Poster With Presentation - 59
A Rare Complication of an Ingested Foreign Body; Gallbladder Perforation
Foreign body (FB) ingestion is a frequent problem faced by clinicians during the childhood. While mostly a benign course is observed during the transit, the sharp objects may complicate this period with the gut perforation and abscess formation. We present a 13 years old child who has admitted to our clinic with a dull right upper quadrant pain. The imaging studies and laparotomy revealed a sewing pin perforating the stomach and gallbladder. The patient was treated with a successful operation, and we did not observe any post-operative complications.
A detailed history and wisely planned imaging are the crucial steps in FB ingestion in children. As presented in our case, the child may have forgotten or frightened and trying to hide or may even be unaware of the condition. Any disturbing examination findings accompanying a chronic abdominal discomfort should lead the surgeon to imaging modalities in a stepwise fashion, starting from x-rays. Although we preferred open surgery, laparoscopic approach may also be encouraged in acute and less inflamed cases because it enables direct assessment of the intraperitoneal cavity and organs.
Yutulan Yabancı Cisimlerin Nadir Bir Komplikasyonu, Safra Kesesi Perforasyonu
Yabancı cisim yutulması çocukluk döneminde klinisyenlerin sık karşılaştığı bir sorundur. Çoğunlukla selim bir seyirle cisimler atılırken, keskin cisimler bağırsak perforasyon ve abse oluşumu ile bu süre güçleştirebilir. Çalışmada, sağ üst kadranda ağrı ile kliniğimize başvuran13 yaşındaki bir çocuk hasta sunulmaktadır. Şikayetleri yaklaşık 3 hafta süren ve antiasit medikasyon ile karakter değiştirmeyen hastada, görüntülemeler ve laparotomi ile mide ve safra kesesini delen bir dikiş iğnesi saptandı. Hasta başarılı bir operasyon ile tedavi edildi ve post-operatif komplikasyon gözlenmedi.
Ayrıntılı bir öykü ve akıllıca planlanmış görüntüleme, çocuklarda yabancı cisim yutulmasında en önemli adımlardır. Bizim örneğimizde görüldüğü gibi, çocuk öyküyü unutmuş ya da korktuğundan gizlemeye çalışıyor olabilir. Cerrah, kronik karın ağrısına eşlik eden rahatsız edici muayene bulguları varlığında basit röntgenlerden başlayarak, aşamalı bir şekilde görüntüleme yöntemlerine öncülük etmelidir. Bu olguda açık cerrahiyi tercih etmemize karşın akut ve daha az iltihabi durumlarda intraperitoneal kavite ve organların doğrudan değerlendirilmesine olanak tanıdığından, laparoskopik yaklaşım teşvik edilmelidir.