdominal ultrasonografisinde artmış serbest periton sıvısı ile beraber sol tubal genişleme izlendi. Sol fallopian tüpün sağ ile karşılaştırıldığında daha büküntülü ve uzamış olduğu belirlendi. Yapılan MR incelemede sol fallopian tüpte dilatasyon ve konjesyon ile birlikte artmış peritubal sıvı tespit edildi. Kontrast madde enjeksiyonu sonrasında fallopian tüp duvarında tutulum olmaması üzerine izole fallopian tüp torsiyonu ön tanısı ile hasta acil şartlarda cerrahiye alındı. Sol fallopian tüpün dilate olduğu ve longitudinal aksı üzerinde torsiyone olmuş olduğu görüldü. Sol overin normal izlenmesi üzerine salpenjektomi yapılarak işleme son verildi.
Çok nadir olarak görülmesine rağmen adolesan dönemdeki kızlarda akut karın ağrısının değerlendirilmesinde izole fallopian tüpün torsiyonu akılda bulundurulmalıdır. Fallopian tüpün korunmasına yönelik önerilen pekçok cerrahi girişime rağmen tüpün korunmasındaki en büyük başarı erken tanı konulması ile sağlanmaktadır.