TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 86

COMPARISON OF COMPLICATIONS FOLLOWING OPEN AND LAPAROSCOPIC APPENDECTOMY IN CHILDREN

Aim:Along the  open  appendectomy,   laparoscopic  appendectomy is  also considered to  be  a safe  and  effective  form  of  treatment  of acute  appendicities today. But laparoscopic appendectomy has not been still replaced with  open  appendectomy because of low  rates  of  mortality and morbidity in open  appendectomies . The  aim  of  the  study  was  to  compare postoperative complications of the patients who underwent  open or laparoscopic appendectomy with  the diagnosis of  acute  appendicitis.

Material and  methods :Between January 2009 –December  2011, 790  patients who underwent appendectomy with  the  diagnosis of  acute  appandisitis were evaluated retrospectively. While open  appendectomy was performed in 649  patients, 141  patients underwent laparoscopic appendectomy. Groups were compared in terms of age, gender, hospitalization time, postoperative wound infection, intraabdominal  abscess and adhesion.

 Findings :  790 patients, whose ages  ranged between 1 to 19 years,with  the mean  age of 11.36±1.6  were evaluated  retrospectively. 498 (%63 ) of  the patients were male and 292 (37%) of  the patients were female. While 649 (82.2%)  patients underwent open appendectomy, laparoscopic  appendectomy was performed in 141 patients (17.8%). The  avarage hospital  stay  in  open  and  laparoscopic  appendectomies  was  found four days  and there  was  no  significant  difference  between the two groups  (p>0,05). The  rate  of  wound  infection  was 2.1% in  laparoscopic  and  4.2% in open  appendectomy(p>0,05 ). İntraabdominal abscess rate  in  open  appendectomy  was 1.7%  while the rate was 0.7% in laparoscopic  group (p>0,05). The  rate  of  the  patients  who hospitalizated  due to  the  abdominal  pain  and  adhesion in  open  and  laparoscopic  appendectomy  group   was  0.9% and  2.1%. When general  complication  rates were compared, the rate in open appendectomy  was  5.4% and  the rate in laparoscopic appendectomy was 5% and there was no  significant  difference (p>0.05).

Conclusions:Laparoscopic appendectomies and open appendectomies are similar in mean hospital stay, and postoperative complications and there was no significant difference. Therefore each case must be evaluated on an individual basis and technique has to be decided.

ÇOCUKLARDA AÇIK VE LAPAROSKOPİK APPENDEKTOMİ SONRASI KOMPLİKASYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Amaç:Günümüzde akut apandisitin tedavisinde açık cerrahinin yanı sıra laparoskopik appendektomi de etkin ve güvenli bir tedavi şekli olarak kabul edilmektedir. Ancak açık ameliyatın mortalitesinin neredeyse olmaması ve morbiditesinin de çok düşük olması nedeniyle laparoskopik tedavi hala açık tedavinin yerini alamamıştır. Çalışmamızda apandisit tanısı ile açık ve laparoskopik olarak opere edilen hastalar postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar yönünden karşılaştırılarak sonuçların paylaşılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Ocak 2009 – Aralık 2011 yılları arasında apandisit tanısı alarak opere edilen 790 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. 649 hastaya açık appendektomi uygulanırken 141 hastaya laparoskopik appendektomi yapıldı. Gruplar  yaş, cinsiyet, yatış  süresi, postoperatif yara  yeri  enfeksiyonu, karın içi apse ve adezyon açısından karşılaştırıldı.

Bulgular: Yaşları 1 ile 19 yaş arasında değişen ortalama yaşın 11,36±3,6 olarak saptandığı 790 olgu geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların 498’i erkek (%63), 292’ si kız (%37) idi. 649 hastaya (%82,2) açık appendektomi uygulanırken, 141 hastaya (%17,8) laparoskopik appendektomi yapıldı. Açık ve laparoskopik appendektomi yapılan olgularda ortalama yatış süresi 4 gün olarak tespit edildi ve gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05) . Yara yeri enfeksiyon oranı açık appendektomilerde %4,2 iken laparoskopik appendektomilerde bu oran %2,1 idi (p>0.05). Karın içi apse oranı açık appendektomilerde % 1,7 iken laparoskopik olgularda bu oran % 0,7 olarak tespit edildi (p>0.05). Adezyon  nedeni ile hospitalize edilen olgular değerlendirildiğinde açık olgularda bu oran %0.9  iken laparoskopik olgularda %2.1  idi (p>0.05). Genel komplikasyon oranları yönünden karşılaştırıldığında açık appendektomilerde bu oran %5.4 iken laparoskopik appendektomilerde  %5 tespit edildi ve anlamlı fark saptanmadı (p>0.05).

Sonuç: Laparoskopik appendektomiler ile açık appendektomi postoperatif komplikasyonlar ve hastanede kalış süresi açısından benzer bulundu ve iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Bu yüzden her olgu bireysel değerlendirilip tekniğe karar verilmelidir.

Close