TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 48

MONITORIZATION OF SURGICAL SITE INFECTION IN NEONATES

Aim: A retrospective studywas performed to evaluate the role of white cell count (WCC), C-reactvie protein (CRP) and procalcitonin levels in the follow up and treatment of infection in neonates who underwent surgical treatment.   

Materials and methods: Neonates who underwent surgical intervention between September 2011 and June 2012 were evaluated for gestational age, sex, diagnosis, preoperative and postoperative infection parameters (CRP and WCC), clinical findings, results of cultures and response to infection treatment retrospectively. Comminity related infections were excluded form the study.

Results:  Records of sixteen neonates and eighteen surgical interventions were included in the study. Male femaile ratio was 12:4. The mean gestasyonal age of the patiens was 37.82 ± 3.35 weeks. The diagnosis of the patients were esophageal atresia and trecheesophageal fistula, anal atresia, total colonic aganonglionosis, malrotation, midgut volvulus, diaphragmatic hernia and pyloric stenosis. Five (27.7%) of the patients had surgical site infection. Two of the patients with esophageala tresia had (11%) wound infection, two had (11%) ventilatory related pneumonia. Blood stream infection was seen in two patients (11%) with total colonic agonglionosis. When preoeprative and postoperative CRP and WCC evaluated, 60% of patients had increased CRP levels, 80% of them had increased WCC, 20% of them had increased neutrophyl count postoperatively. The antimicrobial treatment of all of the patients were changed at 2-5thpostoperative day according to antimicrobial cultures. Procalcitonin levels were evaluated in all patients and its levels were found decreased as CRP and WBC after initiating the antimicrobial treatment. In patients without surgical site infections had increased postoperative CRP levels due to inflammation.

Conclusion: Close follow up should be required for surgical site infections in neonates who underwent surgical intervention and who require neonatal intensive care unit. WCC, CRP and procalctionin levels can be evaluated for infection monitoring in early peroid. Since CRP levesl were effected by surigcal inflammation, procalcitonin levels are more valuable for infection monitoring.  

 

 

YENİDOĞANLARDA CERRAHİ İNFEKSİYON MONİTÖRİZASYONU

Amaç: Cerrahi sağaltım yapılan yenidoğanlarda beyaz küre sayısı, C-reaktif protein (CRP) ve prokalsitonin düzeyinin cerrahi infeksiyonun izlem ve tedavisine katkısını araştırmak üzere retrospektif bir çalışma yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Eylül 2011-Haziran 2012 yılları arasında cerrahi tedavi yapılan yapılan ve yoğun bakımda takip edilen yenidoğanlar doğum haftası, cinsiyet, tanı, preoperatif ve postoperatif infeksiyon göstergeleri (CRP ve beyaz küre sayısı), klinik infeksiyon bulguları, kültür sonuçları ve infeksiyon tedavi yanıtları açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Toplum kaynaklı infeksiyonlar çalışma dışında bırakıldı.

Bulgular. Çalışmaya bilgilerine ulaşılan 16 yenidoğana ait 18 cerrahi girişim dahil edildi. Erkek kız oranı 12:4’dü. Hastaların doğum haftası ortalaması 37.82 ± 3.35’di. Çalışmaya alınan hastaların tanıları arasında özofagus atrezisi trakeaözofageal fistül, anal atrezi, total kolonik agangliyonozis, malrotasyon orta barsak volvulusu, diyafram hernisi ve pilor stenozu bulunmaktaydı. Olguların 5’inde (% 27.7) cerrahi infeksiyon saptandı. Cerrahi infeksiyon olarak özofagus atrezisi trakeaözofageal fistül tanılı hastaların (n:2) % 11.1’de yara yeri infeksiyonu, % 11.1’nde (n:2) ise ventilatör ilişkili pnömoni saptandı. Total kolonik aganglionozisi olan hastaların ikisinde (%11.1) kan yayım infeksiyonu mevcuttu. Preoperatif ve postoperatif CRP ve beyaz küre sayısı düzeyleri incelendiğinde cerrahi infeksiyon olan olguların %60’ında CRP’de artış, %80’inde beyaz küre sayısında artış, %20’sinde ise nötropeni saptandı. Olguların hepsinde postoperatif 2 ila 5. günlerde antimikrobiyal kültür sonuçlarına göre antimikrobiyal tedavi değişimi yapıldı. Prokalsitonin düzeyleri tedaviye yanıtı değerlendirmek üzere infeksiyonu olan tüm hastalarda bakıldı ve beyaz küre ve CRP değerleri ile birlikte antimikrobiyal tedavi sonrasında düşüş olduğu saptandı. Cerrahi infeksiyon saptanmayan hastalarda da inflamasyona bağlı olarak postoperatif CRP değerleri artmış bulundu.

Sonuç: Antimikrobiyal tedavinin düzenlenmesi ve etkin cerrahi infeksiyon tedavisi için cerrahi sağaltım yapılan ve yoğun bakım ihtiyacı olan tüm yenidoğanlarda infeksiyonun yakın monitörizasyonu gereklidir. İnfeksiyon monitörizasyonunda kullanılan beyaz küre sayısı, CRP ve prokalsitonin erken dönemde infeksiyonu göstermesi bakımından tercih edilebilir. Fakat CRP gibi operasyona bağlı inflamasyondan etkilenmediği için prokalsitonin düzeyinin infeksiyon monitörizasyonunda ve tedavi yanıtının değerlendirlmesine daha değerli olduğu görülmektedir.

 

 

Close