TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 125

Standardised basic drawing in distal hypospadias repair.

 

Aim:

TIPU, described by Snodgrass, became most common techniquein distal  hypospadias  due easily applicable and learning curve.  Although technical description of this procedure  is commonly available, details can be depends on surgeon’s experience. We herein decribe a  basic drawing technique  in order to  simplify and facilitate the learning curve.

Method:

After traction suture was applied on glans

1.Prepisium is incised to create a triangle shape of which tip points  pubicum. Traction sutures are applied both bottom corner of the triangle. (A and A’)

2.The points where coronal sulcus disappear are marked. (B and B’)

3.Prepicium is turned upside down and 3-5 mm  wide  mucosal fold   is marked. (C)

4.New meatus point at the both side of urethral groove  are marked  (D and D’). Urethral strip should be adequate to cover the stand.

5.Lines of between  A-B, A’-B’, C-A ve C-A’ points  are drawn. A new V shape line between B and B’ points , just proximal of the former meatus , showing the borders of the circumcision. Drawn lines  between B-D and B’-D’ show borders of urethraplasty.

6.Incision along  the lines drawn previously is applied and completed as described by Snodgrass and circumcision is added the precedure. 

7.At the end of the operation D-D’in distal, B-B’ at the middle and A-A’at the proximal location along  the ventral line are placed.

Conclusion:

One of the important point in hypospadias repair is to re-create the normal shape of the glans. It needs to know the pivotal points in glans to achieve to  success. The drawing  technique we described  can be simplified procedure,prevent unnecessary tissue loss,decrease the learning  time and shorten the operation time.

Distal Hipospadias Onarımında Basit ve Standart Bir Çizim Yöntemi

 

Amaç:

Snodgrass’ın TİPU yöntemini yayınlamasının ardından kolay öğrenilmesi, uygulanması ve başarılı sonuçları sayesinde distal hipospadiaslarda en sık uygulanan teknik  haline gelmiştir. Yöntemin pek çok yerde ulaşılabilen taslak çizimleri bulunmakla beraber, ayrıntılar cerrahın zaman içinde gelişen tecrübesine bırakılmaktadır. Burada distal hipospadiaslarda öğrenmeyi kolaylaştırmayı amaçlayan basit ve standart bir çizim yöntemi sunulmaktadır.

Yöntem:  

Glansa askı sütürü konulduktan sonra, 

1-      Prepisyum; tabanı yukarıda, tepesi pubise bakan üçgen şeklinde açılır ve tabanın serbest iki köşesinden (A ve A’) asılır.

2-      Glans ventralinde, arkadan gelen koronal sulkusun silindiği noktalar (B ve B’) işaretlenir.

3-      Prepisyum pelerin şeklinde aşağıya çevrilir ve penis arka median çizgide glanstan 3-5 mm uzaklıktaki mukoza işaretlenir (C).

4-      Glansta üretral oluğun her iki kenarında kalan yeni üretral ağızın taşınacağı distal noktalar belirlenir (D ve D’).  Bu noktalar arasında yaşa uygun üretral stenti sarabilecek genişlik bırakılır.  

5-      Prepisyum aynı pozisyonda iken A-B, A’-B’, C-A ve C-A’ noktalarını birleştiren düz çizgiler, ayrıca glans önünde B ve B’ arasında mevcut üretral ağzın proksimalinden geçen düz veya geniş açılı V şeklindeki çizgi çizilerek mukozal sünnet sınırları belirlenir. Glans önünde B-D ve B’-D’ noktalarını birleştiren üretroplasti sınırlarını belirleyen çizgiler çizilir.  

6-      Belirlenen çizgiler üzerinden kesi yapılarak penis soyulur ve TİPU tekniğine uygun olarak ameliyat devam ettirilir.   Ameliyatın sonunda penis askı sütürü ile çekilirken, soyulmuş olan deri penis üzerine giydirilerek, derinin içerisinde kalan koronal mukoza kenarlarını işaretlediğimiz beşinci çizgi üzerinden fazla deri kesilerek sünnet yapılır.

7-      Ameliyat sonunda distalde D-D’, ortada B-B’ ve proksimalde A-A’ noktaları orta hat boyunca yanyana gelmiş olacaklardır.

Sonuç:  

Hipospadias cerrahisinde yeni üretranın oluşturulması kadar önemli bir hedef de penisin özellikle de glansın normal şekline kavuşturulmasıdır. Bu hedefe ulaşmak için penis üzerindeki referans noktaların iyi bilinmesi ve insizyon öncesi uygun planlama yapılması şarttır. Önerdiğimiz şekilde planlama ve referans noktalarının standartlaşması, yanlış insizyonu ve dolayısıyla doku kayıplarını önleyebilir, öğrenimi ve kişisel deneyimlerin gelişmesini kolaylaştırabilir, ameliyat sürelerini kısaltabilir. 

Close