TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 17

A Polyorchidism Case With Atrophic Testis

 

Aim:

Polyorchidism is a rare condition. The majority of the cases may be found incidentally during  groin exploration. It is important to diagnose the polyorchidism because of the risk of malignancy. Here we describe a case of polyorchidism found incidentally during an elective orchidopexy.

Case:

A twenty months old boy was admitted to our clinic and hospitalised with  complaint of left undescended  testicle. On examination, a small size left testis was  found palpable  in the middle of the inguinal canal. Left inguinal exploration was performed. At left inguinal exploration an 18*10 mm  testis ,dimmer and softer in structure containing vas structures was revealed in the inguinal canal . During dissection a second 15*14 mm testis was found  proximal to the first testis in the hernial sac  near  the  internal ring. Second testis was well developed with epididimis but it has no vas deference connection and it was  sharing  the same vasculature with the first testis. To distinguish poliorchidism from  epididimal anomaly biopsies were taken.The testicles were brought down sequentially through the left  groin into the scrotum. Biopsy result of the first structure came as atrophic testis. patient has been stable 2 months after  initial operation.

Conclusion :

It may be difficult to diagnose polyorshidism during surgery thus biopsies should be taken. İn cases like this,if  both testicles are defective; poliorchidic testis can be brought down to skrotum to aid fertility , provided that close follow ups for tumoral development are done. Post pubertal vasoepididimal anastomosis are possible for testicles without vasal connection.

Atrofik Testise Eşlik Eden Bir Poliorşidi Olgusu

 

Amaç:

Poliorşidi nadir görülen, ilginç ve sıklıkla sessiz seyreden bir testis anomalisidir. Genellikle inmemiş testis veya inguinal herni gibi patolojilerin tedavisi sırasında karşılaşılan bu anomalinin kanserleşme riski nedeniyle tanınması ve doğru takibi önem arz eder. Çalışmamızda inmemiş testisin cerrahi tedavisi sırasında karşılaştığımız bir poliorşidi olgusu sunulmuştur.

Olgu:

Yirmi aylık erkek hasta sol testisinin yerinde olmaması şikâyeti ile başvurdu. Fizik muayenede sol testis inguinal kanal distalinde ve sağ testise göre daha küçük olarak palpe edildi. Başka bir inceleme yapılmasına gerek görülmeden, inguinal kesi ile ameliyat edildi. Eksplorasyonda kanal içerisinde yerleşik 18x10 mm boyutlarında normalden daha yumuşak ve soluk renkte, vas deferens bağlantısı olan testis bulundu. Bu testis proksimale doğru serbestleştirilirken inguinal kanalın iç halkasında geniş bir fıtık kesesi içerisinde yerleşmiş 15x14 mm boyutlarında iyi gelişmiş, epididimi olan fakat vas deferens ile bağlantısı olmayan ve ilk bulunan testisle aynı damarlardan kanlanan daha normal görünümde ikinci bir testis dokusu ile karşılaşıldı. Her iki testis epididimler ile birbiriyle ilişkili görünüyordu. İlk görülen yapının bir poliorşidik bir testis mi, yoksa epididim anomalisi mi olduğu kesin ayırt edilemedi. Bu nedenle biyopsi yapıldı. Herhangi bir eksizyon yapılmadan tüm bu dokular sol skrotum içerisine indirilerek tespit edildi. Alınan biyopsi ilk dokunun da atrofik bir testis olduğunu gösterdi.  Postoperatif sorun yaşanmayan hasta halen iki aydır klinik takip altındadır.

Sonuç:

Literatürde Poliorşidi vakalarında izlenecek yol ile ilgili değişik öneriler yer almaktadır. Geçmişte yaygın olan uygulama küçük testiküler kitlelerin çıkarılması yönündeydi. Orşidopeksi sonrasında hem fizik muayene hem de günümüz gelişmiş radyolojik izlem yöntemleri sayesinde gelişebilecek tümörün erken tanısı mümkün olabilir. Bu nedenle konservatif izlem ön plana geçmiştir. Poliorşidik testislerin yarısında spermatogenezin bulunması bu testislerin yerinde bırakılmaları için ayrıca bir gerekçe oluşturabilir. Üstelik olgumuzda çıkarılması gereken testisin hangisi olduğu tartışmalıdır. Normal görünümlü testisin vaz deferens bağlantısı bulunmazken, vas deferens bağlantılı testis atrofik idi.

Olgumuzdaki gibi poliorşidik testisleri ameliyatta tanınmak sorun olabilir, bu nedenle biyopsi yapılmalıdır. Her iki testisin de defektif olduğu poliorşidi olgularındada tümör gelişimi açısından yakın takipte tutulmak koşulu ile poliorşidik testis normal testis ile birlikte skrotuma indirilip, fertiliteye yardımcı olmak üzere bırakılabilir ve puberte sonrasında tekrar değerlendirilebilir. Vas deferens bağlantısı olamayan testislerde, puberte sonrası vazoepididimal anastomozlar yapılabilmektedir.

Close