Oral Presentation - 113
EFFECTS OF DIFFERENT PULMONARY SURFACTANTS IN THE PREVENTATION OF POSTOPERATIVE INTRAABDOMINAL ADHESION FORMATION
Background:
After abdominal surgery, the formation of postoperative adhesion is a serious problem. The aim of the study is to evaluate the efficacy of 2 different pulmonary surfactants, poractant and beractant, on adhesion prevention in an experimental model.
Materials and Methods:
An experimental intraabdominal adhesion model was created in 18 adult female rats by cecal abrasion. The rats were randomly assigned to 3 groups. Group 1 received no further treatment, whereas groups 2 and 3 received intraperitoneal poractant and beractant, respectively, before closing the incision. On the 15th postoperative day, all rats underwent relaparotomy, intraabdominal adhesion were scored macroscopically according to Canbaz Scoring System, and the cecum in each animal was evaluated microscopically.
Results:
The median adhesion scores of group 2 and 3 rats were significantly lower when compared with group 1 (p=.02). Group 3 had a lower median adhesion score than did group 2, but this did not reach sigficance (p>.05).
Conclusion:
These observations suggest that intraperitoneal instillation of both pulmonary surfactants is associated with lower adhesion scores, higher adhesion-free cases, and improved histologic findings.
AMELİYAT SONRASI YAPIŞIKLIKLARI ÖNLEMEDE İKİ FARKLI SURFAKTAN TİPİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Giriş:
Karın ameliyatlarından sonra karıniçi yapışıklıklar ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı iki farklı pulmoner surfaktanın (poractant ve beractant) karıniçi deneysel yapışıklık modelinde uygulayarak yapışıklık önleyici etkisini araştırmaktır.
Yöntem ve Gereç:
Deneysel karıniçi yapışıklık modeli için 18 yetişkin dişi rata çekal hasarlanma oluşturuldu ve rastgele 3 eşit gruba ayrıldı. Grup 1’de herhangibir tedavi uygulanmazken, Grup2 ve Grup 3’te sırasıyla karıniçine poractant ve beractant uygulaması yapılmıştır. Operasyon sonrası 15. günde ratların karınları tekrar açılarak yapışıklık derecelendirmeleri Canbaz Dereceleme Sistemi uygulanarak makroskopik olarak yapılmış ve ratların çekumları mikroskopik değerlendirme amacıyla alınmıştır.
Sonuçlar:
Grup 2 ve Grup 3’te medyan yapışıklık skorları grup 1 ile karşılaştırıldığında belirgin olarak düşük olduğu görülmüştür (p=.02). Grup 3’te medyan yapışıklık skoru düşük olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>.05).
Sonuç:
Bu çalışma surfaktanın heriki formunun karıniçi uygulanması sonucu düşük yapışıklık skoru ve olumlu histolojik bulgular elde edilmiştir.