Poster With Presentation - 40
Perforation of gastric duplication?
Aim: Gastric antral duplication cysts account for about 8% of all duplications. They present with symptoms of gastric outlet obstruction and palpable mass which is cause pitfall diagnosis.
Patient and method: Four year old female patient who had a prenatally diagnosed abdominal mass. After birth she has been followed up in different institutions. She was referred to our clinic for investigation.
Her complaints were colicky abdominal pain and sometimes billious vomiting. She had been in a good state of health. Physical examination findings and laboratory studies were within normal ranges except an immobile mass in the right upper quadrant of the abdomen.
Ultrasound and CT scan revealed two masses in antropyloric region. These cysts had thick wall. Peristaltic waves in cyst walls were observed. Another exophytic cyst with very thin wall mimicking choledocal cyst was also reported. MRCP scanning revealed normal choledocal track. No peristalsis was observed in this cyst.
Operation: Four cysts were found. One of them was more exophytic showing different nature than the other duplication cysts. This cyst was excised totally and the others were operated with mucosectomies without any resection or gastrotomy.
Conclusion: In pathological specimen there cyst were found typical duplication cysts.Exophytic cyst had serosa and gastric mucosa but muscular tissue, mandatory for duplication, was not detected. In addition this cyst is different than the other in terms of radiologic appearance.
It was thought that this cyst can be diverticulous expansion or healed perforation owing to absence of relationship with gastric wall and existence a connection with the other duplication cyst. Different appearances of the duplication cyst can be responsible for misdiagnosis.
Gastric duplikasyon perforasyonu?
Amaç: Gastrik duplikasyonlar çocukluk çağındaki duplikasyonların %8’ini oluştururlar. Genellikle mide çıkışı obtrüksiyonlarına yol açan ve ele gelen kitle ile klinik bulgu verir. Farklı radyolojik görüntüler nedeniyle tanıda sorunlarla karşılaşılabilir.
Olgu: 4 yaşında kız hastanın prenatal dönemde çekilen USG’de batında kitle saptanmış. Hasta çeşitli çocuk cerrahisi ve gastroenteroloji merkezlerinde takip edilmiş ve son olarak merkezimize tetkik ve tedavi amacıyla yönlendirilmiştir.
Kolik tarzında karın ağrıları ve 3 yaşından sonra kesilen zaman zaman safralı karakter kazanan kusmaları oluyormuş. Genel durumu ve laboratuvar değerleri iyi olan hastanın fizik muayenesinde ; karın üst kadranında, immobil ele gelen kitlesi mevcut.
USG ve BT: Antropilorik bölgede inferiorunda mide duvar yapısına sahip birbiri ile komşu anekoik yapıda iki adet kist saptandı. Bu kistlerin duvarlarında peristaltizm izlendi. Bu bulgu gastrik duplikasyon tanısı açısından anlamlı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca karaciğer sol lob inferiorunda çok ince duvar yapısı bulunan 45*46*45 mm boyutlarında içerisinde lineer ekojeniteler bulunan koledok kisti yada mezenter kist ile uyumlu kistik lezyon ayrıca saptandı. Bu kistte peristaltizm görülemedi. Bu sırada çekilen MR kolanjiografi bulguları normal olarak değerlendirildi.
Operasyon: Mide antrumunda bir tanesi oldukça ekzofitik yerleşimli 5*5*3 cm boyutlarında, ince duvarlı, bunun proksimal ve distalinde iki adet daha duplikasyon kisti ile uyumlu yapı görüldü. Ekzofitik kist total olarak eksize edildi. Diğer ikisi açılarak Wren operasyonu uygulandı. Bu iki kistin daha derinde olan 4. Bir kistle ortak duvar olduğu görüldü. Buradan mide ile herhangi bir lümen açıklığı saptanmadı.
Sonuç: Patolojik inceleme sonucu üç adet kalın duvarlı kistin gastrik duplikasyon ile uyumlu olduğu rapor edildi. Ekzofitik kistte seroza ve gastrik mukoza bulunmasına karşın duplikasyon kistinde olması gereken kas tabakasının eksikti.
Radyolojik ve patolojik olarak bu kist diğer duplikasyon kistlerinden farklıydı. Mide duvarı ilişkisinin olmaması, diğer duplikasyon kisti ile ince bir lümen aracılığıyla bağlantılı olması dolayısıyla gastrik duplikasyon zeminindeki bir divertikül yada iyileşmiş perforasyonu düşündürmüştür. Kistlerin radyolojik görünümünün farklı ve multipl olması tanı ve tedavide sorun yaratabilir.