Poster - 3
DOES RADIOLOGY ALWAYS TELL TRUTH? DIAPHRAGMATIC CYSTS
The aim is to present two cases that had preliminary diagnosis of liver cyst and laparoscopy revealed them as diaphragmatic cyst.
The first case was a five-year old girl whose abdominal ultrasonography which was performed in another center because of urinary incontinence revealed extrahepatic cyst. Her abdominal CT scans showed 2x1cm fusiform cystic lesion between diaphragm and liver which couldn’t be clearly distinguished from liver. Second case was a three-year old girl with abdominal pain and her abdominal ultrasonography revealed a cystic lesion (hydatid cyst?) in right lobe of liver. Abdominal CT scans showed 2x2 cm cystic lesion in right liver lobe under the capsule. Laparoscopy revealed that these cysts were originated from diaphragm. Laparoscopic cyst excision was performed and diaphragm was repaired. Pathological examination was resulted as congenital benign cyst. There were no perioperative or postoperative complications in both of the children. The patients had no problem in their one-year follow-up.
Radiological examinations may assist the surgeons in diagnosis and in showing anatomy. However, surgeon should be prepared for everything preoperatively and should be ready for surprises intraoperatively.
RADYOLOJİ BİZE HER ZAMAN DOĞRUYU SÖYLER Mİ? DİYAFRAM KİSTLERİ
Karaciğer kisti ön tanısı ile dış merkezden yönlendirilen laparoskopi sırasında diyafram kisti olduğu ortaya çıkan iki olgunun sunulması amaçlandı.
İdrar kaçırma yakınması ile dış merkezde yapılan abdominal ultrasonografide ekstrahepatik kist saptanması üzerine başvuran 5 yaşında kız hastanın abdominal tomografisinde diyafram ile karaciğer arasında karaciğerden net ayrılamayan 2x1 cm boyutlu fuziform kistik lezyon izlendi. Karın ağrısı yakınması ile yapılan ultrasonografide karaciğer sağ lobda kistik kitle (kist hidatik?) ile 3 yaşındaki kız çocuk değerlendirildi. Çekilen abdominal tomografisinde de karaciğer sağ lobda 2x2 cm lik karaciğer kapsülü altında kistik kitle saptandı. Laparoskopi sırasında her iki kistin de diyafram yerleşimli olduğu saptanması üzerine laparoskopik diyafram kisti eksizyonu yapılarak diyafram onarıldı. Histopatolojik incelemeleri konjenital benign kist olarak sonuçlandı. Her iki hastada da ameliyat sırasında ve sonrasında komplikasyon gelişmedi. Bir yıllık takipte her iki hastada herhangi bir sıkıntı olmadı.
Radyolojik incelemeler tanı koyma ve anatomiyi göstermede cerraha yardımcı olabilir. Ancak cerrah ameliyat öncesi mutlaka iyi bir planlama yapmalı ve işlem sırasında her türlü sürprizlere de hazırlıklı olmalıdır.