Poster With Presentation - 138
Management of total avulsion and transection of the esophagus at the esophagogastric junction after blunt trauma
Aim: Total avulsion and transection of the esophagus at the esophagogastric junction is very rare after blunt trauma, and its management is challenging. To-date, only two cases have been reported. One was treated successfully and the other died. Here, we present the case of a boy with this injury who was treated successfully and discuss its management.
Case: A 12-year-old boy was admitted due to a bicycle accident. He had an acute abdomen with abdominal distention. An emergency thoraco-abdominal computerized tomography showed laceration of the spleen, intra-abdominal massive free fluid with free air, active intraperitoneal bleeding, mediastinal massive free air, and multiple pubic fractures. He underwent an emergency exploratory laparotomy. During the operation, we discovered massive intra-abdominal blood with gastric contents and a splenic laceration with active bleeding. Thus, a splenectomy was performed. A total esophageal avulsion at the esophagogastric junction and active bleeding from the esophageal hiatus was identified. An esophagogastrostomy at the site of the avulsion was carried out. On postoperative day 13, and severe mediastinitis with purulent discharge due to an esophagogastric anastomotic leakage was identified. The esophageal leakage and severe mediastinitis could not be controlled by several sequential interventions. Finally, a thoracal esophagectomy was done. Subsequently, he improved quickly and was discharged on postoperative day 62. Six months after the accident, a gastric pull-up was performed to replace the esophagus. After esophageal replacement surgery, he is well and can swallow solid food without dysphagia at the two year follow-up.
Conclusion: Managing a total avulsion and transection of the esophagus at the esophagogastric junction after blunt trauma is challenging for the surgeon. The initial emergency operation should aim to save the life with no aggressive prolonged surgery. The patient should be fed enterally via a nasoduodenal or gastrostomy/gastroduodenal tube. A thoracic mediastinal drain must be initially inserted in the case of esophageal leakage. An life-saving esophagectomy should be performed earlier, if the mediastinitis cannot be controlled.
Özofagusun künt travma sonrası özofagogastrik bileşkeden tam avulsiyonu ve ayrılmasının yönetimi
Amaç: Özofagusun künt travma sonrası özofagogastrik birleşkeden tam avulsiyonu ve transeksiyonu çok nadirdir ve yönetimi zordur. Literatürde sadece iki vaka bildirilmiştir. Biri başarılı bir şekilde tedavi edilmiş ve diğeri ölmüştür. Burada, başarılı bir şekilde tedavi edilen bu şekil yaralanmalı bir erkek çocuk olgusunu sunuyor ve onun yönetimini tartışıyoruz.
Olgu: 12 yaşındaki çocuk bir bisiklet kazası nedeniyle getirildi. Karın şişkinliği ve akut karın bulguları vardı. Acil çekilen torako-abdominal bilgisayarlı tomografide karın içi büyük yaygın serbest sıvı, aktif intraperitoneal kanama, yaygın mediastinal serbest hava, dalak laserasyonu ve çoklu pubis kırıkları görüldü. Acil eksploratif laparotomi yapıldı. Operasyon sırasında, mide içeriğinin ve aktif kanaması olan bir dalak laserasyonu ile yaygın karın içi hematom saptandı ve hemen splenektomi yapıldı. Özofagusun özofagogastrik bileşkeden tam özofageal avulsiyon ve hiatus gelen aktif kanama tespit edildi. Avulsiyon için özofagogastrostomi gerçekleştirildi. Postoperatif 13. günde özofagogastrik anastomoz kaçağı tespit edildi. Ancak, özofagus kaçağı ve ciddi mediastinit birkaç ardışık müdahaleler ile kontrol edilemedi. Son olarak, torakal özofajektomi yapıldı. Daha sonra, hasta hızla düzeldi ve 62. günde taburcu edildi. Kazadan altı ay sonra, gastrik pull-up özefagus replasmanı için yapıldı. Özofagus replasmanı sonrası hasta iyi ve iki yıldır katı gıda yutma zorluğu olmadan takip edilmektedir.
Sonuç: Künt travma sonrası özofagogastrik birleşkede özofagusun tam avulsiyonu ve transeksiyonunu yönetme cerrah için zordur. İlk acil operasyonun amacı hayatı kurtarmak olmalı, agresif uzamış cerrahi yapılmamalıdır. Hasta nazoduodenal veya gastroduodenal/gastrostomi tüpü yoluyla beslemelidir. Torasik mediastinal drenaj tüpü özefagus kaçağı durumunda öncelikle takılmalıdır. Eğer mediastinit kontrol edilemez ise, hayat kurtarıcı olarak özofajektomi daha önceden yapılmalıdır.