Poster - 70
An intraperitoneal free-floating mass (an auto-amputated ovary) causing an acute abdomen in a child
Aim: An autoamputated ovary (AO) is a very rare cause of intra-abdominal mass. Torsion of a normal ovary or an ovarian cyst and adnexa followed by infarction and necrosis is the underlying pathological event. We want to present our patient who was operated on in our clinic due to acute abdomen and was observed a free-floating AO in the abdominal cavity.
Case: A 4-year-old girl was admitted with nausea, vomiting and abdominal pain complaints. On physical examination, the abdominal right lower quadrant was tender, abdominal defense and rebound were detected. The abdominal plain X-ray and USG were normal. The patient was operated on for acute abdomen disease. During the operation, an AO 28 mm in diameter, free-floating in the right lower abdomen, brown-colored, soft and calcified mass was found. The patient had no left ovary. And the left tuba was ending with a thin band on to the cecum and pressuring the terminal ileum. The appendix had hyperemia. Free-floating mass in the abdomen was removed and the left fallopian tube with band was excised, and appendectomy was performed. The patient was discharged on postoperative second. The pathological examination has shown a necrotic tissue debris with calcifications. A 6-year follow-up was no problem.
Conclusion: AO is a very rare case of urogenital systemand often thought to be due to ovarian torsion. Free-floating AO is mostly detected incidentally. However, we should keep in mind that it can cause an acute abdomen.
Çocukta akut karına neden olmuş intraperitoneal serbest yüzen bir kitle (oto-ampüte over)
Amaç: Oto-ampute over (OO) çok nadir bir intraabdominal kitle sebebidir. Normal overin veya over kistleri ve adnekslerin torsiyonu ve takiben damar tıkanıklığı ile nekrozu altta yatan patolojik olaydır. Kliniğimizde akut batın nedeni ile ameliyat edilen ve batında serbest yüzen OO saptanan hastayı sunmak istedik.
Olgu: 4 yaşında kız çocuğu; bulantı, kusma ve karın ağrısı şikâyetleri ile getirildi. Fizik muayenesinde sağ alt kadranda hassasiyet, defans ve rebound saptanan hastanın ayakta direkt batın grafisi ve ultrasonografisinde özellik saptanmadı. Akut batın ön tanısı ile laparatomi yapılan hastada 28 mm ebatında, batın sağ alt kadranda serbest yüzen, kahverengi renginde, yumuşak, bir kenarı kalsifik kitle saptandı. Hastanın sol overi yoktu. Sol tubası ince bir band halinde çekuma yapışmıştı ve terminal ileuma baskı yapıyordu. Appendiksin kanlanması artmıştı. Batında serbest yüzen OO alındı, band halindeki sol tuba eksize edildi ve appendektomi uygulandı. Postoperatif 2. günü taburcu edilen hastanın patolojisinde, yer yer kalsifikasyonlar içeren nekrotik doku artıkları görüldü. 6 yıllık takibinde bir problemi olmadı.
Sonuç: OO ürogenital sistemin çok nadir bir kitle sebebidir ve çoğunlukla da over torsiyonuna bağlı olduğu düşünülür. Çoğunlukla rastlantısal olarak bulunan ve batında serbest yüzen OO’nun akut batına sebep olabileceğini de akılda tutmalıyız.