TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 45

Inguinal hernia repair with LNAR technique and comparing effects of LNAR and open technique on ilioinguinal nerve .

Introduction: Inguinal hernia operation is one of the most common procedures in paediatric surgery. Open approach became routine in almost all centres. Advantages of minimal invasive surgery over open approach increased interest on laparoscopic approach in paediatric hernia repair. ‘Laparoscopic Needle Assisted Repair of inguinal hernia children’ (LNAR )  is one of the laparoscopic approaches in paediatric hernia repair. Despite of some advantages of this procedure it also carries some disadvantages such as pressure on ilioinguinal nerve due to applying of knot.

Material and method: In our study, possible  injury on ilioinguinal nerve due to applying of knot to close the internal ring was investigated with using of EMG  in   both open and LNAR  techniques.

Results: 91 patients between November 2012  and April 2012 in Şişli Etfal Education Research Hospital were operated whether one of the two different techniques. Of 91 cases, 45 cases were operated with open technique, 46 cases  were operated with LNAR technique. 59 patients (64,8 %) had right, 25  patients     ( 27,5%) had left hernias. The age distribution was found between 1 and 17 years (Mean 4,95±3,90 years). Ilioinguinal nerve stimulus in both operational and non-operational areas were evaluated in all cases pre-operatively and also at post operative third week.  Post operative EMG results were normal in all cases of LNAR group.  Response  was not detected in only one case in open group.  Operation time in open approach was measured longer than LNAR technique. No  statistical difference in operation time between two groups  was found. Operation time was 46,22±24,10 minutes in open group and  23,46±14,55 minutes  in LNAR group. Wound infection developed in only one cases in open group. In 6 cases of LNAR group, contralateral patent processus vaginalis  were found and operated with LNAR at the  same  session. To date no recurrences occured in both groups

Conclusion: LNAR procedure was found safe, easy applicable. It has no compression  and not damage effect ilioinguinal nerve.

LNAR yöntemiyle fıtık onarımı ve ilioinguinal sinire etkilerinin açık fıtık onarımı ile karşılaştırılması.

Giriş: İnguinal herni onarımı günümüzde en sık yapılan çocuk cerrahisi ameliyatlarından biridir. Açık cerrahi teknik tüm merkezlerde rutine girmiştir. Minimal invaziv cerrahiye olan eğilim artmasıyla birçok hastalıkta olduğu gibi inguinal herni tamirinde de laparoskopiye olan yönelimi artırmaktadır. Çalışmamızda ekstra korporal laparoskopik yöntem olan ‘Laparoscopic Needle Assisted Repair of inguinal hernia children’(LNAR )  ile herni onarımı sırasında karın ön duvarına askı yapıldığından ilioinguinal sinirin (IIN) özellikle duyusal dalının sıkışma ya da hasar görme şüphesi mevcuttur. Bu potansiyel riskin değerlendirilmesi açısından LNAR tekniği ve açık teknik kullanılarak yapılan herni onarımıyla ilioinguinal sinir duysal iletisi bakımından karşılaştırıldı.   LNAR yöntemiyle herni onarımının avantajları, dezavantajları, ilioinguinal sinire hasar verilip verilmediği EMG çalışması ile ortaya konulmaya çalışıldı.

 

Materyal ve Metod: Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde Kasım 2011 – Nisan 2012 tarihleri arasında 91 hastaya, 2 farklı cerrahi teknik kullanarak inguinal herni onarımı yapıldı.  Sonuçları prospektif olarak değerlendirildi. Hastalara pre-operatif fıtık olan ve fıtık olmayan taraftaki; ilioinguinal sinir duysal iletileri incelendi. Ayrıca postoperatif 3. hafta; ilioinguinal sinir duysal iletileri EMG yardımıyla incelendi.

 

Sonuçlar: 91 hastanın 45 ’ine açık inguinal herni onarımı, 46 hastaya LNAR tekniğiyle laparoskopik herni onarımı uygulandı. Olgularımızdan 57 hastanın preoperatif değerlendirilmesinde; 59 (%64,8) sağ inguinal herni, 25      (% 27,5) sol inguinal herni, 7 olgu (%7,7 ) ise bilateraldi. Çocukların yaşları 1 ile 17 arasında değişmekte olup ortalama yaş 4,95±3,90 yıldır.

Post-operatif EMG sonuçları kapalı operasyon olguların %100’ünde iki yanlı normal Açık yapılan olguların %96,2’ünde iki yanlı normal; bir olguda (%3,8) ise post-operatif 3. haftada ileti kaybı saptanmıştır.  Bu hastamıza post-operatif  3. ayda   yapılan  kontrol  IIN duysal  iletisinde yine solda yanıt alınırken  operasyon alanı olan sağda yanıt kaybı devam etti. 

 

Kapalı operasyon geçiren olguların operasyon süresi 23,46±14,55; açık operasyon süresi ise 46,22±24,10 olarak saptanmıştır. Açık operasyon geçiren olguların operasyon süreleri ortalaması anlamlı düzeyde daha uzun olup yapılan operasyon tiplerine göre operasyon süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmektedir (p<0,01).

Açık cerrahi grubunda 1 (%2)  olguda yara yeri enfeksiyonu gelişti.  LNAR yapılmak üzere ameliyata başlanan 2 (% 4)  hastada direk herni saptandı.  LNAR yapılamayan ve çalışmadan çıkarılanbu hastalara yine laparoskopik olarak Schier tarafından tanımlanan intrakorporal N sütürü tekniği ile  tamir yapıldı.  Laparoskopik herni grubunda 6 (%13) olguda karşı taraf iç delik ağzı açık olarak saptandı ve aynı seansta aynı teknikle kapatıldı.

 En az 2 ay, en uzun 8 ay olmak üzere ortalama 5 ay takip süresince hastalarda herhangi bir komplikasyon gelişmedi ve her iki grupta da nükse (%0)  rastlanılmadı.

 

Değerlendirme: Çocuklarda görülen inguinal hernilerin cerrahi tedavisinde uygulanabilecek olan LNAR yöntemi  etkinlikle uygulanabilen,tedavi süresi kabul edilebilir aralıkta olan, ilioinguinal sinirde herhangi bir hasara yol açmayan bir tekniktir.

Close