Video Presentation - 2
Laparoscopic excision of bronchogenic cyst occurring in the retroperitoneum
Introduction: Although bronchogenic cysts usually occur in thoracic cavity, retroperitoneal location is extremely uncommon.
Aim: We present a case of retroperitoneal located bronchogenic cyst which was excised by laparoscopically.
Case report: 6–year- old girl was evaluated by ultrasonographic examination for abdominal pain two years before and a cyst (1.6 cm) in the left suprarenal region was detected. The last imaging evaluation with ultrasonography and magnetic rezonans showed us a cyst with 4 cm diameter. We performed laparoscopy and revealed a well-circumscribed cyst located left subdiaphragmatic, at the level of upper part of spleen. The cyst was dissected and excised with a laparoscopic procedure. The postopetive course was uneventhful and the patient was discharged on the second day after surgery.
Result: Laparoscopic excision of bronchogenic cyst located in the retroperioneum provides all advantages of minimally invasive surgery with a short hospital stay, less pain and discomfort.
Retroperitonel yerleşimli bronkojenik kistin laparoskopi ile çıkartılması
Giriş: Bronkojenik kistler toraks kavitesinde yerleşen iyi huylu konjenital malformasyonlardır. Retroperitoneal yerleşimleri oldukça nadirdir.
Amaç: Radyolojik görüntülemelerde sol sürrenal bölgede yerleşmiş, laparoskopide ise diafragma altında, dalak üst kesiminde, retroperitona yerleşmiş olan kistin laparoskopi ile çıkartılmasının sunulması amaçlanmıştır.
Olgu sunumu: Altı yaşında kız hasta, 2 yıl önce, dış merkezde, karın ağrısı nedeniyle yapılan ultrasonografik incelemelerinde sol sürrenalde 1,6 cm’lik kist saptanmış ve takip edilmiş. Son yapılan ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemelerde 4’cm lik kistik kitle tespit edilmiş. Bu bulgularla kliniğimize başvuran hastaya laparoskopi yapıldı. Laparoskopide sol diafragma altında, dalak üst kesim hizasında, retroperitona yerleşmiş kistik yapı görüldü. Kistin üzerindeki periton açıldı, çevre dokulardan diseke edildi ve ilişikli damarsal yapılara klipsler konularak laparoskopi ile total olarak çıkartıldı. Kistin histopatolojik incelemesi bronkojenik kist olarak değerlendirildi. Hasta ameliyat sonrası 2. günde taburcu edildi ve takiplerinde sorun yaşanmadı.
Sonuç: Retroperitoneal yerleşimli bronkojenik kistin laparoskopik olarak çıkartılması minimal invazif uygulamalarının kısa hastane yatış süresi ve ağrısının az olması gibi avantajları sağlayan güvenilir ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir.