Poster - 30
RARE CAUSE OF ACUTE ABDOMEN İN CHİLDREN; PRİMARY OMENTAL TORSİON
Aim; Primary Omental Torsion (POT) is a very rare cause of acute abdomen mimicking acute appendicitis in children. 0.1% of children undergoing laparotomy for suspected appendicitis have POT. We want to retrospectively investigate our patients o POT, and point out at POT here.
Method; We retrospectively reviewed the medical records of children diagnosed for POT, from 2005 to 2011 at two pediatric surgery center. Among 1226 children operated on for acute abdomen, eight patients were diagnosed with POT.
Results; Among the POT patients were 7 boy, 1 girl and the mean age of patients was 10 years (8-13 years). We encountered that 0.65 % of children undergoing laparotomy for suspected acute abdomen have POT. Only two of patients were diagnosed preoperatively. These patients was diagnosed with ultrason what hypertrophy, edematous omentum and free fluid was presence in the right lower quadrant. 4 patients underwent laparoscopic omentectomy. In the other 4 patients underwent open surgery. We encountered serohemorragic free fluid and the right lower or upper quadrant omental torsion in the abdomen during surgery. Patients were discharged at the postoperative 2nd-4th days. One except of All patient weight percentages were over 90% for their age group.
Conclusion; In conclusion, incidence of the omentum torsionis increasing in parallel with the rise of obesity in our society. Therefore, obese patients were operated for acute abdominal that exploration should be done omentum.
ÇOCUKLARDA AKUT KARININ NADİR NEDENİ; PRİMER OMENTUM TORSİYONU
Amaç; Primer Omentum Torsiyonu (POT) çocuklarda akut apandisiti taklit eden nadir akut karın sebeplerinden biridir. Laparatomi yapılan çocuklarda %0.1 oranında görülür. Biz burada POT saptanan olgularımızı geriye dönük olarak irdelemek ve POT’a dikkat çekmek istedik.
Yöntem; İki merkezli (Malatya Devlet Hastanesi ve Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi) olarak 2005- 2011 yılları arasındaki akut karın ön tanısı ile ameliyat edilen ve POT saptanan hastaların kayıtları retrospektif olarak tarandı. Akut batın ön tanısı ile ameliyat edilen 1226 hastanın 8’inde POT tespit edildi.
Bulgular; Hastalar 7 (%87.5) erkek, 1 (%12.5) kız olup, yaş ortalaması 10 yıl (8-13 yaş) idi. Hastaların sadece 2 inde (%25) ön tanı olarak POT tanısı aldı. Bu hastalarımızın ultrasonunda sağ alt kadranda hipertrofiye ve ödemli omentum ve serbest sıvı görülmesi ile tanı konuldu. Hastaların 4 üne (%50) laparaskopik omentektomi uygulandı. Diğer 4 üne (%50) ise açık operasyon uygulandı. Cerrahi esnasında batında serohemorajik serbest sıvı ve sağ alt veya üst kadranda torsiyone olmuş omentum ile karşılaşıldı. Hastalar postoperatif 2.-4. günler arasında sorunsuz olarak taburcu edildi. Hastaların biri dışında tümünün kilosu %90 percentilin üzerinde idi.
Sonuçlar; Sonuç olarak toplumumuzda obezitenin artışına paralel olarak omentum torsiyonu insidansı artmaktadır. Bu nedenle akut batın nedeni ile opere edilen obez, negatif laparotomili hastalarda omentum torsiyonu açısından omentum eksplore edilmelidir.