TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 96

Congenital posterior urethral polyps in childhood; A case report

 

Introduction: Urethral polyps are rare pathologies that are usually diagnosed in childhood with hematuria and obstructive urinary symptoms.  Transurethral resection is the best choice of the treatment. We report a 3-years-old boy diagnosed and treated of posterior urethral polyp after showing hematuria and obstructive urinary symptoms with discontinuation of the mentioned symptoms.

 

Patients and Methods: A 3 years old boy is referred to our clinic with the complaints of irritability during micturition, hematuria, occasional difficulty in voiding and recurrent urinary tract infections. While under antibiotic supression for the previous UTI, the physical examination and lab values were within the normal limits. The urinary tract US and VCUG were performed another center. The US reported an increase in bladder wall thickness and slight widening of posterior urethra which was doubtfulfor a posterior urethral valve while VCUG was not useful because of the patient incompliance. The cystoscopic evaluation revealed hypertrophic verumontanum and a polypoid mass in the posterior urethra. The polyp is excised and the pathological examination showed that the specimen was a fibroepithelial polyp.  The first year follop up is eventless with the cessation of previous urinary symptoms.

 

Discussion: Urethral polyps are the rare anomalies of the urethra. While the exact incidence is not known, it has been increaseing in the last two decades owing to the developing imaging modalities.For the etiology, congenital, infective, irritative, traumatic and obstructive causes have been proposed. Among the most important differential diagnoses of fibroepithelial polyps include blood clots, posterior urethral valve, polypoid/papillary cystitis, urothelial papilloma and rhabdomyosarcoma of the bladder. The most commonly encountered symptoms are intermittent or acute urinary retention, postvoid dribbling, urinary tract infection, dysuria, urinary urgency and hesitancy, haematuria and incomplete bladder emptying, enuresis. VCUG often shows a mobile filling defect in the urethra which may change in location. The lesion may also be detected by ultrasonography. The diagnosis is then confirmed by urethrocystoscopy. Endoscopic resection electrocautery, cold knife or laser is usually successful.

 

Conclusion: The presence of urethral polyps should be kept in mind in children presenting with hematuria, voiding difficulties, recurrent urinary tract infections, vesicoureteral reflux an d even accidentally encountered mobile filling defects during imaging of the posterior urethra.

Bir Vaka Nedeni ile Çocukluk Çağı Posterior Üretral Polipler

 

Giriş: Üretral polipler genellikle hematüri ve obstrüktif üriner semptomlar ile çocukluk çağında teşhis edilen nadir patolojilerdir. Transüretral rezeksiyon en iyi tedavi seçimidir. Çalışmada, hematüri ve obstrüktif üriner semptomlara sahip, posterior üretral polip teşhisi alan ve tedavi sonrası bahsedilen belirtileri kaybolan  bir hasta sunulmaktadır.

 

Hasta ve Yöntem: 3 yaşındaki erkek hasta, işeme sırasında huzursuzluk, hematüri, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve işeme esnasında aralıklı zorlanma şikayetleri ile kliniğimize başvurdu. Fizik muayene ve laboratuar değerleri normal sınırlarda idi ve önceki İYE atağı için antibiyotik baskılaması altında olduğu not edildi. Dış merkezde yapılan Üriner USG de kalınlaşmış mesane duvarı ve posterior üretrada hafif genişleme valv için şüpheli bulunmuştu, voiding ise hasta uyumsuzluğu nedeni ile tam değerlendirilemekteydi. Sistoskopik değerlendirme posterior üretra hipertrofik verumontanum ve polipoid kitle tespit edildi. Polip eksize edildi ve patolojik incelemeye örnek bir fibroepitelyal polip olduğunu gösterdi. Hastanın post op 2 yıllık izlemi üriner semptomlar açısından sorunsuz seyretti.

 

Tartışma: Üretral polipler, üretranın nadir anomalileridir. Sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte, gelişmekte olan görüntüleme yöntemleri nedeniyle son yirmi yılda tanısı artmıştır. Etiyolojisi için, konjenital, enfektif, irritatif, travmatik ve obstrüktif nedenler ileri sürülmüştür. Fibroepitelyal poliplerin en önemli ayırıcı tanıları arasında kan pıhtıları, posterior üretral valf, papiller / polipoid sistit, ürotelyal papilloma ve mesane rabdomyosarkomu bulunmaktadır. En sık karşılaşılan yakınmalar, aralıklı veya akut idrar retansiyonu, işeme sonrası damlama, idrar yolu enfeksiyonu, dizüri, urge ve duraksama, hematüri ve eksik mesane boşalması, enürezis vardır. VCUG, genellikle üretrada hareketli dolum defekti gösterir. Lezyon ultrasonografi ile de tespit edilebilir. Tanı daha sonra üretrosistoskopi ile teyit edilir. Endoskopik rezeksiyon; elektrokoter, soğuk bıçak ya da lazer genellikle başarılıdır.

Sonuç: Çocuklarda üretral polip tanısı, hematüri, işeme güçlükleri, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, vezikoüreteral reflü ve hatta posterior üretra görüntülemesi sırasında saptanan hareketli dolum defektleri esnasında akılda tutulmalıdır.

Close