Poster With Presentation - 152
DIFFUSE HYDATID CYST OF ABDOMEN WITH ONLY AN ABDOMINAL PAIN
Aim:Hydatid cysts are parasitic infections caused by Echinococcus granulosus and rarely by Echinococcus multiocularis. Patients are infected after contact with intermediate host. Cysts can remain asymptomatic for years but spontaneous or traumatic ruptures are also common. Our case has a diffuse cyst hydatid in the abdomen probably after a spontaneous rupture and seeding to the peritoneum and pelvic cavity.
Case:A 10-year-old male admitted to the hospital with an abdominal pain. Abdominal computerized tomography showed tens of cysts in abdominal cavity and in the liver. Antihelmintic therapy (albendazol) was given. Patient admitted to our hospital for surgical treatment. Laparotomy was performed with right upper abdominal transverse incision. Liver was covered with omentum. Omentum had tens of cysts. 4 cysts which were in the liver were decapitated and emptied, 1 cyst was ablated with alcohol by interventional radiologists. The mass in the right surrenal region was totally excised. After total excision of the omentum, suprapubic incision was made for reaching the pelvic cavity. There were 4 cysts on bladder and ureters, they were totally excised. Postoperative session was uneventful and the patient was discharged with oral antihelmintic therapy on the 4th postoperative day.
Discussion:Symptoms of rupture of the hydatid cysts can vary. Abdominal pain, urticaria, anaphylaxis and death can be one of those symptoms. In our case, the cause of these diffuse cystic lesions was spontaneous rupture of the first cyst. Treatment can vary but we suggest for the patients with diffuse cysts treatment should include omentectomy and total excision of those cysts.
KARIN AĞRISI İLE BAŞVURAN HASTADA KARIN İÇİNDE YAYGIN KİST HİDATİK
Amaç:Kist hidatik, Echinococcus granulosus ve daha nadir olarak Echinococcus multiocularis tarafından oluşturulan parazitik bir enfeksiyondur. İnsanlara çoğunlukla ara konak ile temastan sonra enteral yol ile bulaşmaktadır. Yıllarca asemptomatik seyredebilmesine rağmen, spontan veya travma ile rüptüre olup periton boşluğuna yayılması oldukça yaygındır. Olgumuzda spontan perforasyon sonrası olduğu düşünülen yaygın periton ve pelviste yaygın kist hidatik anlatılmıştır.
Olgu:10 yaşında erkek hasta, karın ağrısı nedeni ile başvurduğu merkezde çekilen bilgisayarlı tomografide karaciğer ve karın içinde birçok kistik lezyon saptanmış. Kist hidatik düşünülerek albendazol tedavisi başlanmış. Kist hidatik hemaglutinasyon pozitif olan hasta operasyon amacı ile başvurdu. Göbek üstü sağ transvers insizyon ile laparotomi yapıldı. Karaciğer üzerinin omentum ile kaplı olduğu görüldü, omentumda onlarca kist hidatiğe ait olduğu düşünülen kitle mevcuttu. Karaciğerde bulunan 4 adet kistin üçü dekapite edilerek içi boşaltıldı, birine ise girişimsel radyoloji tarafından alkol ile ablazyon yapıldı. Sağ sürrenal lojda kist mevcuttu, total olarak eksize edildi. Total omentektomi sonrası pelvis yerleşimli kitlelere ulaşabilmek için suprapubik kesi yapıldı. Retroperiton açılarak mesane ve üreterlerin üzerine oturan toplam 4 adet kist görüldü, total eksize edildi. Ameliyat sonrası dönemde yakınması olmayan hasta 4. gün oral albendazol tedavisi ile taburcu edildi.
Tartışma:Kist hidatik rüptürü hafif semptomlardan ağır tablolara kadar değişen bir aralıkta bulgu verebilir. Karın ağrısı, ürtiker, anaflaksi ve ölüm görebilir. Hastamızda yaygın kist hidatiğin nedeninin spontan perforasyon olduğu düşünülmektedir. Kist hidatiğin tedavisi değişmekle beraber bu kadar yaygın olgularda total omentektomi ve sonrasında kistlerin total eksizyonunu önermekteyiz.